Notentaartjes met karamel van Robèrt
Publicatiedatum: 27 januari 2017
Deze notentaartjes van Robèrt van Beckhoven zijn heerlijk door de eigengemaakte karamel. Het is even een klusje, maar het resultaat mag er zijn!
Ingrediënten (voor 8 stuks):
Boterdeeg:
- 250 gram bloem
- 150 gram zachte boter
- 100 gram suiker
- 1 ei
- snuf zout
- vanille, naar smaak
Werkwijze:
Meng de bloem met de boter, de suiker, het ei, het zout en de vanille kort tot een homogeen deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het een paar uur rusten in de koelkast.
Frangipane:
- 125 gram zachte boter
- 250 gram amandelbroyage (= 125 g suiker + 125 g amandelmeel)
- 2 gram citroenrasp
- 2 eieren
- 40 gram bloem, gezeefd
Werkwijze:
Draai de boter tot een witte massa. Meng de amandelbroyage, de citroenrasp en de eieren erdoorheen en spatel vervolgens de bloem kort door het beslag. Je kunt de frangipane maximaal een week in de koelkast bewaren.
Karamel:
- 120 milliliter slagroom
- 10 gram honing
- 90 gram suiker
Werkwijze:
Klop de slagroom met de honing op tot yoghurtdikte. Karamelliseer de suiker beetje bij beetje in een grote pan op laag vuur. Voeg de opgeklopte slagroom toe en kook de karamel 3 minuten terwijl je continu roert.
Gekaramelliseerde hazelnoten:
- 20 milliliter water
- 50 gram suiker
- 150 gram hazelnoten
- 5 gram zachte boter
Werkwijze:
Kook het water met de suiker. Voeg na 1 minuut de noten toe. Blijf op een laag vuur roeren tot al het vocht is verdampt. Smelt in een andere pan de boter en voeg de noten toe. Karamelliseer de noten door langzaam te roeren; de suiker smelt en wordt bruin. Stort de noten op een bakpapier of bakmatje en laat afkoelen.
Afwerking:
- 60 gram hazelnoten, in stukjes
- 8 taartringen van 8 cm Ø en 2,5 cm hoog
- bakplaat, bekleed met bakpapier
Werkwijze:
Verwarm de oven voor tot 180 ⁰C. Rol het boterdeeg uit tot ca. 2,5 mm dik en steek plakjes uit die iets groter zijn dan de taartringen. Leg de plakjes boterdeeg in de taartringen en druk voorzichtig aan. Snijd het overtollige deeg af en prik de bodem een paar keer in met een vork. Zet de taartringen op de bakplaat. Vul ze met de frangipane en verdeel er de gehakte hazelnoten over. Bak de taartjes 15 minuten in de oven.
Vul de taartjes zodra ze uit de oven komen tot aan de rand met de karamel en laat volledig afkoelen. Maak de taartjes af met de gekaramelliseerde hazelnoten.