Naar cookieinstellingen
Diverse soorten broodjes. Hoe maak je van oud brood weer vers brood?

Moet u oud brood besprenkelen met water voor het de oven in gaat om het vers te krijgen?

Als brood een paar dagen oud is, wordt het hard en is het minder goed te eten. Het is mogelijk om het weer vers te krijgen. Maar hoe kunt u dit het beste doen?

Met water oud brood weer oppiepen

Vaak wordt aangeraden om brood met wat water te besprenkelen en in de oven ‘op te piepen’, om het weer lekker te krijgen. Wie online gaat zoeken, zal op meerdere plekken lezen dat deze manier inderdaad werkt. De korst wordt daardoor weer krokant en de binnenkant blijft dan zacht.

Volgens Robèrt van Beckhoven is er een betere manier

Het is niet zo dat deze truc niet werkt, maar volgens Meester Boulanger Robèrt van Beckhoven is het niet de juiste methode. Zoals Robèrt altijd zegt: ‘We zijn bakkers, geen drogers.’ Wanneer water op het brood wordt besprenkeld, droogt het eigenlijk meer dan het bakt. Het duurt dan ook langer om een krokante korst te krijgen. Het beste is daarom om het oude (stok)brood kort te bakken op een hoge temperatuur. Aangeraden wordt zo’n 230 graden Celsius.

Gebruik geen water als het oude brood in de broodrooster gaat

Wie (stok)brood van een paar dagen oud gaat roosteren in een broodrooster, doet er goed aan om geen water te gebruiken. De broodrooster doet z’n werk dan het best. En wist u dat geroosterd brood lichter verteerbaar is? Uw darmen hoeven daardoor minder hard te werken.

Andere manieren om oud brood te verwerken

Andere manieren om oud brood weer weer vers te krijgen, is het in een pan of op de barbecue te leggen. Smeer een beetje boter of olie op dunne plakjes. Zo worden ze lekker knapperig. Maar u kunt de oude sneetjes ook gebruiken om een nieuw gerecht mee te maken.

Maak dit eens van oud stokbrood

(Bron: Culy, Robèrt van Beckhoven/Bij Robèrt, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (8)

    amassaria says:

    Oud brood maal ik fijn en gebruik het als paneermeel voor het maken van gehaktballen. Of kleinsnijden en er croutons van bakken voor in een salade of over de soep. . Je kunt oude boterhammen ook gebruiken om er een panpizza mee te maken. grtjs van Jenny

    Peter Hoogstrate says:

    Prima om de temperatuur van de oven te weten maar voor hoe lang gaat het dan de oven in?

      MAX Vandaag says:

      Beste Peter,

      Daarvoor gelden geen vaste voorschriften, het is dus zaak om de boel zelf goed in de gaten te houden. Zorg in elk geval dat u het brood niet te lang laat liggen, want het kan snel verbranden bij zo’n hoge temperatuur.

      Met vriendelijke groeten,
      Redactie MAX Vandaag

    Len123 says:

    Ik gebruikte vroeger mijn oude brood om broodpudding van te maken.
    Maar hoe dom, ik ben het recept kwijt.
    Is er hier iemand die mij aan een recept voor broodpudding kan helpen??

      Arretje says:

      Zie voor recept broodpudding heelhollandbakt.nl/artikelen/zo-maak-je-broodpudding/

    johanna78 says:

    Weer wat geleerd. Ik doe het brood er altijd flink nat in voor plm. 5 min. op 175o (airfryer).
    De eerstvolgende keer, meestal weekend, bak ik in de airfryer het droge brood 5 min. op 200o.
    Benieuwd wat het verschil is.

    Arretje says:

    Kijk voor het recept van broodpudding op heelhollandbakt.nl/artikelen/zo-maak-je-broodpudding/

    johanna78 says:

    Typ op de adresbalk “recepten broodpudding”, druk op enter en de recepten vliegen u om de oren. Ben u bekend met Pinterest? Ook deze biedt heel veel recepten. Succes.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.