Mosselen

Mosselen op z’n Schots door Famke en Floor van Praag

Na het boek Shortlist Amsterdam met daarin de favoriete restaurants van de zussen Famke en Floor van Praag, is er nu de lijst met fijne plekken waar u kunt binnenlopen voor een goed glas wijn en een bordje echt bijzonder eten: De Shortlist Amsterdam- Culinaire cafés en recepten. The Cottage serveert smakelijke mosselen op z’n Schots, met whiskey en gerookte vis. Het gerecht komt uiteraard met brood zodat u lekker kunt soppen in het whiskeymosselvocht. Famke en Floor maken hun versie van dit recept.

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 2 kilo mosselen, gewassen
  • 2 uien, in halve ringen
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 kleine prei, grof gesneden
  • 4 stengels bleekselderij, grof gesneden
  • 200 gram gerookte forelfilet
  • 60 milliliter (Schotse) whiskey
  • 50 milliliter slagroom
  • kervel (of peterselie), fijngesneden

Bereidingswijze:

Spoel de mosselen goed af.

Fruit de ui en knoflook in de olijfolie in een ruime pan met deksel. Voeg de prei en bleekselderij toe en bak een paar minuten mee op middelhoog vuur.

Pluk de forel in stukjes en voeg ze toe aan de groenten. Zet het vuur hoog en voeg de mosselen toe, bak 1 minuut. Doe de whiskey erbij en schep even om. Leg het deksel op de pan zodra het vocht begint te borrelen. Haal hem er na een minuutje weer af en kijk of de mosselen open zijn.

Voeg als ze open zijn meteen de slagroom toe en verwarm nog 30 seconden mee – het mag een waterige saus zijn. Strooi de kervel erover en serveer direct met brood.

(Bron: Shortlist Amsterdam – Culinaire cafés en recepten / Famke en Floor van Praag)

Geef een reactie