mozaïekkoekjes

Mozaïekkoekjes

Robèrt maakt dit keer mozaïekkoekjes. Een feestelijk gezicht als u ze serveert. Van vanille- en chocoladedeeg maakt hij dambordkoekjes en spiraalkoekjes.

Ingrediënten (voor ongeveer 50 stuks):

Voor het vanilledeeg:

  • 150 gram bloem
  • 65 gram poedersuiker
  • 100 gram boter
  • 0,5 vanillestokje
  • snuf zout
  • 1 ei (helft bij het vanilledeeg, helft bij het chocoladedeeg)

Voor het chocoladedeeg:

  • 150 gram bloem
  • 65 gram poedersuiker
  • 100 gram boter
  • 0,5 vanillestokje
  • snuf zout
  • 15 gram cacaopoeder

Bereidingswijze:

Van het vanilledeeg:
Meng het zout met de suiker. Schraap het merg uit de vanillestok en voeg toe. Kluts het ei en voeg de helft toe. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg toe. Kneed of meng tot het goed gemengd is.
Zeef de bloem en voeg toe. Kneed tot een homogeen en soepel deeg; het is goed als je geen boterstukjes meer ziet. Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast.

Van het chocoladedeeg:
Meng het zout met de suiker. Schraap het merg uit de vanillestok en voeg toe. Kluts het ei en voeg de helft toe. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg toe. Kneed of meng tot het goed gemengd is.
Zeef de bloem en cacaopoeder en voeg toe. Kneed tot een homogeen en soepel deeg; het is goed als je geen boterstukjes meer ziet. Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast.

Dambordkoekjes:
Rol het vanilledeeg (eventueel met behulp van uitrollatjes) uit op circa 9 mm dikte. Snijd het deeg vervolgens in 5 repen van gelijke dikte (de doorsneden moet dus vierkant zijn). Doe hetzelfde met het chocoladedeeg. Rol het resterende vanilledeeg (eventueel met behulp van uitrollatjes) uit op 3 mm dikte en bestrijk lichtjes met water. Leg nu de repen vanille- en chocoladedeeg om en om op het uitgerolde deeg; maak 3 laagjes van 3 repen, zodat een dambordjespatroon ontstaat. Vouw het vanilledeeg om de deegrepen heen, verpak het geheel in plasticfolie en laat ca. 2 uur rusten in de koelkast. Snijd het deeg in gelijke plakjes.

Spiraalkoekjes
Rol het vanille- en het chocoladedeeg (eventueel met behulp van uitrollatjes) uit op circa 3 mm dikte. Bestrijk 1 van de 2 lichtjes met water en leg het andere deeg erop. Rol het deeg op, verpak het in plasticfolie en laat ca. 2 uur rusten in de koelkast. Snijd het deeg in gelijke plakjes.

Bakken:
Verwarm de oven voor op 170 graden boven- en onderwarmte.
Leg de koekjes op de bakplaat; houd een tussenruimte aan van circa 2 cm. Doe de bakplaat in de oven en verlaag de temperatuur naar 160 graden. Bak de koekjes in circa 20 minuten lichtbruin en gaar. Let op dat ze niet te veel verkleuren, want dat gaat ten koste van het mozaïekeffect. Laat afkoelen op een rooster.

Geniet ervan!

Geef een reactie