Mummie slofjes van Robèrt van Beckhoven.

Mummie slofjes van Robèrt van Beckhoven

Met Halloween in aantocht, maakt Robèrt van Beckhoven in Tijd voor MAX mummie slofjes! Met een sloffenbodem, banketbakkersroom en Italiaanse meringue. Ingewikkeld…? Niet om te maken, maar het gebakje is wel ingewikkeld als een mummie.

Ingrediënten

Sloffenbodem

  • 208 gram Zeeuwse bloem
  • 140 gram patentbloem
  • 0,5 ei
  • 225 gram boter
  • 190 gram basterdsuiker
  • 5 citroen (rasp)
  • 11 gram bakpoeder
  • 2 gram koolzuur
  • 25 theelepel zout

Banketbakkersroom

  • 250 gram melk
  • 25 gram suiker
  • 25 gram roompoeder
  • 0,5 vanillestokje

Italiaanse meringue

  • 60 gram water
  • 230 gram fijne kristalsuiker
  • 3 eiwitten
  • Snuf zout

Extra nodig

  • Kleine sloffenring van 10 centimeter breed
  • Thermometer
  • Frambozen confituur of jam

Banketbakkersroom maken

Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Klop een scheutje melk met het roompoeder en de helft van de suiker tot een papje. Verwarm de overige melk met de rest van de suiker en het vanillemerg tot het begint te borrelen.

Giet een scheut warme melk bij het papje en meng tot een geheel. Giet alles terug in de pan en blijf met een garde goed doorroeren tot het geheel begint in te dikken. Dek de room af met folie en laat afkoelen.

Sloffenbodem maken

Verwarm de oven voor op 210 graden.

Zeef de bloem en klop het ei los. Doe de boter, suiker, het ei, citroenrasp, beide soorten bloem, bakpoeder, koolzuur en zout in een kom en meng dit tot een samenhangend deeg. Als je geen koolzuur hebt, kun je het vervangen door baking soda.

Rol het deeg uit tot een plak van circa 1 centimeter dikte en steek er met de sloffenring de kleine vormpjes uit. Spuit een mooi laagje van de banketbakkersroom over de sloffenbodem. Laat een rand van ongeveer 1 centimeter vrij aan de zijkant van het deeg. Leg dit op een met bakpapier beklede bakplaat.

Bak in circa 12 minuten goudbruin en gaar. Verwijder de sloffenring direct en laat afkoelen.

Italiaanse meringue maken

Houd 30 gram suiker apart, doe de rest van de suiker met het water in een steelpan en breng dit aan de kook.

Doe de eiwitten met het zout in de kom van de staande mixer en begin met kloppen zodra de suikersiroop een temperatuur van 113 graden heeft bereikt. Voeg geleidelijk de overige suiker toe aan de eiwitten en blijf mixen. Haal de suikersiroop van het vuur zodra de thermometer 118 graden heeft bereikt.

Voeg de suikersiroop in een dunne straal toe aan de eiwitten. Mix de meringue op maximale snelheid tot het lauwwarm is. Houd de mixer in beweging tot je het kan gaan gebruiken.

Mummie slofjes opbouwen

Maak met het Italiaanse schuim de mummie. Begin met een dopje bovenaan en spuit daarna zigzaggend naar beneden. Maak af met wat frambozen confituur of jam, alsof het bloed is.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: Robèrt van Beckhoven en Heel Holland Bakt. Foto: redactie Tijd voor MAX)

Geef een reactie