Naar cookieinstellingen

Oliebollentaart

Ingrediënten (voor 50-60 stuks):

Oliebollen

  • 1 kilo bloem gram
  • 80 gram verse gist
  • 20 gram zout
  • 45 gram witte basterdsuiker
  • 1 liter melk, lauwwarm
  • 1 citroen, rasp
  • 100 gram krenten
  • 200 gram blanke rozijnen
  • 200 gram donkere rozijnen
  • 50 gram sukade
  • 50 gram gekonfijte sinaasappelsnippers
  • 1 grote goudrenet

Ganache

  • 150 milliliter slagroom
  • 300 gram witte chocolade, gehakt
  • 20 milliliter sinaasappellikeur

Frituur de oliebollen in zonnebloem- of arachidelolie.

Bereiding:

Schil de goudrenet en verwijder de klokhuizen. Snijd ze in blokjes van een halve centimeter. Snijd ook de sukade en gekonfijte sinaasappel in kleine stukjes. Was de krenten en de rozijnen en laat deze goed uitlekken in een vergiet. Zorg dat alles op kamertemperatuur is voor je met het beslag gaat beginnen.

Neem 100 gram van de lauwe melk en brokkel daar de gist in. Roer dit door tot alle gist in de melk is opgelost. Doe de bloem in een kom en maak in het midden een kuil. Strooi het zout aan de buitenkant van de bloemrand en de basterdsuiker in het kuiltje. Giet dan de gistoplossing op de suiker en begin van het midden uit te mixen. Voeg geleidelijk aan de rest van de melk toe en blijf mixen met de deeghaken of klop het met een houten lepel tot een glad beslag. Het beslag moet vloeiend zijn.

 Voeg nu de rozijnen en overige vulling toe aan het beslag. Klop alles met een houten lepel tot een luchtig beslag. Laat het beslag afgedekt met een vochtige doek 1 uur rijzen op een warme plek.

Verwarm de olie voor op 180 °C. Roer voor gebruik het beslag nog kort door. Schep met een ijslepel mooie bollen van het beslag en laat die in de olie glijden. Doe de pan niet te vol zodat de oliebollen nog kunnen draaien. Als de oliebol bruin is aan de onderkant draait hij vanzelf. Bak ze voor ongeveer 6 à 7 minuten. Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenrol en vervolgens volledig afkoelen.

Tip!
Haal de ijslepel voor het scheppen even door de olie, dan laten ze makkelijker los.

Breng voor de ganache de slagroom aan de kook. Giet deze als het kookt over de gehakte witte chocolade en laat dit twee minuten staan. Roer de room met de chocolade krachtig door tot een gladde ganache. Roer de sinaasappellikeur erdoor en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.

Bouw de oliebollen met de ganache op tot een halve bol. Eventueel kunnen satéprikkers gebruikt worden om het geheel steviger te maken. Bestuif de taart licht met poedersuiker.

(Bron: Rutger van den Broek)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.