Naar cookieinstellingen

Mislukte quiche? Niet meer met deze tips

Een quiche lijkt simpel om te maken, maar vaak gaat het toch nog fout. De vulling blijft te nat, het geheel wordt juist te droog of alles heeft te weinig smaak. Met onderstaande tips zal de quiche niet meer mislukken.

Het begint met het deeg

Een quiche kan gemaakt worden met verschillende bodems. Zo kunt u kiezen voor een hartig deeg, wat vergelijkbaar is met een bros en hartig zanddeeg. Maar ook bladerdeeg of filodeeg. De meeste quiches worden met bladerdeeg gemaakt. Kies in dit geval, als dat mogelijk is, voor koelvers bladerdeeg, in plaats van de diepvries variant. Dit komt de smaak ten goede. Ook bieden steeds meer supermarkten koelvers quiche- en taartdeeg aan. En uiteraard kunt u bladerdeeg ook zelf maken. Robèrt van Beckhoven legt in een video bij Heel Holland Bakt uit hoe dit moet.

Bak de bodem eerst blind

Een veelvoorkomende fout bij het maken van een quiche is dat de bodem zacht en slap blijft. Door de vochtige vulling van ei en melk of room, wordt de bodem sompig en gaart niet goed. Ook smaakt het niet lekker. Voor een groot deel is dit op te vangen door de bodem eerst blind af te bakken.

Bekleed de bakvorm met bakpapier en leg hier het deeg in. Duw het niet te strak aan, dan kan het gaan scheuren. Leg hier vervolgens weer een vel bakpapier op en doe er een blindbakvulling op. Dit kunnen speciale bakbonen zijn, maar ongekookte rijst of andere gedroogde bonen werken ook. Gooi de rijst of gedroogde bonen na het bakken weg, het is niet meer te gebruiken in andere gerechten. Bak de bodem in ongeveer 10 tot 15 minuten af op 180 tot 200 graden.

Instrijken en nog even in de oven

U kunt ervoor kiezen om de quiche daarna zonder vulling nog 5 minuten te bakken. Dan krijgt het alvast een beetje kleur. Als extra zekerheid om een slappe bodem te voorkomen, kunt u direct nadat de bodem uit de oven komt het instrijken met een dun laagje ei. Zet de bodem dan nog even kort terug in de oven, maximaal 5 minuten.

Het melk of roommengsel

Een officiële quiche wordt gemaakt met eieren en melk of room. Volgens de culinaire website Culy is de perfecte verhouding voor een standaard quiche 4 eieren en 480 milliliter melk of room. Wat er verder in gaat, kunt u zelf kiezen. Kijk eens wat er nog in de koelkast ligt aan restjes groenten bijvoorbeeld. Voor inspiratie kunt u kijken op onze receptenpagina. Er is genoeg keuze. Nog meer inspiratie nodig? Heel Holland Bakt heeft ook nog een aantal recepten.

Vlees en groenten toevoegen

Hoewel een quiche vaak langere tijd in de oven staat, garen niet alle groenten goed genoeg in deze tijd. Vooral de hardere groenten garen niet helemaal. Het is aan te raden om deze vooraf te koken, bakken of te grillen. Nadat de groenten gekookt of gebakken zijn, moeten ze wel goed gedroogd worden, anders wordt de vulling alsnog te nat. Grillen werkt vaak beter, hierdoor verliest de groente al wat vocht, maar blijft de smaak behouden. Groenten uit de diepvries gebruiken kan ook, maar zorg hier ook voor dat ze goed droog zijn als het eenmaal ontdooit is.

Gebruikt u gehakt in de quiche? Kies dan voor een magere variant. Deze heeft minder vet en zorgt ervoor dat de quiche droger blijft. Spek kan in een quiche Lorraine natuurlijk niet ontbreken. Bak het spek uit voordat het in de vulling gaat en laat vervolgens goed uitlekken op keukenpapier.

Gedroogde kruiden of toch verse?

Het klinkt misschien als een open deur, maar gebruik verse kruiden in de quiche. Dat geeft veel meer smaak af, dan de gedroogde versie. Breng de quiche goed op smaak, want na het bakken verliest de vulling vaak iets aan smaak. Dus ietsje extra kruiden mag in dit geval wel.

De quiche opbouwen

Als de bodem blind is afgebakken, kan de quiche verder opgebouwd worden. Leg hiervoor eerst alle groenten en/of het vlees op de bodem. Schenk daarna het mengsel van de eieren en melk of room en kruiden eroverheen. Liefhebbers van kaas kunnen zowel in de vulling als bovenop een laagje kaas toevoegen. Kies een kaas uit die goed bij de vulling past. Zoetere smaken kunnen juist een wat pittigere kaas gebruiken. Gebruik niet teveel, vooral kazen die goed smelten kunnen zorgen dat het geheel erg nat blijft.

In stappen hoe een quiche wordt opgebouwd.De oventijd

Hoe lang een quiche in de oven moet, ligt erg aan uw eigen oven en de grootte van de vorm. Maar de minimale baktijd is zeker 30 minuten, op 180 of zelfs 200 graden. Een lagere temperatuur kan ook, bijvoorbeeld 170 graden, hierdoor gaart de vulling wat beter zeggen sommige koks. Dan moet de quiche uiteraard ook langer in de oven. Steek een satéprikker in het midden van de taart om te kijken of het gaar is. De vulling mag nog licht vochtig zijn, want de quiche gaart nog na, wanneer het uit de oven komt.

Laat de quiche wat afkoelen

Een quiche kan zowel koud als warm gegeten worden. Maar voor het beste resultaat is het verstandig de quiche eerst af te laten koelen voordat u gaat eten. Zo wordt het geheel nog iets steviger en valt het ook niet uit elkaar bij het aansnijden.

1 grote quiche of toch meerdere kleintjes?

Blijft de grote quiche mislukken? Dan is het ook nog een optie om meerdere kleine quiches te bakken. Er gaat minder natte vulling in, waardoor het makkelijker gaart. En wanneer u alleen bent of juist meerdere gasten heeft, zijn kleinere porties ook handig. U maakt ze bijvoorbeeld in een muffinvorm.

Mini quiches.(Bron: Culy, 24Kitchen, Miljuschka, Libelle-lekker.be, leukerecepten.nl. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.