moscovisch cakejes van Robèrt van Beckhoven

Moscovisch cakejes van Robèrt van Beckhoven

Misschien kent u de term al, misschien ook niet. Moscovisch is eigenlijk een verzamelnaam voor kleine gebakjes of tulbanden, die met een koud beslag gemaakt worden. Hierbij worden zowel het eiwit als het eigeel opgeklopt met suiker. Hierdoor wordt het een luchtig gebak. Robèrt van Beckhoven kiest ervoor om ze als kleine cakejes te bakken, maar u kunt er dus ook 1 hele tulband van maken.

Ingrediënten, voor ongeveer 16 kleine cakejes

  • 100 milliliter eidooiers
  • 100 milliliter eiwit
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram patentbloem
  • 20 gram zetmeel
  • 75 gram boter
  • 10 gram citroenrasp
  • 100 gram rozijnen en krenten (dit wordt potpourri genoemd in de bakkerswereld)

Bereiding moscovisch cakejes

Doe de dooiers met de citroenrasp en de helft van de suiker in een kom. Meng dit goed. Klop het eiwit met de rest van de suiker stijf en taai. Snijd de gekoelde boter in de gezeefde bloem en het zetmeel tot kleine dobbelsteentjes.

Als het eiwit taai en stijf is geslagen, wordt eerst een deel door de eidooiers gedaan. Vervolgens kunt u het overige deel vlot doorspatelen. Spatel daarna de bloem en als laatste de vruchten erdoor.

Gebruik gekartelde blikjes voor de cakejes. Vul deze driekwart met het mengsel. Gebruik hiervoor een spuitzak zonder spuit. Bak 12 minuten op 180 graden in de oven.

Laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

In de uitzending van Tijd voor MAX maakt Robèrt er nog een roze laagje op. Dit kunt u terugkijken via NPO Start.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto: redactie Tijd voor MAX)

Geef een reactie