Kaas op een plank met kaasschaaf en brood

Nederlanders zijn dol op kaas, maar hoeveel mag u er dagelijks van eten?

Er is weinig zo oer-Nederlands als kaas. We zijn er dol op. Of het nu op een boterham is of zo uit de vuist, we krijgen er geen genoeg van. Ook door gerechten verwerken we het graag. Maar hoe (on) gezond is al die kaas voor ons? En hoeveel mogen we er op een dag van eten?

Kaaskoppen

Nederland is een echt kaasproductieland. Uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er bijvoorbeeld in 2021 maar liefst ruim 946 miljoen kilo kaas van koemelk is geproduceerd. We maken het niet alleen zelf, we importeren ook nog een groot deel. Door de bank genomen eten we per inwoner gemiddeld 22 kilo per jaar. En het gaat hier dan alleen nog om kaas van de koe. De consumptie van bijvoorbeeld geiten- en schapenkaas is hierin niet meegerekend. We worden niet voor niets kaaskoppen genoemd.

Overigens zijn er landen waar nog meer per inwoner wordt gegeten. Met stip op 1 staat Denemarken, gevolgd door IJsland en Finland en Frankrijk. Nederland staat pas op een 7e plek volgens de International Dairy Federation (IDF).

Welke voedingsstoffen zitten er in kaas?

Dat we van kaas houden, staat vast. Maar hoe (on)gezond is het voor ons? In kaas zitten belangrijke voedingsstoffen als eiwitten, vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Maar het bevat ook veel verzadigde (verkeerde) vetten. Daarnaast bevat veel kaas behoorlijk wat zout. Zowel die vetten als het vele zout zijn niet goed voor onze bloedvaten.

De ‘normale’ kaas is 48+. Dit laatste is de aanduiding hoeveel vet er in zit. De berekening van het vetgehalte gaat uit van de kaas zonder water. De oude variant bevat minder water dan de jonge en is daardoor ook vetter. Dus een jonge 48+ is minder vet dan een oude 48+. Daarnaast zijn er varianten van 20+, 30+, 40+ en 45+. Dit zegt dus iets over het vetgehalte, niet over de hoeveelheid calcium die er in zit. De varianten die lager in vet zijn, bevatten overigens meer calcium. En calcium is weer goed voor onze botten.

tosti
Lees ook: Is een tosti ongezonder dan een gewoon broodje kaas?

Hoeveel gram kaas mogen we per dag?

Nu weten we hoe het zit met het vetgehalte, maar dan blijft de vraag: hoeveel kaas mogen we per dag? De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is volgens het Voedingscentrum 40 gram. Gemiddeld weegt een plak tussen de 15 en 20 gram, dat betekent dat we ongeveer 2 plakken per dag mogen. Wilt u kaas in het avondeten verwerken, neem dan eens iets anders op brood. Het zijn natuurlijk aanbevolen hoeveelheden. En schaaft u de kaas zelf, dan is de plak een stuk minder zwaar dan dat u ze kant-en-klaar koopt. Hoe u kaas het beste kunt bewaren zodat er geen schimmel op komt, leest u in een eerder artikel.

(Bron: het Voedingscentrum, Libelle, CBS, Quest, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (8)

    Guillaume says:

    Het is werkelijk onbegrijpelijk dat onze gemiddelde leeftijd vanwege al die waarschuwingen niet ergens rond de dertig ligt. Las laatst dat croissants inmiddels levensgevaarlijk eten betreft, goed voor hart- en vaatziekten enz., maar ik zie de Fransen nog steeds niet jong neervallen, dus werk aan de winkel ;)).

    MAX2 says:

    Met Guillome eens. Er staat ook hoeveel kaas mogen we dan! Dat bepaalt iedereen wel zelf. Iedereen heeft een verschillende stofwisseling. Er staat ook aanbevolen dagelijkse hoeveelheid maar beter zou zijn verstandige dagelijkse hoeveelheid. Is ook badinerend maar dan minder scherp.

    N8W8 says:

    Kaas bevat geen suiker!!!!
    Dat mag ook wel eens worden gezegd!

      nuchtere Frysk says:

      Waarschijnlijk hebt u geen kaas gegeten van de scheikundige parten van melk…..
      Zoek het eens op en probeer uw claim van geen suiker in kaas te verdedigen.

    Coboo says:

    Daar zal eer daags ook wel een verbod op komen. Gewoon eten uit de schijf van 5.
    Je wordt er soms niet goed van , wat ze allemaal onder zoeken.
    Alles met mate, overal waar te voor staat is niet goed behalve tevreden.
    Ik neem nog een blokje kaas!

    Yubi says:

    Eens met Guillaume, is nog een wereldwonder dat ik deze leeftijd haalde. Overigens werd m’n moeder 80 na 45 jaar dagelijks standaard ontbijt brood met bruine suiker en naar haar werk alleen brood met Edammerkaas meenam.
    Lijkt me dat al die snaai en fastfood die jongere generaties eet, en de grote hoeveelheden (stiekeme)suikers die dankzij hun “verzoete” smaak tegenwoordig en overalzelfs in de ham zit, veel kwalijker.

    Louis1952 says:

    Het zijn de z.g. smaakmakers, poeders, voorverpakte sausjes en geconserveerd voedsel die voor grote gezondheidsrisico’s zorgen.
    Daar zou meer tegen gewaarschuwd moeten worden. Al die toegevoegde suikers en zout doen meer kwaad dan een extra stukje kaas!
    En ja, overal waar ’te voor

      Louis1952 says:

      staat is niet goed behalve voor TEVREDEN!