Naar cookieinstellingen
Oliebollen

Oliebollen bakken in de airfryer

Ze zijn onlosmakelijk verbonden met de jaarwisseling: oliebollen. U kunt ervoor kiezen om ze bij de bakker, kraam of supermarkt te halen, maar er gaat niets boven zelfgemaakte. Naast frituren kunt u ze ook bakken in de airfryer. Maar worden ze dan wel net zo knapperig? En zijn er nog andere voordelen? 

Overeenkomsten

Het bakken van oliebollen in de frituurpan of airfryer heeft een aantal overeenkomsten. De basisingrediënten worden in beide varianten verwerkt. Zo gaat er bloem, melk, gist, suiker en zout in. Sommige recepten voegen er nog ei aan toe of bier voor een betere gisting. Het beslag moet rijzen en naar gelang kunt u er rozijnen of gekonfijte vruchten aan toe voegen. Tot zover is het bakproces niet veel anders.

Oliebollen versus airbollen

Het grote verschil met de traditionele manier van bereiden, is het gebruik van olie. In de airfryer worden de bollen immers niet gefrituurd, maar gebakken. En dat gaat met weinig olie. Om de bollen een mooie kleur te geven en knapperig te maken, kunt u ze licht invetten met zonnebloemolie of een bakspray gebruiken. Gebruikt u de bakspray, spray dan van tevoren de bak waar u de bollen inlegt in. Gebruikt u olie, vet dan de bol licht in. Net als in de frituurpan moeten de ‘airbollen’, zoals ze ook wel worden genoemd, na een minuut of 4 tot 5 gekeerd worden om ze een mooie egaal bruine kleur te geven.

Mooie bollen maakt u met een ijsboltang. Om te voorkomen dat het beslag blijft plakken aan de tang, kunt u hem af en toe voor het scheppen door de olie halen. En om de oliebollen nog knapperiger te maken, kunt u ze – voor u ze in de airfryer doet – nog door de (poeder)suiker rollen. En of u ze in frituurpan bereidt of in de airfryer, doe er niet te veel tegelijk in. In de frituurpan loopt u het risico dat ze aan elkaar gaan zitten en in de airfryer kan het gebeuren dat ze niet goed garen.

Voor- en nadelen?

Zijn er ook nadelen aan oliebollen bereiden in de airfryer? De bol die gemaakt wordt in de frituurpan heeft een ‘vettere’ bite. Dat doet iets met de smaak van de bol en de ervaring als we hem eten. De ‘airbol’ is minder vet van smaak. Door de bereiding in de airfryer kan de bol ook een vastere structuur krijgen, minder luchtig. En ook dat kunt u proeven.

Maar onderaan de streep krijgt u minder calorieën binnen doordat er minder vet wordt gebruikt. Een ander voordeel is dat uw huis niet naar vet of baklucht ruikt. Bakt u toch in frituurvet, lever het vet dan in bij een inzamelpunt. Haalt u de oliebollen en wilt u ze weer opwarmen? Ook dat kan in de airfryer. Een minuut of 5 op ongeveer 150 graden. De bollen zijn ook zeer geschikt om in te vriezen. Dan heeft u er nog lang na de jaarwisseling plezier van. Kijk op de site van Heel Holland Bakt voor meer alternatieven om oliebollen te bakken zonder frituurpan.

(Bron: 24Kitchen, uitPaulineskeuken.nl, Rutgerbakt.nl, Heel HollandBakt, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Marionvdlinde says:

    Kun je ook de ouderwetse apoelflappen in de aifryer bakken?

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.