Naar cookieinstellingen
Duur 05:35
Gepubliceerd op 12 december 2018

NPO Radio 4-Kerstmenu – voorgerecht

Kerst is in aantocht! Maar wat gaat u eten? En welke muziek draait u daarbij? Christiaan Kuyvenhoven en Sandra Ysbrandy helpen u uit de brand met het NPO Radio 4- Kerstmenu. 4 gerechten uit de klassieke muziek waar u culinair en muzikaal indruk mee maakt. We gaan verder met het voorgerecht: risotto à la Rossini. 

Componist Gioachino Rossini is een enorme smulpaap. Was hij niet een van de beroemdste componisten geworden, dan was hij wel een van de beroemdste chef-koks van de 19e eeuw geworden. Hij houdt van heerlijk eten en daarom zijn er veel gerechten naar hem vernoemd. Sandra maakt een risotto met venkel en proseco, want ook daar houdt Rossini van. Het stuk wat Christiaan ten gehore brengt is de petit mess solennel. Een swingend stuk met piano met harmonium, een blaasorgel, en een koor. “Toen ik het voor het eerst hoorde was ik meteen verslaafd aan het stuk”, aldus Christiaan.

Eerder maakte Sandra een amuse , eggs Berlioz, geïnspireerd op componist Hector Berlioz. Christiaan speelde er een stuk van Berlioz bij.

Ingrediënten:

  • extra vierge olijfolie
  • 0,5 theelepel venkelzaad, in vijzel fijn maken
  • 2 tenen knoflook
  • 2 sjalotten, fijngehakt
  • 1 venkelknol, in kleine blokjes gesneden (groene topjes bewaren voor garnering)
  • 1 liter groentebouillon
  • 300 gram risottorijst (arborio)
  • 2 glazen champagne (een goedkoper alternatief is Prosecco)
  • klont roomboter
  • 2 eetlepels ricotta
  • geraspte schil van een biologische citroen
  • handje geraspte Parmezaanse kaas

Bereidingswijze:

Verwarm een scheut olijfolie fruit hierin de knoflook. Doe de venkelzaadjes en de venkel erbij en laat 15 minuten zachtjes bakken met het deksel op de pan.

Warm intussen de bouillon op. Pak een zware brede pan en doe hierin een scheut olijfolie en een klontje roomboter. Bak de sjalotten glazig. Zet het vuur hoger en voeg de rijst toe. Blijf continue roeren. Giet de champagne erbij en blijf roeren tot de vloeistof grotendeels verdampt is.  Zet het vuur laag. Begin met het toevoegen van de warme bouillon. Wacht telkens tot de bouillon bijna is opgenomen. Na een minuut of 10 als de rijst bijna gaar is, voeg je de venkel toe. Na een minuut of 15 is de risotto klaar. De risotto moet smeuïg zijn en in de pan golven.

Zet de pan van het vuur en laat de risotto twee minuten rusten. Roer de boter en de Parmezaanse kaas door de risotto. Voeg ook ricotta en geraspte citroenschil toe. Proef of er nog zout of peper bij moet.

Verdeel de risotto over diepe voorverwarmde borden en garneer met de groene venkeltopjes, citroenrasp en eventueel extra Parmezaanse kaas.

Luister naar 4 de Middag van maandag tot en met vrijdag van 14.00 – 16.00  uur. Beluister hier de volledige playlist van alle muziek die Christiaan heeft geselecteerd. 

(Bron: Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.