olijvencake

Olijvencake met opgeklopte feta van Mounir

Mounir Toub heeft een nieuw kookboek geschreven: Vega Arabisch. Vegetarische recepten en de Arabische keuken gaan namelijk goed samen. Van oudsher werd in de Arabische landen weinig vlees gegeten, omdat het een duur product is. Zelfgekweekte groenten zijn goedkoper en lekker vers. Daarom een vegetarisch recept van Mounir! Een olijvencake met opgeklopte feta. De beschrijving hieronder is voor 1 cake.

Bereidingstijd: 20 tot 25 minuten
Oventijd: 50 tot 60 minuten

Ingrediënten

  • 125 gram pijnboompitten (plus extra om te garneren)
  • 180 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 220 gram poedersuiker
  • 125 gram volkoren- of amandelmeel
  • 6 eieren
  • 1 theelepel gemalen salie
  • 275 gram kalamata olijven, ontpit
  • 4 eetlepels zongedroogde tomaat, uitgelekt
  • Extra vierge olijfolie

Voor de opgeklopte feta

  • 150 gram feta
  • 100 gram ricotta
  • 1 teen knoflook, gepeld en geperst
  • De rasp en sap van 0,5 biologische sinaasappel
  • Zout en versgemalen zwarte peper

Extra nodig

  • Kleine bakplaat met opstaande rand en bakpapier
  • Koekenpan
  • Keukenmachine

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met opstaande rand met bakpapier. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan, tot ze verkleuren. Haal ze meteen uit de pan en hak ze grof.

Bereiding

Doe de boter en suiker in de keukenmachine en voeg het volkoren- of amandelmeel toe. Klop tot een romig en luchtig mengsel. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en blijf mixen tot de eieren zijn opgenomen. Wacht steeds voordat u een nieuw ei toevoegt tot het vorige ei volledig is opgenomen.

Doe de pijnboompitten, salie, olijven en een flinke snuf zout erbij en spatel ze erdoor. Verdeel het beslag over de bakplaat en bak 10 minuten in de oven. Dek dan af met aluminiumfolie en bak nog 40 tot 50 minuten in de oven, tot de cake gaar is. Steek een houten prikker in het dikste deel van de cake. Komt hij er droog en schoon weer uit, dan is de cake gaar. Laat hem afkoelen.

Doe intussen voor de opgeklopte feta, de feta en ricotta in de keukenmachine. Voeg de knoflook toe, gevolgd door de sinaasappelrasp en het sinaasappelsap. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de cake met de opgeklopte feta. Verdeel er wat zongedroogde tomaat over en besprenkel met de extra vierge olijfolie.

(Bron en foto: Mounir Toub)

Geef een reactie

Reactie

    Creahoekje says:

    Ik heb geen biologische sinaasappel in mijn dorp ik heb wel sinaasappel gekocht tussen ik hoop dat ook alleen met sap ook lekker smaak hoe ik strak wil maken