Naar cookieinstellingen

Na de crompouce nu ook de sûkerpoes, donouce en meer variaties met tompouce

De trend van de crompouce is nog niet voorbij, of andere variaties met tompouce komen langs. Aan creativiteit geen gebrek in ons land, blijkt maar weer. We zetten de verschillende versies op een rij, zodat u helemaal bij bent.

Nog even kort: wat is de crompouce?

Maar eerst nog even, voor wie het gemist heeft, wat is een crompouce? Het is een combinatie van een croissant en een tompouce. De croissant wordt open gesneden en gevuld met banketbakkersroom. De bovenkant wordt voorzien van een laagje roze chocolade. En voilá, de crompouce is geboren.

De crompouce.

Het is een ware trend op social media, in oktober 2023. Bakkerijen in het hele land springen er massaal op in. Waar ze het ene weekend er nog maar 20 verkopen, gaan ze het weekend erna als warme broodjes over de toonbank. Tot wel 500 stuks aan toe.

Wilt u de crompouce zelf maken? Dan heeft Heel Holland Bakt hét recept!

In Zeeland al 30 jaar een roze flap

Al is het idee niet helemaal nieuw. Een bakkerij in Meliskerke, Zeeland, verkoopt al zo’n 30 jaar de roze flap. Deze is in de vorm van een driehoek en is van deeg gemaakt. Verder zijn de ingrediënten hetzelfde: gele room en roze glazuur.

De tomsoes

Variaties op de tompouce bestaan in sommige gevallen al even. Zo heeft Robèrt van Beckhoven in juni 2022 al een keer tomsoezen gemaakt. Een combinatie van een soesje en een tompouce. Het is een wafel van soezendeeg.

tompouce
Lees ook: Tompouce of tompoes? En meer weetjes over de populaire lekkernij

De sûkerpoes

De trend met de crompouce is nog niet voorbij of heel Nederland wordt creatief. Zo ontstaat in Friesland de sûkerpoes. Dit is een tompouce gecombineerd met suikerbrood. Snijd 2 plakken suikerbrood af. Spuit op de ene helft banketbakkersroom en dip de andere plak in de roze chocolade. Leg deze met de chocolade omhoog op de andere plak en u heeft een sûkerpoes.

Pannenkoeken met tompouce

Pannenkoeken lenen zich goed voor allerlei soorten toppings. Zo is eerder al de frikandel speciaal pannenkoek een hit. En nu zijn er al pannenkoekenhuizen die de tompouce pannenkoek verkopen. Zelf maken is vrij simpel: bak een pannenkoek. Besmeer 1 helft met banketbakkersroom, vouw de pannenkoek dubbel. Bestrooi met wat poedersuiker en maak af met wat slierten roze chocolade.

De donouce: een tompouce en donut in 1

Wie van donuts houdt én graag tompoucen eet, kan dit ook combineren tot een donouce. Gebruik hiervoor een naturel donut. Snijd deze in tweeën en vul 1 helft met banketbakkersroom. Dip de andere helft in de gesmolten roze chocolade of glazuur en druk op de andere helft.

Leuk voor oud en nieuw: de oliepouce

Zo richting het einde van het jaar komen de oliebollenkramen weer tevoorschijn. Wie weet gaan ze daar dit jaar wel de oliepouce verkopen. Een combinatie van, jawel, een oliebol en een tompouce. Met roze glazuur en gele crème. Een bakkerij en taartenwinkel in Utrecht verkoopt deze oliepoucen al eind 2021. De verkoop gaat destijds ontzettend hard.

Frikanpouce

Een frikandel wordt ook wel vaker gebruikt om mee te variëren. Denk bijvoorbeeld aan de discodel: een frikandel met mayonaise en een laag discodip. Daar is nu ook al een variatie met een tompouce mee gemaakt. Vul de frikandel met de room en giet er gesmolten roze chocolade of glazuur overheen. De meningen zijn verdeeld of dit ook echt lekker is…

Geen goede combinatie: crompouce en sushi

Op social media zijn meerdere accounts waarbij wordt geëxperimenteerd met wat er allemaal in sushirollen gestopt kan worden. Zo wordt per land gekeken naar specialiteiten. Zo is weleens een boerenkoolsushi gemaakt. Niet alles is overigens een succesformule. In datzelfde kader is er nu ook tompsush bedacht. Hierbij wordt een norivel bekleed met rijst. Hierop gaat een stukje croissant en banketbakkersroom. Rol dit dicht. Giet er roze glazuur overheen en voilá. Degenen die dit op social media hebben uitgeprobeerd zijn overigens niet te spreken over de combinatie.

Niet alles wordt dus lekker met een tompouce, maar de crompouce is een ware hit. Nu nog afwachten hoe lang de trend gaat volhouden.

Zelf tompouce maken

Heeft u zin gekregen om zelf de normale tompoucen te maken? Dat kan gelukkig ook nog.

Basisrecept tompoucen maken

En anders hebben we nog variaties:

(Bron: PZC, Hart van Nederland, Omrop Fryslan, Omroep Gelderland, The Best Social Media. Foto’s redactie MAX Vandaag)

Geef een reactie

Reacties (8)

    Adriaan K says:

    Lekker gezond en weinig calorietjes ook…kolere!

    Suzanne says:

    Crompouce is met zwitserse room. Niet banketbakkersroom

    Clever says:

    Ach, in Italie hadden we al jaren de ,,broche Crema” de meesten met een vleugje poedersuiker of dun abrikozenmoes er over maar een enkeling ook met een paar streepjes witte fondant. Ook niet te vergeten de franse eclér met soezen deeg,room en chocola. Allemaal lekker met mega calorieën! Heb de crompous ook bij onze bakker zien liggen, een mega ding welke voor mij wel een maatje kleiner mocht zijn.

    Jekkel says:

    Wat een waanzin ik zelf moet er niet aan denken om het te eten . En maar klagen dat je te dik word.
    Ik heb dat met meer dingen paaseitjes die naar stroopwafel moet smaken of nog gekker een frikadellen vlaai. Al geloof ik niet dat het een succes is geworden. Nu ben ik niet zo’n zoetekauw en diabetisch, maar een keer iets lekkers prima. Maar klaag dan niet dat het obesitas in Nederland zo hoog wordt.

    Wilma Slingerland says:

    De Tomsoes is al jaren te koop bij Hema. Lekkere soesjes met roze glazuur.

    Wilma Slingerland says:

    Waarom heeft de crompouce roze chocola en geen roze glazuur zoals de tompouce?

      MAX Vandaag says:

      Beste Wilma Slingerland, bedankt voor uw reactie. Dat wisselt per bakker en winkel. Er zijn inmiddels ook winkels die de crompouce wel met glazuur maken. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag

    Wilma Slingerland says:

    Bij een Hollandse gebakkraam bij Den Haag Centraal worden geen oliepoucen verkocht; wel tompoucebollen.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.