Naar cookieinstellingen
Duur 00:00
Gepubliceerd op 14 december 2018

NPO Radio 4-Kerstmenu – het hoofdgerecht

Kerst is in aantocht! Maar wat gaat u eten? En welke muziek draait u daarbij? Christiaan Kuyvenhoven en Sandra Ysbrandy helpen u uit de brand met het NPO Radio 4- Kerstmenu. 4 gerechten uit de klassieke muziek waar u culinair en muzikaal indruk mee maakt. Dit keer het hoofdgerecht: zrazy. 

Zrazy, gevulde biefstukrolletjes met rode wijnsaus en aardappel kerstkransjes, is het lievelingsgerecht van Frédéric Chopin. Hoewel Chopin Frans klinkt, is hij van Poolse afkomst. Wanneer hij in 1830 op tournee is in Parijs wordt Polen bezet door de Russen. Er is een opstand en die mislukt waardoor Chopin in Parijs moet blijven en niet meer terug kan naar zijn vaderland. Dat leverde hem naar heimwee ook een hoop inspiratie op. Want die heimwee zorgt voor Poolse invloeden in zijn muziek. Voor bij het hoofdgerecht heeft Christiaan een stuk uitgekozen waarin de melancholie van Chopin in naar voren komt.

Sandra begon het kerstmenu met een amuse, eggs Berlioz, en het voorgerecht Risotto à la Rossini.

Ingrediënten:

  • 4 biefstukken
  • 50 gram kruidenroomkaas
  • 4 bosuien
  • 6 wortelen
  • roomboter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 sjalotten, fijngesnipperd
  • 350 milliliter rode wijn
  • paar takjes verse tijm
  • 2 zwarte peperkorrels, geplet
  • 350 milliliter kalfsfond
  • 400 gram kruimige aardappels
  • 75 gram boter
  • zout
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 2 eidooiers

Bereidingswijze:

Leg het vlees 1 uur van tevoren uit de koelkast zodat het op temperatuur kan komen.

Verhit voor de rode wijnsaus olijfolie in een sauspan en bak de sjalotten in een paar minuten glazig. Voeg de rode wijn, tijm (bewaar 2 takjes voor het bakken van het vlees) en peperkorrels toe en laat 1 minuut op hoog vuur inkoken. Voeg de kalfsfond toe en laat inkoken tot een stroopachtige saus. Schenk door een fijne zeef en breng op smaak met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de aardappelen, snijd in kleine stukken en kook gaar in water met zout. Giet de aardappelen af en stoom ze droog. Stamp fijn met behulp van een pureestamper. Roer de boter, mosterd en eidooiers door de puree. Houdt een klein beetje eidooier achter om de kransjes straks mee te bestrijken. Breng op smaak met peper en zout. Schep in een spuitzak met een grove kartelmond. Spuit kransjes (4 grote of 8 kleine kransjes) op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met het restje eidooier. Bak de kransjes in de oven in ongeveer 15 minuten goudbruin.

Schil 4 wortelen, laat daarbij een stukje groen loof aan de wortel zitten. Snijd in de lengte doormidden. Leg in een ovenschaaltje, besprenkel met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Zet bij de aardappelkransjes in de oven. Ze zullen ongeveer tegelijk klaar zijn.

Snijd de biefstukken overdwars doormidden. U heeft nu 8 plakken. Leg elke plak tussen 2 vellen plasticfolie en sla het vlees voorzichtig bijv. met een koekenpan iets platter. Bestrooi met peper en zout. Smeer een kant in met roomkaas. Snijd de bosui en wortel in heel dunne reepjes. Leg op elk plakje biefstuk wat sprietjes bosui en wortel. Rol de biefstuk op en maak vast met keukentouw.

Laat de boter samen met de olie heet worden in een koekenpan. Voeg de tijm en een geplette knoflookteen toe voor extra smaak. Bak de rolletjes in circa 3 minuten rondom goudbruin.

Maak een spiegeltje van de rode wijnsaus in het midden van een voorverwarmd bord. Leg er 2biefstukrolletjes, de geroosterde wortelen en een aardappelkerstkransje op. Druppel nog wat rode wijnsaus over het gerecht. Serveer de rest van de saus in een mooi kannetje.

Luister naar 4 de Middag van maandag tot en met vrijdag van 14.00 – 16.00  uur. Beluister hier de volledige playlist van alle muziek die Christiaan heeft geselecteerd. 

(Recept is van Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.