Naar cookieinstellingen
Duur 15:10
Gepubliceerd op 9 november 2018

Nougat de Montélimar

Er gaat niets boven noga uit Frankrijk. De bakermat van de noga zoals wij die kennen ligt in Montélimar, maar de oorsprong gaat veel verder terug in de geschiedenis boeken. Op zich is het niet heel eenvoudig om te maken, maar Hans heeft een manier gevonden om nougat te maken die voor iedereen te doen is.

Ingrediënten (voor 10 plakken):

  • 525 gram amandelen met vlies
  • 680 gram rietsuiker
  • 180 gram glucosestroop
  • 485 gram honing
  • 100 gram eiwit
  • 525 gram gedroogde cranberry’s
  • 100 gram pure chocolade (callets of grof gehakt)
  • zonnebloemolie om in te vetten

Bereidingswijze:

Van de amandelen:

Verwarm ondertussen de oven voor op 160 °C. Verdeel alle amandelen over een bakplaat en rooster ze ongeveer 15 minuten in de oven. Laat de amandelen afkoelen.

 Van de suikerstroop: 

Kook 120 ml water met de fijne kristalsuiker en de glucosestroop in een pan op middelhoog vuur tot 140°C (let op, deze temperatuur is cruciaal voor het eindresultaat!). Houd de wand van de pan schoon met een natte kwast. Schenk de honing in een andere pan. Begin met het koken van de honing, zodra de suikerstroop 130°C. Kook de honing tot 130 °C.

Van de eiwitten:

Splits de eieren en weeg de eiwitten af. Doe het eiwit in de vetvrije kom van de staande tafelmixer met garde en begin met kloppen wanneer de temperatuur van de honing  125 °C is. Schenk zodra het eiwit stijf is de honing er in een dun straaltje bij. Giet de suikersiroop er in een dun straaltje bij. Zet de staande tafelmixer even stil en vervang de garde voor een menghaak. Blijf de nougat ongeveer 10 minuten doorkloppen tot deze een matte glans heeft.

Nougat maken en vormen:

Voeg de helft van de geroosterde amandelen en de cranberry’s toe aan de nougat en meng het geheel kort door met de staande tafelmixer. Vet het aanrechtblad en de handen in met een beetje zonnebloemolie. Leg de nougat op je aanrechtblad. Verdeel de rest van de amandelen en cranberry’s er overheen en kneed het geheel kort door. Leg een vel bakpapier op de werkbank en vorm hierop met je handen de nougat tot een vierkant. Leg een tweede vel bakpapier op de nougat en druk de massa nu goed aan. Vouw het bakpapier eromheen en pak in in plasticfolie. Laat de nougat minimaal een nacht opstijven in de koelkast.

De afwerking:

Maak je nougat extra lekker door hem eerst in te smeren met geënte pure chocolade. Smelt daarvoor twee derde van de chocolade au bain-marie, dus in een kom boven een pan kokend water. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Haal daarna de kom van de pan. Hak de rest van de chocolade en voeg toe. Roer tot de chocolade is afgekoeld. Smeer de geënte chocolade met een (palet)mes uit over de nougat. Snijd de nougat in plakken van gewenste dikte.

Geniet ervan!

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.