Naar cookieinstellingen
olie

Olie met een smaakje: zo maakt u het thuis

Tegenwoordig kunt u in steeds meer winkels oliën kopen met een smaakje. Denk aan knoflookolie, citroenolie of chili-olie. Dit soort olie kunt u ook heel eenvoudig in uw eigen keuken maken. Culinair-expert Emina Zorlak vertelt u waar u dan op moet letten. 

Olie met iets extra’s

Olie toevoegen aan een salade of warm gerecht, kan de maaltijd afmaken. De tijd dat u op dit gebied alleen uit olijfolie of olijfolie kunt kiezen, is voorbij; er zijn tegenwoordig enorm veel soorten te koop. Zo ook oliën met een smaakje.

Zelfgemaakt

U kunt er natuurlijk voor kiezen om zo’n fles inderdaad in de winkel te kopen, maar u kunt ook in de eigen keuken aan de slag gaan. Het resultaat kunt u zelf gebruiken, maar is ook leuk om cadeau te doen. Hoe gaat u te werk? Allereerst moet u kiezen met welke olie u wilt werken en wat u hieraan wil toevoegen. Kies bij voorkeur voor een neutrale olie, zoals een milde olijfolie of zonnebloemolie.

Als u dat eenmaal heeft besloten, begint het echte werk. “Om de olie zo lang mogelijk houdbaar te maken moet je de ingrediënten wassen en goed drogen. Wassen vanwege de bacteriën en drogen, omdat water de olie ranzig maakt en sneller laat bederven”, aldus Emina. “Ook de fles waarin je het wilt bewaren moet goed afgewassen, afgespoeld en afgedroogd zijn”, gaat zij verder. Het handigste is het om de fles in de vaatwasser te doen, als u die heeft, en daarna extra te drogen met een schone theedoek.

olijfolie
Lees ook: De ene olijfolie is de andere niet: hoe herkent u kwaliteit?

Insmeren met olie

U heeft hierna dus olie, een schone fles en schone ingrediënten. Nu is het een kwestie van dit alles bij elkaar brengen. “Het wordt aangeraden om, voordat je een ingrediënt toevoegt aan de olie, dit eerst te hakken of vijzelen. Zo haal je er zoveel mogelijk smaak uit”, legt Emina uit. Smeer het ingrediënt wel vooraf in met een beetje olie, want sterk geurende ingrediënten verliezen hun smaak en geur als zij worden blootgesteld aan lucht. Olie houdt dit tegen.

Niet alleen de ingrediënten hebben wat bewerking nodig, Ook de olie zelf moet u even verhitten. “Het beste verwarm je de olie tot ongeveer 80 graden, maar laat het zeker niet koken. Dit is zowel om de bacteriën te doden, maar ook omdat heel veel smaakmakers hun smaak nog meer afgeven in warmte.”

Bewaren

Voeg de olie en de gevijzelde of gehakte ingrediënten vervolgens bij de olie en giet het geheel in de schone fles. “Bewaar de olie daarna zo’n 2 weken op een koele donkere plek. Zo heeft het tijd genoeg om alle smaak op te nemen. Daarna is het een paar maanden houdbaar.”

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Doriet says:

    Ik maak zo al jaren mijn lekkere kruidige wok olie, een fles zonnebloemolie in de wok verhitten daarin gooi ik verse fijngehakte gember ,sjalotten en veel verse knoflook alles heel fijn maken en zacht frituren tot het lichtbruin is . Daarna doe ik de olie in een zeef en afgekoeld weer in de fles, bij de pittige variant gooi ik een paar rode pepers.

    Doriet says:

    Ik maak zo al jaren mijn lekkere kruidige wok olie, een fles zonnebloemolie in de wok verhitten daarin gooi ik verse fijngehakte gember ,sjalotten en veel verse knoflook alles heel fijn maken en zacht frituren tot het lichtbruin is . Daarna doe ik de olie in een zeef en afgekoeld weer in de fles, bij de pittige variant gooi ik een paar rode pepers.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.