Naar cookieinstellingen
mokkataart

Mokkataart van Johan van Veen

De derde deelnemer die de Heel Holland Bakt-tent heeft moeten verlaten is Johan van Veen. Johan, in het ‘gewone leven’ kaasboer, heeft veel reacties gekregen op zijn deelname. “Brieven, liefdesverklaringen, bloemen, noem maar op!” Bakken doet hij ook nog steeds. In Tijd voor MAX maakt hij een mokkataart.

Ingrediënten van de mokka-crème:

  • 2 eieren
  • 200 milliliter sterke koffie
  • 500 gram kristalsuiker
  • 500 gram boter

Bereidingswijze:

Klop het ei een beetje los en voeg de sterke koffie en vervolgens de suiker toe. Laat het mengsel goed heet worden, niet koken! Laat het vervolgens weer afkoelen door regelmatig door te roeren. Dit proces kunt u versnellen door de pan in een bak koud water te zetten.

Klop de boter los tot hij wit en luchtig is. Voeg vervolgens scheutje voor scheutje het ei/koffie/suiker-mengsel toe. Blijf ondertussen goed door kloppen. Gaat het mengsel in de schift? Verwarm het dan weer iets en blijf kloppen.

Ingrediënten van de Zwitserse room:

  • 1 vanille stokje
  • 500 milliliter melk
  • 100 gram suiker
  • 50 gram custard
  • 2 eidooiers
  • 250 milliliter slagroom
  • 50 gram kristalsuiker

Bereidingswijze:

Schraap met een scherp mesje het merg uit het vanille stokje.

Klop 100 milliliter melk met de eidooiers, suiker en custard op (dit is deel 1). Verwarm vervolgens 400 milliliter melk met het vanillemerg. Voeg een deel van dit mengsel toe aan deel 1. Doe alles  in de pan en laat een kleine 3 minuten zachtjes koken onder constant roeren. Laat de room afkoelen op een platte schaal afgedekt met folie om velvorming te voorkomen.

Klop de slagroom stijf en meng de slagroom met de afgekoelde room.

Ingrediënten voor de biscuitbodem (30 centimeter):

  • 8 eieren gesplitst
  • 225 gram kristalsuiker
  • 170 gram bloem
  • 50 gram maïzena
  • 15 gram vanille suiker

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Splits de eieren. Klop de eiwitten met de helft van de suiker tot stijve pieken. Klop de eidooiers met de resterende suiker au bain-marie schuimig en lobbig. Meng het eiwit met de eidooiers, spatel de bloem erdoor. Vet een springvorm in en bekleed met bakpapier. Schenk het beslag in de vorm en bak circa 30 minuten in de oven tot de cake goudbruin en gaar is. Laat de cake afkoelen en snijd horizontaal in 2 plakken.

Ingrediënten voor de nougatine decoratie:

  • 200 gram hazelnoten
  • 100 gram extra hazelnoten
  • 100 gram kristalsuiker
  • 50 milliliter water

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid 200 gram hazelnoten over de bakplaat uit. Bak in 5 tot 10 minuten goudbruin. Laat afkoelen en hak de noten grof.

Verhit in een steelpannetje het suiker en water op een laag vuur. De suiker moet volledig door het water bedekt zijn. Laat het mengsel verhitten tot het goed begint te pruttelen en geleidelijk van kleur verandert. Let op: niet roeren! De karamel moet een mooie volle bruine kleur krijgen maar mag niet té donker worden. Zet wanneer de karamel de juiste bruine kleur heeft bereikt, het vuur uit en voeg direct de 100 gram hazelnoten toe. Roer door de karamel en stort het op de met bakpapier bedekte bakplaat. Laat dit geheel goed afkoelen en snijd het daarna in driehoekjes met een scherp hakmes.

Opbouw mokkataart:

Bestrijk de onderste helft van de biscuitbodem met 2/3e van de mokka-crème. Plaats hierop de tweede laag en bestrijk met de Zwitserse room. Dek dit af met de bovenste laag cake en smeer de taart af met resterende mokka-crème, houd wat achter de hand voor de toefjes op de taart.

Breng op de zijkant van de taart de gehakte geroosterde hazelnoten aan. Leg eventueel een vlaairooster op de taart en bestrooi met cacaopoeder. Maak mooie toefjes van de mokka-crème op de taart en steek hierin de nougatine-driehoekjes en garneer met wat moccaboontjes en / of garneerchocolaatjes.

(Bron: Johan van Veen)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.