Moet u havermout eerst koken?
Publicatiedatum: 2 maart 2020
Havermout is niet meer van de ontbijttafel weg te denken. Steeds meer mensen zetten ’s ochtends de lepel in een kom havermoutpap, aangevuld met noten, zaden en fruit. Het graan wordt ook vaker voor andere toepassingen gebruikt en verwerkt in taarten en cakes. Maar moet havermout eigenlijk gekookt of geweld worden voor u het consumeert?
Volkoren graansoort
Havermout is en volkoren graansoort en gemaakt van haverkorrels. Daarvan wordt het buitenste kaf verwijderd en vervolgens worden de korrels geknipt en geplet. Havervlokken zijn de ongeknipte variant van havermout. Het feit dat ze van hele haverkorrels worden gemaakt, valt havermout onder de volkoren graansoort. Haver is van nature glutenvrij. Toch is het niet altijd geschikt voor een glutenvrij dieet, omdat haver, haverkorrels, havermout en havermeel vaak verwerkt worden in bedrijven waar ook tarwe verwerkt wordt. Er bestaan wel glutenvrije varianten.
Oplosbare vezels
In havermout zitten bètaglucanen. Dit zijn oplosbare vezels. Deze vezels nemen in de darmen veel vocht op en binden het cholesterol, de galzouten en de vetzuren. Hierdoor daalt het cholesterolgehalte van het bloed, en dan met name het ongunstige LDL-cholesterol. Het bevat daarnaast vitamines, mineralen en antioxidanten, zoals ijzer en B-vitamines zoals B1, B6 en B11 in. Omdat havermout vaak gegeten wordt met een zuivelproduct krijgt u bovendien direct eiwitten, calcium en vitamine B2 binnen.
Geeft lang een verzadigd gevoel
Er zitten nog meer voordelen aan havermout. Want de oplosbare vezels in het graan nemen niet alleen in de darmen vocht op, dat doen ze ook in de maag. Daar zwellen ze al waardoor we ons langer ‘vol’, verzadigd, voelen. Na een kom yoghurt met havermout of een bordje havermoutpap, bent u waarschijnlijk de hele ochtend gevuld en kunt u tussendoortjes makkelijk laten staan. Het heeft een lage glycemische index (GI), de snelheid waarmee koolhydraten worden opgenomen in ons bloed, waardoor het langzaam wordt opgenomen. U krijgt daardoor geen last van een zogeheten ‘suikerdip’ waardoor u zich langer fit voelt.
Koken of wellen voor gebruik?
Maar hoe zit het met de bereiding? In principe kan havermout zo gegeten worden. Net als andere (volkoren)granen, noten, groenten, zaden en peulvruchten, bevat het fytinezuur. Fytinezuur is een vorm waarin planten fosfor opslaan. Dit zuur is licht schadelijk voor mens en dier. Het zou een belemmerend effect hebben op de opname van mineralen. Het weken van havermout zorgt dat het gehalte fytinezuur iets lager is, maar het verdwijnt niet en ook mineralen gaan verloren door het weken. Overigens zijn de hoeveelheden fytinezuur niet groot.
Zoals gezegd kunt u havermout koken, met melk (of andere soorten melk). Soms wordt het in de fabriek voorgestoomd. Dit heeft als voordeel dat als u het kookt, de kooktijd korter is. Voor overnight oats welt u het graan eerst in melk en laat u het een nachtje afgedekt in de koelkast staan. De vlokken worden zo zacht dat u ze de volgende ochtend direct kunt eten. Voeg eventueel nog wat fruit toe en uw ontbijt is compleet.
(Bron: gezondheidsnet/wikipedia/voedingscentrum)