Naar cookieinstellingen
chips

Nationale Chipsdag: een lekkernij ontstaan uit boosheid

Zondag 14 maart 2021 is het in Amerika Nationale Chipsdag. Een goede aanleiding om eens dieper in te gaan op het ontstaan van deze lekkernij. Wij vragen het aan Emina Zorlak. En die heeft ook een recept voor een overheerlijke ovenschotel met chips! 

Uit boosheid ontstaan

“Het schijnt dat de snack zoals vele dingen per ongeluk is ontstaan of tenminste, uit boosheid. Een ontevreden klant zou in een restaurant in de Amerikaanse staat New York zijn frieten hebben teruggestuurd omdat ze te dik zouden zijn. De chef was toen zo boos dat hij de volgende portie veel te dun sneed zodat de klant er na het frituren niet meer met z’n vork in kon prikken. In plaats van weer het bord terug te sturen, was de klant blij verrast en werd voortaan het restaurant geroemd om de verslavende aardappelsnack.”

Verslavend

“Vanuit de evolutietheorie is het goed te verklaren dat chips verslavend zijn, want vet was schaars, dus als we een vettige prooi gevangen hadden was het verstandig om daar zoveel mogelijk van te eten zodat ons lichaam reserves had in moeilijke tijden. Uit onderzoek blijkt ook dat zout een verslavende invloed heeft op de hersenen, omdat het ons een blij, verzadigd gevoel geeft. Tenslotte schijnt het krakende gevoel in de mond er ook voor te zorgen dat je er moeilijk van af kunt blijven, want krokante producten laten ons denken dat iets heel vers is, wat onze hersenen blijkbaar ook aantrekkelijk vinden.”

Ook hier in Nederland zijn we fan van dit krokante hapje; bij de borrel, op de bank of zelfs als tussendoortje. Maar verder dan chips dippen in een saus komen we niet. Wat Emina betreft tijd om daar verandering in te brengen!

  • Doe eens een handje chips tussen een sandwich en maak van een broodje gezond een verslavend lekkere lunch.
  • Maak van een mooie ronde chip een chique borrelhap door er een dot kruidenroomkaas en een klein stukje gerookte zalm op te doen.
  • Houd u van smaakexplosies en bent u avontuurlijk? Dip dan een naturel chippie in gesmolten pure chocolade en laat het op een bakpapiertje uitharden. Echt een aanrader!
  • Fan van krokante kipstukjes? Paneer je kip eens in kapotgemaakte paprikachips en bak ze in de oven
  • Alles met mate natuurlijk, dus vindt u het moeilijk om na een handje te stoppen? Eet de chips dan niet uit de zak, maar doe een kleine portie in een kommetje en leg de zak ver weg. Zo is de verleiding kleiner om nog een portie te pakken.

Tenslotte heeft Emina een recept met maar 6 ingrediënten, waaronder natuurlijk wat chips!

Recept ovenschotel met knolselderij, gerookte makreel en krokante chipslaag

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 1 kleine knolselderij
  • 1 ui
  • olie
  • peper, zout
  • 200 gram doperwten (diepvries)
  • 1 gerookte makreel
  • 125 milliliter slagroom
  • 2 handjes naturel chips

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Schil de knolselderij en snijd in kleine blokjes. Kook de knolselderij in circa 15 minuten gaar. Pel en snipper de ui. Verwarm een scheutje olie in een pan en fruit de ui circa 2 minuten. Voeg de doperwten toe en bak nog circa 3 minuten. Maak de makreel schoon en voeg samen met de slagroom toe. Verwarm kort door en breng op smaak met peper.

Giet de knolselderij af en laat goed droogstomen. Stamp de knolselderij fijn en breng op smaak met peper.

Verdeel het doperwten-makreelmengsel over een ovenschaal. Lepel hier de knolstamp over en strijk goed glad. Breek met je handen de chips in kleine stukjes en verdeel over de ovenschotel. Bak de ovenschotel circa 5 minuten.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke woensdag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag

(Bron: Emina Zorlak)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.