Naar cookieinstellingen
Duur 05:16
Gepubliceerd op 19 december 2018

NPO Radio 4-Kerstmenu – het dessert

Kerst is in aantocht! Maar wat gaat u eten? En welke muziek draait u daarbij? Christiaan Kuyvenhoven en Sandra Ysbrandy helpen u uit de brand met het NPO Radio 4- Kerstmenu. 4 gerechten uit de klassieke muziek waar u culinair en muzikaal indruk mee maakt. We eindigen dit kerstmenu met het dessert: poires Belle Hélène. 

Het dessert poires belle Hélène is vernoemd naar een operette van de Franse componist Jacques Offenbach. U denkt misschien nog nooit van gehoord, maar een van zijn stukken is bij vrijwel iedereen bekend en dat is de Can Can. Het gerecht is bedacht door de Franse chef-kok uit de 19e eeuw August Escoffier. Hij zag een poster van de operette La belle Hélène en was zo onder de indruk van de dame op de poster dat hij dit dessert naar haar vernoemde.

Sandra begon het kerstmenu met een amuse, eggs Berlioz, volgde met het voorgerecht Risotto à la Rossini en daarna het hoofdgerecht zrazy.

Ingrediënten:

  • 4 handperen Conference
  • 300 milliliter water
  • 1 fles witte wijn
  • 1 vanillestokje, in de lengte doormidden gesneden
  • 200 gram suiker
  • rasp en sap van 1 citroen
  • 100 gram pure chocolade
  • 250 ml slagroom
  • 55 amandelsnippers
  • 75 gram suiker
  • naar keuze een bolletje vanille-ijs

Bereidingswijze:

Schil de peren en snijd een klein stukje van de onderkant af zodat de peren kunnen staan. Laat het steeltje eraan zitten. Dat is decoratief. Breng de witte wijn, water, suiker, vanillestokje, rasp en sap van de citroen tegen de kook aan. Voeg de peren toe. Laat met het deksel op zo laag mogelijk vuur 20 minuten pocheren. De siroop mag niet koken.

Zet een pan met een dikke bodem op het vuur en smelt hierin 75 gram suiker met 1 eetlepel water. Als de karamel goudbruin is, mogen de amandelen erdoor. Zet het vuur uit als de amandelen mooi bruin zijn en bestrooi met wat zout. Schep de amandelen op een bord en laat afkoelen.

Maak nu de chocoladesaus. Breng daarvoor de slagroom aan de kook. Voeg de chocolade toe en meng tot een gladde saus.

Zet op ieder bord een peer. Leg er wat gekaramelliseerde amandelen naast. Leg bovenop de amandelen een bolletje ijs. Giet de chocoladesaus over de peer.

Luister naar 4 de Middag van maandag tot en met vrijdag van 14.00 – 16.00  uur. Beluister hier de volledige playlist van alle muziek die Christiaan heeft geselecteerd. 

(Bron: Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.