Naar cookieinstellingen
lamingtons

Nieuwjaars Lamingtons van Francis Kuijk

Francis maakt speciaal voor Oud en Nieuw een Australische traktatie: Lamingtons. Heerlijk en extra feestelijk met de kokos erop!

Ingrediënten:

Voor het biscuit:

  • 5 eieren (M)
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • snufje zout
  • 135 gram patentbloem
  • 35 gram maïzena

Voor het glazuur:

  • 750 gram poedersuiker
  • 50 gram cacaopoeder
  • 180 milliliter melk
  • 20 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 400 gram geraspte kokos

Voor de champagne siroop:

  • 250 milliliter champagne
  • 175 gram suiker

Voor de topping:

  • 500 milliliter slagroom
  • 2 eetlepels suiker
  • 1,5 blaadje gelatine
  • vers fruit naar keus (neem fris fruit zoals rode besje, goudbessen of frambozen, want de Lamington met siroop is samen vrij zoet)

Bereidingswijze:

Van het biscuit:

Verwarm de oven voor op 180 °C elektrisch. Leg een vel bakpapier op maat geknipt op de bodem van een vierkant bakvorm(24 centimeter). Vet de bakvorm niet in en bekleed de zijkanten ook niet met bakpapier.

Klop de eieren, suiker en zout in een keukenmachine met een garde of met de handmixer op hoge snelheid tot het beslag lobbig is en je er lijntjes in kunt trekken.

Zeef in 2 rondes de bloem en maïzena boven het beslag en spatel dit er voorzichtig door.

Schenk het beslag in de bakvorm en tik met de bakvorm een keer of 3 op het aanrecht om de luchtbellen te laten ontsnappen. Bak de biscuit in 30 tot 35 minuten tot de bovenkant goudbruin is. Laat de biscuit in de bakvorm, ondersteboven op een taartrooster afkoelen.

Haal een scherp dun mesje langs de binnenkant van de bakvorm en stort de biscuit. De biscuit is gaar als je het zachtjes indrukt en het veert terug.

Als het biscuit afgekoeld is, wikkel het in een dubbele laag aluminiumfolie en zet het in de vriezer.

 

Van het glazuur:

Snijd de biscuit in blokjes van ongeveer 4 centimeter

Meng de poedersuiker, cacaopoeder, melk en boter in een kom en verwarm het mengsel au bain-marie.

Doe de kokos in een diep bord, schaal of kom.

Haal de blokken biscuit eerst door het glazuur en daarna door het kokos. Laat de kom wel op de pan met warm water staan tijdens het doorhalen, dan blijft het glazuur mooi vloeibaar. Leg ze op een rooster zodat het glazuur kan uitharden (ongeveer 30 minuten).

Van de Champagne siroop:

Doe de suiker en champagne in een steelpan en breng het onder af en toe roeren aan de kook. Draai het vuur op half-hoog en laat het met een kwart vloeibaar volume verdampen.

Verder:

Wel de gelatine blaadjes in water. Klop intussen de slagroom en suiker lobbig.

Verwarm/smelt de gelatine zachtjes. Als het voldoende afgekoeld is (maar niet helemaal), mix het met de slagroom mee. Klop nu het slagroom mengsel stijf tot het spuitbaar is. Schep de slagroom in een spuitzak en zet het in de koeling om verder op te stijven.

Snijd het fruit naar keus op maat om de Lamingtons te garneren.

Van het in elkaar zetten van de Lamingtons:

Snijd het bovenste glazuur laagje van de Lamington af. Trempeer elke Lamington met Champagne Siroop. Spuit een dot slagroom op de Lamington en garneer met vers fruit.

(Bron: Francis Kuijk)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.