Naar cookieinstellingen
oliebollen

Oliebollen met gekonfijte ananas

Niets zo feestelijk dan oliebollen bij de jaarwisseling. Robèrt van Beckhoven maakt ze van 2 soorten beslag en voegt er gekonfijte ananas en winddroge rozijnen aan toe. Om te voorkomen dat de rozijnen water ‘stelen’ van het deeg, moeten ze winddroog zijn. Daarvoor kunt u ze een dag van tevoren wassen en zo’n 20 minuten weken in water van ongeveer 30 ⁰C. Giet af en laat drogen op een theedoek. De volgende dag zijn ze winddroog en kunt u de rozijnen gebruiken. 

Ingrediënten:

Beslag 1:

  • 500 gram patentbloem
  • 500 gram melk
  • 25 gram gist
  • 15 gram citroenrasp
  • 10 gram zout

Beslag 2:

  • 100 gram water
  • 50 gram boter
  • 75 gram patentbloem
  • 100 gram ei

Voor de vulling:

  • 375 gram rozijnen, winddroog
  • 125 gram gekonfijte ananas, in kleine stukjes

Extra nodig:

  • poedersuiker

Bereidingswijze:

Verwarm de melk in een steelpannetje op laag vuur tot lauwwarm (ca. 36 °C). Verbrokkel de gist in een kom, voeg een beetje warme melk toe en los de gist hierin op. Kneed nu alle ingrediënten ban beslag 1 tot een slap en glad deeg en laat onder een vochtige doek rijzen tot het in volume is verdubbeld.

Verwerk de ingrediënten van beslag 2 tot een soezenbeslag: breng het water en de boter aan de kook in een steelpan. Neem de pan van het vuur en voeg onmiddellijk de bloem toe. Roer goed. Zet de pan terug op het vuur en gaar het beslag al roerende tot een lichte vetfilm op de bodem van de pan achterblijft. Neem de pan weer van het vuur en doe het beslag in een kom. Voeg 1 voor 1 de eieren toe; roer tussendoor goed en zorg dat het eerste ei helemaal is opgenomen voordat je het tweede ei toevoegt. Laat afkoelen.

Roer het afgekoelde soezenbeslag door het gerezen deeg en voeg daarna ook de vulling toe. Dek het deeg af met een vochtige doek en laat opnieuw rijzen tot het in volume is verdubbeld.

Verhit de olie tot circa 175 graden. Schep met een ijsknijper gelijke bolletjes uit het deeg en frituur tot ze goudbruin en gaar zijn. Laat afkoelen en bestuif royaal met poedersuiker.

Geniet ervan!

Kijk voor meer recepten van Bak mee met MAX op onze receptenpagina  

Geef een reactie

Reactie

    Ronald van de Berg says:

    Ik heb dit jaar deze oliebollen met dit recept gemaakt. Het beslag rees veel te hard, terwijl ik alles volgens het recept gedaan had. De oorzaak hiervan is dat Robèrt bakkersgist gebruikt in plaats van het instant gist, wat gewone mensen gebruiken. Dat staat nergens in het recept, dus ik ben dan toch maar uitgegaan van instant gist. Het lijkt me goed om dat aan het recept toe te voegen, zodat anderen in ieder geval niet mislukte oliebollen hebben.
    En zet er dan gelijk bij dat je de hoeveelheid bakkersgist door 3 moet delen om de hoeveelheid instant gist te krijgen. Dus dat zal hier iets van 7 a 8 gram zijn.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.