Naar cookieinstellingen
mosselkroketten

Mosselkroketten van Robèrt van Beckhoven

Volgens Robèrt zit het geheim van de mosselkroketten in de ragout. De vulling moet stijf genoeg zijn dat het niet de kroket uitloopt. Maak voor het beste resultaat de vulling een dag van tevoren zodat het goed op kan stijven in de koelkast en voeg gelatine toe. Dit is niet noodzakelijk, maar het helpt bij het vormen van de kroketjes.  Haal de kroketjes de volgende dag pas door de paneermeel. Dan blijven ze goed bij het frituren.

Voeg voor een vegetarische ragout in plaats van mosselen stukjes paddenstoel, eventueel van tevoren even aanbakken. Vervang de visbouillon voor groentebouillon en voeg kruiden naar smaak toe.

Ingrediënten:

  • 125 gram mosselen (schoon gewicht)
  • bouquet van peterselie, ¼ kleine ui, 1 wortel en ½ laurierblaadje
  • scheut citroensap
  • 30 gram boter
  • 35 gram patentbloem, gezeefd
  • 250 milliliter visbouillon, afgekoeld
  • 20 milliliter slagroom
  • 1 ei, gesplitst
  • zout en peper
  • paneermeel
  • olie om te frituren

Extra nodig:

  • ovenschaal
  • plasticfolie
  • ijsknijper

Optioneel:

Ongeveer 2,5 blaadjes gelatine even losweken in water (niet uitknijpen)

Bereidingswijze:

Was de mosselen en gooi eventuele kapotte of open schelpen weg. Verwijder de baarden.

Breng water aan de kook met het bouquet, citroensap en zout. Voeg de mosselen toe en kook ze in een paar minuten gaar; verwijder de mosselen die niet open zijn gegaan. Laat afkoelen, haal de mosselen uit de schelp en snijd ze in kleine stukjes.

Laat de boter in een pannetje smelten en uitbruisen; laat hem niet bruin kleuren. Haal de pan van het vuur en voeg al roerende de bloem toe. Zet de pan terug op het vuur en verhit de boter en de bloem terwijl je blijft roeren. Laat de roux zo een paar minuutjes goed garen; hij is klaar als er een lichte vetfilm achterblijft op de bodem van de pan.

Haal de pan van het vuur en roer het grootste deel van de afgekoelde (!) bouillon door de roux. Verwarm de massa al roerende op het vuur en voeg, afhankelijk van de dikte, nog wat meer bouillon toe. Laat even goed doorkoken en haal de pan van het vuur. Roer de eidooier door de slagroom en voeg een scheutje van dit mengsel door de ragout voor extra binding en een volle smaak. Mocht u de gelatine gebruiken, dan is dit het moment om het door de roux heen te roeren. Breng op smaak met zout en peper en roer de mosselen erdoorheen. Stort de ragout in een ovenschaal, dek af met plasticfolie en laat afkoelen en een paar uur opstijven in de koelkast (liefst een nacht).

Spreid het paneermeel op je werkblad uit tot een dunne laag. Vorm met een ijsknijper (of een gewone lepel) gelijkmatige, gladde bolletjes van de ragout; liefst zonder scheuren of openingen, want anders kunnen de kroketten gaan lekken tijdens het frituren. Rol de bolletjes in het paneermeel tot een kroketmodel. Haal de kroketjes door losgeklopt eiwit, laat even uitlekken en rol ze daarna nog een keer door het paneermeel, zonder nog veel aan de vorm te veranderen. Zorg dat ook de uiteinden van de kroketjes bedekt zijn met paneermeel.

Frituur de mosselkroketten goudbruin in de olie op 170 ⁰C.

(Bron: Robèrt van Beckhoven)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Geertje67 says:

    Ik dacht dat er gelatine in dit recept moest maar zie het nergens staan

      Frela says:

      Dat hoorde ik ook,maar kan het niet terug vinden.

      MAX Vandaag says:

      Beste Geertje67, bedankt voor uw reactie. Er kan optioneel inderdaad gelatine aan het recept worden toegevoegd. Wij hebben dit nog aan het recept toegevoegd.

    merwehoofd says:

    ook ik had gehoord dat er gelatine in moest om meer te binden en te bewerken en dan bij het verwarmen de
    gelatine oplost en niet te proeven is,tevens zou ik graag vermeld zien hoeveel kroketten uit een receptuur te
    maken is,want bij een eerder recept van kroketten,zie je de bereiding maar niet de hoeveelheid massa
    die je overhoud?
    Het gewicht van een kroket is ongeveer 70 gram,dus dat je kun door het totaalgewicht van de roux delen,als je weet wat het totaal is van een recept.
    Groet Martin

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.