Moederdagslof

Moederdagslof van Robèrt van Beckhoven

Deze Moederdagslof wordt extra feestelijk als u de slof bakt in een hartvorm. Maar zelfs in een gewone sloffenvorm, is hij niet te versmaden. Decoreer met aardbeien, frambozen of ander fruit. Maak af met nog een toefje slagroom of wat poedersuiker. 

Op zoek naar nog meer bakinspiratie voor Moederdag? Kijk dan op de site van Heel Holland Bakt!

Ingrediënten:

Van de sloffenbodem:

  • 208 gram Zeeuwse bloem
  • 140 gram patentbloem
  • 1 ei
  • 225 gram boter
  • 190 gram basterdsuiker
  • 0.5 citroen (rasp)
  • 11 gram bakpoeder
  • 2 gram koolzuur
  • 0.25 theelepel zout
  • 150 gram amandelspijs

Van de banketbakkersroom:

  • 2 vanillestokjes
  • 600 milliliter melk
  • 60 gram custard poeder
  • 60 gram suiker
  • 200 milliliter slagroom

Decoratie:

  • Aardbeien, frambozen, blauwe bessen en poedersuiker

Bereidingswijze:

Van het deeg: 

  • Verwarm de oven voor op 210 graden.
  • Zeef de bloem en klop het ei los. Doe de boter, suiker, de helft van het ei, citroenrasp, beide soorten bloem, bakpoeder, koolzuur en zout in een kom en meng dit tot een samenhangend deeg. Als u geen koolzuur heeft, kunt u het vervangen door baking soda.
  • Rol het deeg uit tot een plak van circa 1 centimeter dikte en steek er met de sloffenring de vorm uit. Leg dit op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Klop de amandelspijs soepel met de andere helft van het ei. Doe in een spuitzak. Verdeel de amandelspijs netjes over de bodem en houd circa 1,5 centimeter van de rand vrij.
  • Bak in circa 12 minuten goudbruin en gaar. Verwijder de sloffenring direct en laat afkoelen.

Van de banketbakkersroom:

  • Snijd vanillestokjes open en schraap het merg er uit. Maak een papje van een scheutje melk en custardpoeder.
  • Verhit de overige melk, suiker, vanillemerg en –stokje in een pannetje op laag vuur. Schenk een klein beetje hete melk bij het custardmengsel. Klop goed door.Schenk dan alle melk er door, roer door en schenk alles terug in de pan. Laat op laag vuur even koken en indikken. Schenk op een schaal en laat afkoelen.
  • Klop de slagroom op. Meet 200 milliliter af van de banketbakkersroom. Doe in een spuitzak. Vouw 400 milliliter banketbakkersroom door de opgeklopte slagroom voor Zwitserse room.

(Bron: Heel Holland Bakt. Foto ter illustratie: Heel Holland Bakt)

Geef een reactie

Reactie

    Anuschka says:

    Beste Robert,
    Tijdens het lezen van dit recept kwam ik 2 gram koolzuur tegen en vroeg mij dus af of dit klopt, koolzuur moet volgens mij dan koolzuur poeder (baksoda) zijn klopt dit?
    Het lijkt mij een erg lekker recept en ga het snel uitproberen.
    Groetjes Anuschka