Nasi Koening
Publicatiedatum: 8 december 2014
Ingrediënten:
De Rijst:
- Pakje witte rijst
- 1 kopje kokosmelk
- 1 theelepel laos
- 2 blaadjes daun salam
- 3 theelepels koenjit
De Sajoor Boontjes:
- 500 gram sperziebonen
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 el fijngeraspte verse laos (mag ook gember zijn)
- 2 el santen (ingedikte kokosmelk)
- 1 tl gula dwaja (eventueel te vervangen door bruine basterdsuiker)
- 1 flinke tl sambal oelek
- 500 ml kippenbouillon* (van bouillonblokjes)
- Arachide-, of zonnebloemolie
Bereiding:
De Rijst:
- De rijst als normale witte rijst koken. Haal er echter één kopje water uit.
- In plaats daarvan wordt het kopje kokosmelk met de kruiden er doorheen geroerd en bij de rijst gedaan.
De Sajoor Boontjes:
- Verwijder de puntige uiteinden van de sperziebonen.
- Pel en snipper de ui en knoflook.
- Schil en rasp de laos (of gember).
- Verhit een ruime koekenpan met olie en fruit de ui en knoflook tot ze zacht maar niet bruin zijn.
- Voeg de sambal, geraspte laos en suiker toe en fruit even mee.
- Voeg dan de kippenbouillon, santen en sperziebonen toe en breng alles aan de kook.
- Zet het vuur dan iets zachter en laat de bonen op middelhoog vuur gaar worden en de saus indikken.
(Bron: Eti Lesbiyati)