Naar cookieinstellingen
moulo

Moulo van Rick van den Broek

Het recept heet eigenlijk moulo underneath the Saltpier. En wat het al doet vermoeden is waar, de moulo wordt ook echt bij de zoutpier op Bonaire gevangen. Rick combineert de moulo met een aantal frisse Caribische smaken ie ook echt bij Bonaire passen, zoals sinaasappel, avocado en wat gepofte quinoa voor de textuur. Het recept is voor 10 personen.

Ingrediënten moulo:

  • 10 mooie filets zonder bloedlijn
  • 100 gram zout (het liefst Bonairiaans zeezout natuurlijk)
  • 80 gram witte basterdsuiker
  • 5 gram gedroogde dille

Bereidingswijze:

Meng het zout, de suiker en dille in een droge kom en strooi een klein laagje onderin een platte bak. Leg de mooie filets nu voorzichtig op het zout- en suikermengsel en strooi er de rest van het pekelzout op. Zet de bak nu koud weg. Het zout en de suiker onttrekken beide vocht van de vis, waardoor het wordt geconserveerd. De dille zorgt voor een subtiele kruidensmaak, denk aan de populaire Graved Lax van zalm. Na 1 tot 2 uur zijn de filets voor ongeveer 70-80 procent gegaard, dat is perfect. De buitenkant is hard en droog. De binnenkant is nog iets sappig, maar wel stevig. Spoel nu het pekelmengsel van de filets af in ijswater. De gepekelde moulo kan nu in 3 of 4 stukken gesneden worden. Snijd de 2 uiteindes eraf om mooie strakke filets te krijgen en de filets zijn klaar om geserveerd te worden. 1 filet per persoon is voldoende.

Ingrediënten zuurkoolsalade:

  • 200 gram zuurkool
  • 1 deciliter kippenbouillon
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kaneelstokje
  • 2 gram nootmuskaat
  • 2 gram selderijzout
  • 1 gram cayennepeper

Bereidingswijze:

Zet alle ingrediënten in een steelpan op het vuur en stoof dit voor ongeveer 20 minuten, zodat de zuurkool zacht wordt. Laat het afkoelen en zet koud weg tot gebruik.

Ingrediënten zuurkoolmousse:

  • 200 gram zuurkool
  • een halve gepekelde citroen
  • 5 takjes dragon
  • 3 takjes salie
  • 2 deciliter room
  • 4 blaadjes gelatine (1 per deciliter)

Bereidingswijze:

Pluk de blaadjes van de kruiden en bewaar de takken voor de sinaasappelsalade. Doe de zuurkool met de citroen en blaadjes van de kruiden in een keukenmachine en draai het glad. Verwarm 0.2 dl. slagroom en los hier de geweekte blaadjes gelatine in op. Laat het iets afkoelen en meng met het zuurkoolmengsel. Sla de overgebleven slagroom luchtig met een garde tot yoghurtdikte. Zeef het zuurkoolmengsel als het dezelfde temperatuur heeft als de slagroom en meng het heel voorzichtig met een spatel. Stort het nu in een bak, met plastic folie in de bodem, en zorg dat de mousse niet hoger wordt dan 1 cm. Zet het nu voor minimaal 3 uur koud weg en steek het uit met een ring.

Ingrediënten sinaasappelsalade:

  • sinaasappelpartjes
  • takken van dragon
  • takken van salie
  • 1 deciliter zoetzuur
  • 10 gram suiker

Bereidingswijze:

Kook het zoetzuur met de suiker en laat de takken van de dragon en salie marineren in het vocht. Laat het voor 15 minuten staan. Zeef de vloeistof en marineer de sinaasappel hierin. Dit mag gerust een dag of 2 staan, maar een uur of 2 mag ook.

Ingrediënten gekonfijte sinaasappel:

  • schil van de sinaasappel
  • 2 deciliter water
  • 200 gram suiker
  • 50 gram rietsuiker
  • 20 gram citroenpeper

Bereidingswijze:

Maak suikerwater door het water te koken en evenveel suiker toe te voegen. Dit noemen ze ook wel ‘simple sirup’ voor bijvoorbeeld cocktails. Laat het suikerwater iets afkoelen, voeg de julienne van sinaasappelschil toe en breng het suikerwater aan de kook. Kook het ongeveer 2 minuten door. Zeef nu de vloeistof. Bewaar de suikersiroop en de schil in die de zeef opvangt. Laat het iets afkoelen. Voeg de julienne van sinaasappel weer toe en kook het opnieuw een minuut of 2. Herhaal dit proces 4 tot 5 keer. Door de sinaasappelschil in de lucht te laten afkoelen droogt het iets in. Droogt het koud op, dan zal het zich volzuigen met suikerwater waardoor het wordt gekonfijt.

Mix nu de rietsuiker en citroenpeper. Als de sinaasappelschil wat harder is geworden, leg het dan in dit friszoete mengsel en u kunt het maanden bewaren.

Ingrediënten dungesneden avocado:

  • 1 avocado
  • 1 partje limoen

Bereidingswijze:

Snijd de avocado over de lengte in 4 stukken en haal de pit eruit. Trek nu heel voorzichtig de schil eraf. Bedek een snijplank met plastic folie en druppel iets limoen op de folie. Snijd nu een kwart van de avocado met een snijmachine in hele dunne plakjes en leg deze net als een carpaccio dakpansgewijs neer op de snijplank. Steek hierna met een steekring kleine rondjes uit. We serveren 1 uitgestoken avocado rondje per persoon zoek daarom een passende steekring voor het aantal personen die nodig zijn. Dek de avocado af met folie en zet koud weg.

Ingrediënten avocadocrème:

  • 1 avocado
  • 1 limoen
  • 2 druppels tabasco

Bereidingswijze:

Doe de overgebleven 3 kwarten avocado in een blender of draai het glad met een staafmixer. Voeg het sap toe dat u overhield van de dun gesneden avocado. Breng het op smaak met tabasco, zout en gemalen witte peper en doe het in een fles met spuitmondje of spuitzak.

Ingrediënten gepofte quinoa

  • 70 gram quinoa

Bereidingswijze:

Kook de quinoa in ruim kokend water goed gaar. Droog het nog 10 minuten in de oven op 120 graden om zeker te zijn dat al het vocht uit de quinoa is verdwenen. Frituur het nu krokant op ongeveer 150 graden. Doordat de quinoa goed gaar is, zal het een beetje poffen als popcorn. Dit geeft een hele aangename textuur aan het gerecht. Wanneer het gefrituurd is, moet je het direct op smaak brengen met wat zout. Zolang de quinoa nog heet is, neemt het de zout direct op. Zet het nu luchtdicht weg.

(Bron: Rick van den Broek)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.