Naar cookieinstellingen
Monstersoesjes

Monstersoesjes van Anouk Glaudemans

Deze soesjes dragen dan misschien de naam monstersoesjes, maar ze zijn vooral monsterlijk lekker. Een feestelijke traktatie voor uw (klein)kinderen, maar ook om het samen met hen te maken. 

Ingrediënten (voor 10 stuks):

Voor het craquelébeslag:

  • 75 gram boter, op kamertemperatuur
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 75 gram bloem

 Voor het soezenbeslag:

  • 50 gram volle melk
  • 50 gram boter
  • 1 mespunt zout
  • 50 gram bloem
  • 2 eieren

Voor de vulling:

  • 500 gram slagroom
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker
  • kleurstof: paars, roze en groen

Voor de decoratie:

  • snoepoogjes
  • 50 gram rode rolfondant

Extra nodig:

  • deegroller
  • uitsteker met diameter van 5 centimeter
  • spuitzakken met spuitmond 1 centimeter

Bereidingswijze:

Maak het craquelébeslag door de boter en suiker in een kom romig te kloppen met de handmixer met gardes. Voeg de bloem toe en klop door.

Pak een stuk bakpapier, leg het deeg erop en leg er een 2e vel bakpapier overheen. Pak de deegroller, rol het deeg uit tot 3 millimeter dikte en leg het minimaal 30 minuten in de vriezer. Zorg dat u het deeg heel plat uitrolt en weglegt in de vriezer, zonder bobbels, anders kunt u straks geen platte rondjes uitsteken.

Pak een nieuw stuk bakpapier en teken met een stift 10 rondjes op het bakpapier. Gebruik de uitsteker als vormpje. Teken de rondjes met voldoende afstand, want de soezen worden groter tijdens het bakken. Draai het bakpapier om zodat de stift aan de onderkant zit en leg het bakpapier op de bakplaat.

 Van het soezenbeslag:

Breng in een steelpan 50 gram water, de melk, de boter en een mespunt zout aan de kook. Zet het vuur uit en haal de pan van het vuur. Zet de pan op een onderzetter en voeg de bloem toe. Roer met een garde door totdat alles goed gemengd is. Dat kan even duren, gebruik uw spierballen!

Zorg dat het beslag dat in de garde hangt ook in de pan komt en zet dan de pan terug op laag vuur. Pak nu een spatel, blijf roeren en schrapen over de bodem zodat het mengsel niet aanbrandt, maar de bloem wel gaart. Dit duurt ongeveer 3 minuten.

Doe het beslag over in een kom. Voeg een ei toe en ga meteen roeren met de garde, anders gaat het ei stollen en krijgt u ‘roerei’ in uw beslag. Roer stevig door totdat u het ei niet meer ziet en het door het beslag is opgenomen. Voeg het 2e ei toe en roer door tot een egaal beslag.

Doe de ronde spuitmond in een spuitzak en schep het beslag in de spuitzak.

Van het bakken:

Verwarm de oven voor op 200ºC.

Spuit in de rondjes op het bakpapier hoopjes beslag van 2 tot 3 centimeter hoog. Tijdens het bakken worden de soezen nog groter, blijf maar eens kijken tijdens het bakken.

Haal het craquelébeslag uit de vriezer en druk met de uitsteker 10 rondjes uit het deeg. Leg op iedere soes een bevroren plakje craquelébeslag. Doe dit niet te langzaam, want het deeg ontdooit snel. Werk wel voorzichtig, want de rondjes breken snel. Daarom heeft u ook meer beslag zodat u minimaal 10 rondjes kunt uitsteken.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de soezen in 22 tot 25 minuten goudbruin en gaar. Haal de bakplaat uit de oven, laat 5 minuten staan en laat de soezen daarna afkoelen op een rooster. Snijd met een scherp mes een dakje van iedere soes.

Schenk de slagroom in een kom en voeg de basterdsuiker toe. Klop de slagroom met de handmixer met gardes stijf. Verdeel de slagroom over 3 schaaltjes en maak paarse, roze en groene slagroom met de kleurstof. Schep de slagroom in spuitzakken.

Vul iedere soes met een flinke dot slagroom. Zet het dakje schuin terug en plak oogjes op de slagroom. Maak grappige tongetjes met de rode rolfondant.

(Bron: Anouk Glaudemans, Heel Holland Bak Kinderbakboek seizoen 2 / Foto: Mitchell van Voorbergen)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.