Nieuwjaarskoeken

Nieuwjaarskoeken van Robèrt van Beckhoven

Het leuke aan deze nieuwjaarskoeken is dat u er met glazuur van alles op kunt schrijven. Een van de ingrediënten die Robèrt gebruikt is koekzoet. Dat is een glucose-fructosestroop. Dit is verkrijgbaar bij gespecialiseerde bakkerswinkels of het internet. U kunt het eventueel vervangen door goede honing. Maak het deeg een dag van tevoren, want het moet minimaal 24 uur rusten.

Ingrediënten:

  • 200 gram koekzoet
  • 60 gram water
  • 250 gram roggebloem, gezeefd
  • 50 gram honing (of koekzoet)
  • 7 gram anijszaad
  • 4 gram speculaaskruiden
  • 5 gram koolzuurpoeder
  • decoreer glazuur (dit kunt u eenvoudig zelf maken door gezeefde poedersuiker te mengen met eiwit. Maak het een beetje stevig, dan droogt het minder snel uit)
  • zonnebloemolie om in te vetten

Bereidingswijze:

Breng 200 gram koekzoet aan de kook met 60 gram water. Doe de roggebloem en een (vuurvaste) kom. Voeg de kokende massa al roerend bij de roggebloem. Meng goed en stort het deeg uit op een plaatje. Olie het deeg licht in met zonnebloemolie en laat minimaat 24 uur rusten op kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 230 graden.

Kneed het deeg nog ens goed door en voeg 1 voor 1 het resterende koekzoet, het anijszaad, de speculaaskruiden en het koolzuurpoeder toe. Meng goed.

Weeg deegstukken af van ongeveer 250 gram. Rol ze uit tot een langwerpige ovaalvorm en bak de koeken 12-15 minuten in de oven. Laat afkoelen.

Decoreer naar eigen inzicht met garneerglazuur met behulp van een cornetje (dat is een tuitvorm, gemaakt van opgerold bakpapier. Door de kleine opening aan de onderkant, kan het decoreer glazuur en langzaam uit).

(Bron: Robèrt van Beckhoven)

Geef een reactie