Naar cookieinstellingen
omgekeerde appeltaart

Omgekeerde appeltaart van Alain Caron

Maak de tarte tatin met korstdeeg en vul deze met zo veel mogelijk appels dicht tegen elkaar aangedrukt, zodat de appel na het bakken een geheel vormt in plaats van allemaal losse stukjes. Het deeg kun je het best een dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren, want door het rusten is het later makkelijker uit te rollen.

Ingrediënten:

Korstdeeg: 

  • 125 gram boter
  • 250 gram bloem
  • snufje zout
  • 1 eidooier
  • 50 milliliter water

Bereiding:

Neem de boter op tijd uit de koelkast zodat hij niet te koud is. Zeef de bloem en voeg een snufje zout toe. Maak van de bloem een berg met een gat in het midden. Doe de boter in het gat en meng het met je vingertoppen, dus zonder het te kneden, door de bloem heen tot een fijn kruimeldeeg.

Maak hiervan weer een berg met een gat in het midden. Doe de eidooier en het water in het gat. Meng met je vingertoppen eerst het water met het ei en neem dan steeds een beetje meer bloem mee, totdat de bloem geheel is opgenomen. Als het te droog is voeg je nog wat water toe en als het te nat is nog wat bloem, het moet een soepele massa worden.

Kneed het deeg tot een homogene bal. Wrijf het deeg met de muis van je duim een aantal keer uit over de werkplank en kneed het weer tot een bal.

Verpak het deeg in vershoudfolie en bewaar het in de koeling. Je kunt het zo een paar dagen bewaren.

Vulling:

  • 1.5 kilo stevige zoetzure appels, elstar of cox
  • 60 gram boter
  • 100 gram suiker
  • 200 gram crème fraîche

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schil de appels en verwijder de klokhuizen met een appelboor. Snijd de boven-en onderkan van de appels af (bewaar deze stukjes) zodat ze rechtop kunnen staan en snijd ze vervolgens in tweeën.

Smelt de boter in een bakpan met dikke bodem op middelmatig vuur, zonder bruin te laten worden. Voeg de suiker toe. Laat het licht karamelliseren en neem de pan van het vuur.

Leg alle appels rechtop, dicht tegen elkaar aan in de pan, op de karamel. zet de pan 15 minuten op laag vuur, zodat de karamel gaat pruttelen. Zet de pan vervolgens 10 minuten in de oven.

Bestrooi de werkplank met bloem en rol het deeg uit tot een ronde plak met een dikte van 0.5 centimeter en een doorsnede die 5 centimeter groter is dan de doorsnede van de pan.

Bedek de appels met het deeg, steek een klein gat in het midden en zet de pan nog 20 minuten in de oven. Controleer of het deeg goudbruin en gaar is.

Laat de taart in de pan afkoelen tot lauwwarm of keukentemperatuur.

Zet de pan voor het omdraaien nog even op het vuur zodat de karamel smelt en de appel loslaat van de bodem. Draai de taart om op een schaal en serveer met een goede lepel crème fraîche.

(Bron: Alain Caron)

Geef een reactie

Reactie

    CarmenApon says:

    Nu voor de derde keer gemaakt. Wat een zalig recept. Aanrader!

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.