Naar cookieinstellingen
olijvencake

Olijvencake met opgeklopte feta van Mounir

Mounir Toub heeft een nieuw kookboek geschreven: Vega Arabisch. Vegetarische recepten en de Arabische keuken gaan namelijk goed samen. Van oudsher werd in de Arabische landen weinig vlees gegeten, omdat het een duur product is. Zelfgekweekte groenten zijn goedkoper en lekker vers. Daarom een vegetarisch recept van Mounir! Een olijvencake met opgeklopte feta. De beschrijving hieronder is voor 1 cake.

Bereidingstijd: 20 tot 25 minuten
Oventijd: 50 tot 60 minuten

Ingrediënten

  • 125 gram pijnboompitten (plus extra om te garneren)
  • 180 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 220 gram poedersuiker
  • 125 gram volkoren- of amandelmeel
  • 6 eieren
  • 1 theelepel gemalen salie
  • 275 gram kalamata olijven, ontpit
  • 4 eetlepels zongedroogde tomaat, uitgelekt
  • Extra vierge olijfolie

Voor de opgeklopte feta

  • 150 gram feta
  • 100 gram ricotta
  • 1 teen knoflook, gepeld en geperst
  • De rasp en sap van 0,5 biologische sinaasappel
  • Zout en versgemalen zwarte peper

Extra nodig

  • Kleine bakplaat met opstaande rand en bakpapier
  • Koekenpan
  • Keukenmachine

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met opstaande rand met bakpapier. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan, tot ze verkleuren. Haal ze meteen uit de pan en hak ze grof.

Bereiding

Doe de boter en suiker in de keukenmachine en voeg het volkoren- of amandelmeel toe. Klop tot een romig en luchtig mengsel. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en blijf mixen tot de eieren zijn opgenomen. Wacht steeds voordat u een nieuw ei toevoegt tot het vorige ei volledig is opgenomen.

Doe de pijnboompitten, salie, olijven en een flinke snuf zout erbij en spatel ze erdoor. Verdeel het beslag over de bakplaat en bak 10 minuten in de oven. Dek dan af met aluminiumfolie en bak nog 40 tot 50 minuten in de oven, tot de cake gaar is. Steek een houten prikker in het dikste deel van de cake. Komt hij er droog en schoon weer uit, dan is de cake gaar. Laat hem afkoelen.

Doe intussen voor de opgeklopte feta, de feta en ricotta in de keukenmachine. Voeg de knoflook toe, gevolgd door de sinaasappelrasp en het sinaasappelsap. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de cake met de opgeklopte feta. Verdeel er wat zongedroogde tomaat over en besprenkel met de extra vierge olijfolie.

(Bron en foto: Mounir Toub)

Geef een reactie

Reactie

    Creahoekje says:

    Ik heb geen biologische sinaasappel in mijn dorp ik heb wel sinaasappel gekocht tussen ik hoop dat ook alleen met sap ook lekker smaak hoe ik strak wil maken

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.