rutger

Mini quiches van Rutger van den Broek

Deze mini quiches zijn heerlijk voor bij de borrel of als onderdeel van een high tea. U kunt ze goed van tevoren bakken en voor het serveren nog even opwarmen. Rutger maakt een variant met kalfsgehakt en paddenstoelen, kip en pesto en garnalen en rode paprika.

Ingrediënten (voor 12 stuks):

  • 1 rol koelvers bladerdeeg
  • 1 ei
  • 100 milliliter slagroom
  • zout en peper

Voor de vulling kalfsgehakt en paddenstoelen:

  • 200 gram kalfsgehakt
  • olijfolie
  • 100 gram (bos)paddenstoelen
  • 15 gram geraspte belegen kaas

Voor de vulling kip en pesto:

  • 250 gram kippendijfilet
  • olijfolie
  • 1 prei, alleen het witte gedeelte
  • 3 eetlepels pesto
  • 20 gram pijnboompitten

Voor de vulling garnalen en rode paprika:

  • 1 rode ui
  • 1 – 2 tenen knoflook
  • 24 gekookte en gepelde garnalen (ongeveer 150 gram)
  • 1/4 theelepel chilipeper
  • 1 theelepel fijne mosterd

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op  200 graden. Vet een cupcakebakblik voor 12 stuks in met boter.

Steek of snijd cirkels uit het bladerdeel die de cupcakevormpjes aan de binnenkant tot halverwege de hoogte bedekken.

Van het kalfsgehakt met paddenstoelen vulling:

Bak het kalfsgehakt rul in een scheutje olijfolie. Snijd de (bos)paddenstoelen in plakjes. Voeg toe aan het gehakt en bak kort mee. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de vulling over de vormpjes en strooi de geraspte kaas erover.

Van de kip en pesto vulling:

Snijd de dijfilet in stukjes. Bak ze in een beetje olijfolie een minuut of 10 aan. Snijd het witte gedeelte van de prei fijn. Voeg na een minuut of 5 toe aan de kip en bak mee. Laat het kip/prei-mengsel wat afkoelen en roer er dan de pesto doorheen. Breng op smaak met zout en peper en verdeel over de vormpjes. Bestrooi met de pijnboompitten.

Van de garnalen met rode paprika vulling:

Snipper de ui, snijd de rode paprika in stukjes en hak de tenen knoflook fijn. Bak de ui, paprika en knoflook met een scheutje olijfolie enkele minuten in een koekenpan. Laat afkoelen en verdeel over de vormpjes. Verdeel de garnalen over de vormpjes.

Let op: roer voor deze vulling door het roommengsel wat over de quiches gaat, de theelepel chilipoeder en de theelepel fijne mosterd.

Van de vulling die over de quiches gaat:

Vul de deegbakjes met een vulling naar keuze. Klop het ei los met de slagroom en breng het mengsel op smaak met zout en peper. Giet in elk vormpje 1 eetlepel van het roommengsel. Bak de quiches in 25 tot 35 minuten gaar. Haal de quiches uit de vormpjes en laat ze afkoelen op een rooster. Serveer ze (lauw)warm of koud.

(Bron: Rutger van den Broek)

Geef een reactie