Naar cookieinstellingen
sauzen

Moet u sauzen nu wel of niet in de koelkast bewaren?

De één bewaart mayonaise, ketchup, curry en aanverwante sauzen steevast in de koelkast, terwijl de ander ze na gebruik opbergt in de keukenkast. Welke bewaarplek is het best?

Een klodder saus is meestal niet zo gezond, maar natuurlijk wel heel erg lekker. Bovendien zijn sommige maaltijden echt niet compleet zonder wat saus. Want zeg nu zelf, patat of friet zonder saus is toch echt niet hetzelfde als met?

Mayonaise

Om de saus zo lang mogelijk te kunnen gebruiken, is het handig om het na opening op de juiste manier op te bergen. Wat deze ‘juiste manier’ is, verschilt nogal per saus. Laten we starten bij mayonaise, een van de meest geliefde sauzen onder Nederlanders. Volgens het Voedingscentrum, kenniscentrum op het gebied van voedings- en voedselveiligheid,adviseert mayonaise na opening in de koelkast te bewaren. Vervolgens is het 2 tot 4 maanden houdbaar. Buiten de koelakst bewaren is door de eieren waarvan mayonaise is gemaakt geen goed idee. Na opening van de pot, tube of fles kunnen er bacteriën bijkomen, waardoor het bederf extra snel gaat. In de koelkast gaat dit proces door de lage temperatuur langzamer.

Mayonaise
Lees ook: Mayonaise of fritessaus, wat is het verschil?

Ketchup

Door naar een ander favoriet: ketchup. Ketchup is gemaakt van tomaten en daardoor lijkt het minder bederfelijk dan zoiets als mayonaise. Klopt dat ook? In feite wel, want ketchup heeft een veel hogere pH-waarde (rond de 3.7) dan mayonaise (rond de 4.5). Dat betekent dat ketchup zuurder is, waardoor schimmels en bacteriën minder kans hebben. Die houden immers niet van zuur.

Dat het zuur als een soort natuurlijk afweersysteem werkt, wil overigens niet zeggen dat u het daarom gewoon in het keukenkastje kunt bewaren na opening. Hoe vaker u verpakking opent, hoe meer schimmels en bacteriën erbij komen en hoe verder de kwaliteit achteruitgaat. De koelkast is dus echt de beste bewaarplek. Volgens het Voedingscentrum kunt u een geopende verpakking 9 maanden tot 1 jaar gekoeld bewaren.

Bovenstaande geldt overigens ook voor curry, weet het Voedingscentrum.

Knoflooksaus

Knoflooksaus is een beetje een lastige, omdat het gemaakt kan worden op basis van zuivel, eieren, olie of een combinatie van die 3. Dat heeft ook gevolgen voor de manier waarop u dit soort saus het best kunt bewaren. Het veiligste is daarom om het zekere voor het onzekere te nemen en knoflooksaus in de koelkast te bewaren. Hier kunt u het volgens het Voedingscentrum tot wel 1 jaar bewaren. Let op: het gaat hier wel om knoflookolie die voor 20 procent uit olie bestaat.

Mosterd

Mosterd kan niet over de datum gaan. Althans, dat is wat heel veel artikelen beweren. Dat komt omdat mosterdzaad vrij zurig is, net als de azijn die erin zit, daarnaast bevat mosterd vaak ook nog een dosis zout, waardoor het voor bacteriën en schimmels helemaal geen ideale omgeving is om zich te vermenigvuldigen. Hoewel mosterd dus oneindig lijkt, heeft het dezelfde houdbaarheid als ketchup, curry en knoflooksaus.

Sambal en chilisaus

Sambal, chilisaus en andere hetere sauzen bevatten chili en vaak ook nog veel zout. Die hoeven dus vast niet in de koelkast, toch? Nou, eigenlijk wel. In de bewaarwijzer van het Voedingscentrum staat dat ook dit soort sauzen 9 maanden tot 1 jaar goed blijven als u ze gekoeld bewaart.

Satésaus

Satésaus bevat met als sambal en mosterd ook azijn en zout, maar dat wil niet zeggen dat deze saus ook lang houdbaar is. Voor satésaus geldt een bewaaradvies van maximaal 3 dagen in de koelkast na opening. Hoelang u het ongeopend kunt bewaren, ziet u op de verpakking staan.

Eet u graag een saus die niet in deze lijst voorkomt? Voer de naam in, in de bewaarwijzer van het Voedingscentrum en u weet waar u aan toe bent.

(Bron: Good Housekeeping, Margriet, Kookfans, Voedingscentrum, lovefoodhatewaste.ca, webshops supermarkten. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    josje1950 says:

    Ik bewaar al mijn hele leven mayo slasaus en ketchup in de kelder Ben er nog nooit ziek van geworden

    madeliev says:

    Ik bewaar de mayonaise, slasaus en ketchup ook gewoon in de kast en ik ben er ook nooit ziek van geweest. Mayonaise en slasaus is hier echt wel op binnen 2 maanden, ketchup heb ik wel nog veel langer kunnen bewaren in de kast zonder dat ik er iets aan zag, rook of proefde. Mosterd kan bij mij wel een jaar goed blijven buiten de koelkast. Satésaus maak ik altijd zelf en maak ik direct op of ik vries het in. Mijn koelkast is meestentijds leeg buiten wat boter, kaas, melk en vleeswaren tot verbazing van velen. Ik hou niet van restjes, we eten het op of ik vries het in.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.