Moet het hele doosje weg als 1 stuk fruit of groente beschimmeld is?
Publicatiedatum: 5 december 2022
Heeft u net een doosje tomaatjes, frambozen of bessen gekocht en ziet u ineens 1 beschimmeld exemplaar ertussen liggen? Moet het hele doosje dan weg of is het voldoende om alleen het beschimmelde exemplaar eruit te halen? We zochten het uit.
Wat is schimmel?
Schimmels zijn er in vele soorten en maten. Een aantal eten we er zelfs op, bijvoorbeeld de champignon. Maar als schimmel op een ander product zit, is het niet verstandig dit op te eten. Schimmels zijn micro-organismen, die bestaan uit rijen van cellen. Deze draden zien er vaak wollig uit en hebben een groene, witte of rode kleur. Ze vermeerderen zich door de vorming van sporen. Die ontstaat aan het einde van schimmeldraden.
Wanneer de sporen rijp zijn, laten ze los en worden ze door luchtstromen meegevoerd. Zo kan schimmel op andere producten in de koeling of voorraadkast terechtkomen. Dit is niet met het blote oog te zien.
Beschimmeld voedsel eten
Als schimmel op uw eten zit en u eet het op, kunt u hier last van krijgen. Sommige schimmels kunnen gifstoffen produceren, dit zijn mycotoxines. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging met diarree en misselijkheid. In enkele gevallen zijn deze gifstoffen zo giftig dat ze mogelijk kankerverwekkend zijn.
Bederf
Als schimmel op een product zit, is er sprake van bederf. In sommige gevallen kunt u het beschimmelde deel wegsnijden en de rest nog eten. Maar dit kan niet bij alle soorten voedsel, beschrijven we in een eerder bericht.
Schimmel in een bakje
Hoe kan het dan dat in een bakje groenten of fruit maar 1 of 2 exemplaren beschimmeld zijn? Dat heeft meerdere oorzaken vertelt professor Barbara De Coninck van de KU Leuven aan het Algemeen Dagblad. “De schimmel kan al gaan infecteren op het veld in de natuur. Dat is dan de bloem die geïnfecteerd wordt. De schimmel blijft daarin aanwezig, maar gaat zich niet verder manifesteren. Pas als de aardbei rijp is, komt de schimmel erdoor. In principe gebruiken we gewasbeschermingsmiddelen in die bloemfase om de schimmel tegen te houden. Natuurlijk kan het gebeuren dat er wél zo’n schimmel doorkomt.”
Kleine kneuzingen
Ook het plukken kan zorgen voor een beschimmeld exemplaar. “Soms kunnen er kleine wondjes ontstaan. Die kleine kneuzingen zorgen voor een voedingsbodem voor de schimmel. Dat kan bijvoorbeeld ook gebeuren wanneer de aardbei niet voorzichtig genoeg in het doosje gelegd werd, omdat die schimmel gewoon in de lucht aanwezig is. De sporen daarvan kunnen dan landen op de kneuzing en voor je het weet is de vrucht beschimmeld.”
Onderaan in het bakje beschimmeld
De beschimmelde exemplaren liggen meestal onderaan in het bakje. Dat komt doordat de vochtigste plek waar een schimmel zich kan ontwikkelen onderaan is. Daar kneuzen de vruchten en groenten het snelst.
Beschimmelde exemplaren weghalen
Het beste is om de beschimmelde groente en fruit meteen uit het bakje te halen. Doet u dit niet, dan kan het hele bakje binnen de kortste keren onder de schimmel zitten. Het is ook goed om de vruchten en groenten rondom de beschimmeling goed te checken op sporen. Wilt u de rest meteen opeten? Was ze dan goed. Eet u de rest op een later moment? Was ze dan pas voordat u ze wilt eten. Anders kan het vocht opnieuw voor schimmelvorming zorgen.
(Bron: Algemeen Dagblad, Voedingscentrum, archief. Foto: Shutterstock)