Naar cookieinstellingen
keuken

Mislukkingen in de keuken redden én voorkomen doet u zo

Soms zit het niet mee in de keuken. Ook al heeft u iets al honderden keren klaargemaakt, het kan zomaar voorkomen dat het een keertje finaal mislukt. Gelukkig zijn er allerlei trucjes om op het eerste gezicht mislukt eten er weer bovenop te helpen én te voorkomen dat zij in de toekomst weer mislukken.

Te veel zout?

Deze truc kent u wellicht wel, want het is een hele bekende. Als u ergens te veel zout aan heeft toegevoegd, kunt u dit eruit halen door een rauwe aardappel aan het gerecht toe te voegen. De aardappel werkt als het ware als een spons. Geen aardappelen in huis? Rauwe pasta werkt ook. In principe kunt u hiervoor ook rijst gebruiken, maar die kleine korreltjes zijn vrij lastig weer te verwijderen uit het te zoute gerecht.

Gebonden saus opeens dun?

Gebonden sauzen kunnen dunner worden als er speeksel bij komt. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als u de saus proeft vanaf de pollepel waar u ook mee roert. Het speksselenzym amylase breekt zetmeel af, waardoor de saus dus dunner wordt. Een beetje bloem, maizena of een ander bindmiddel toevoegen doet in dit geval waarschijnlijk wonderen.

Ei kapot tijdens het koken?

Eierschalen barsten weleens tijdens het koken van een eitje. Als de schade beperkt is kunt u het ei daarna gewoon nog eten, maar soms is er geen eer meer aan te behalen. Om dit in het vervolg te voorkomen kunt u een scheutje natuurazijn bij het kookwater doen. Azijn zorgt ervoor dat het vrijgekomen ei meteen stolt en niet gaat schuimen, waardoor u het na het koken lekker kunt opeten.

Slappe sla?

Wilt u een salade maken, maar ziet de sla die u hiervoor wil gebruiken er opeens een stuk minder vers uit? U kunt de sla dan het best 5 minuten in heel koud water leggen. Daar worden de blaadjes weer lekker knapperig van.

Te droge biefstuk?

Het bakken van een goede biefstuk kan lastig zijn. Dit stukje vlees kan snel te droog worden, waardoor opeten meteen een stuk minder aantrekkelijk wordt. Het vlees weer mals maken is geen mogelijkheid, maar u kunt wel iets anders doen. Snijd een taaie biefstuk in kleine stukjes en maak een romige saus die u hier overheen giet. Hierdoor zal de biefstuk meteen een stuk beter smaken.

keuken

Soms lijkt een biefstuk meer op een schoenzool dan op een lekker stukje vlees…

Geschifte mayonaise?

Huisgemaakte mayonaise is enorm lekker, maar het kan ook flink mislukken. Het kan bijvoorbeeld gaan schiften. U kunt het dan nog redden door bijvoorbeeld 4 eetlepels water toe te voegen aan de geschifte geheel. Meng het water met een staafmixer door de mayonaise, zodat het goed wordt opgenomen.

Dit is 1 methode, maar er zijn op het internet nog talloze andere manieren te vinden. Zo werkt het volgens sommigen ook prima om een extra scheutje witte wijnazijn toe te voegen aan de mayonaise en kan het helpen om een nieuwe kom te pakken waar u een paar druppels warm water mengt met de geschifte saus.

Te pittig?

Een beetje pittig kan heel lekker zijn, maar wat als u bent uitgeschoten met de peper? U kunt dat verschillende dingen doen. Zo kunt u er een zuivelproduct aan toevoegen. Door de eiwitten die hierin zitten worden de pittige stoffen wat geneutraliseerd, waardoor u her weer prima kunt eten. Ook pindakaas schijnt een prima neutralisator te zijn, omdat het vaak een wat zoetige smaak heeft. Verder werken andere zoete producten zoals honing, ketjap en sommige zoetere groentes ook goed. Zoet is een goede tegenhanger van pittig, waardoor geen van beide te erg zal overheersen.

Aan de slag in de keuken

Trek gekregen door deze kooktips? dat komt goed uit, want op MAX Vandaag hebben wij veel recepten staan. Om het u makkelijk te maken hebben wij ze allemaal gebundeld op 1 pagina.

(Bron: Albert Heijn, Elle, etenendrinken.info.nu, Culy, Lekker en Simpel, Libelle)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.