Naar cookieinstellingen
Groenten en fruit in bakjes. Wat kunt u het beste waar bewaren, zodat het langer vers blijft?

Minder eten verspillen door het op de juiste manier te bewaren (in en buiten de koelkast)

We gooien jaarlijks nog steeds veel eten weg. Per persoon is dat in 2023 gemiddeld 33,4 kilo. Om deze kilo’s verder naar beneden te krijgen, heeft Het Voedingscentrum samen met stichting Samen Tegen Voedselverspilling een campagne opgesteld in de Verspillingsvrije Week. Dit jaar staat de juiste manier van eten bewaren centraal. Want wat bewaart u nu wel en juist niet in de koelkast?

Van 50 kilo per persoon naar 33,4 kilo

Als Nederlanders zijn we al wel goed bezig om steeds minder eten weg te gooien. Volgens Toine Timmermans van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling, komen we van 50 kilo per persoon per jaar, zegt hij tegen RTL Nieuws. “Maar het kan zeker nog omlaag.”

Brood wordt het meeste weggegooid

Brood is volgens Timmermans hetgeen het meest verspild wordt. Bewaar dit niet in de koelkast, dan wordt het juist sneller oud. In een goed afgesloten zak blijft brood 2 tot 4 dagen goed. En dan kunt u het ook altijd nog roosteren, als het toch iets oud is geworden. Wilt u er langer mee doen? Vries het dan in. Dan is het 1 maand houdbaar.

Waar bewaart u verse producten?

Maar hoe zit dat met andere versproducten? Wat hoort er nou wel en wat niet in de koelkast? Het Voedingscentrum heeft daar een speciale koelkaststicker voor. Daar staat op dat appels, druiven, bloemkool, broccoli, aardbeien en eieren wel koud horen te staan. Maar het is beter om tomaten, avocado, aubergine, citroen, paprika en komkommer buiten de koeling te bewaren. Dan blijven ze langer goed.

Eieren: wel of niet in de koelkast bewaren?

Eieren staan in het rijtje om wél in de koelkast te bewaren. In de supermarkt staan ze niet gekoeld, dat is bewust gedaan. Het is namelijk niet goed voor eieren om steeds te wisselen van temperatuur. Het temperatuurverschil zorgt voor condensvorming en dan blijven ze minder lang goed. In de koelkast is de temperatuur het meest constant, vandaar dat u ze het beste in de koelkast kunt bewaren. Daarnaast is het belangrijk om ze in het doosje te laten zitten, in plaats van ze over te zetten in de speciale vakjes in de deur. Dan blijven ze langer vers.

Aardbeien kunnen beter wel koud staan

Aardbeien staan ook in het lijstje om koud te zetten. Alleen wanneer u ze op de dag van aankoop op eet, hoeven ze niet koud te staan. Maar anders is het wel beter. Dan nog is de houdbaarheid wel kort, zo’n 3 dagen. Anders kunt u ze beter invriezen.

Sauzen wel of niet in de koelkast bewaren?

En hoe zit dat met sauzen, horen die wel of niet in de koelkast? Over het algemeen wel. Dat heeft te maken met de ingrediënten die erin zitten. Meer daarover leest u in ons eerdere artikel. Boter kan zowel in de koelkast als daarbuiten bewaard worden. Alleen de houdbaarheid verschilt wel enorm. In de koelkast is boter ongeveer 1 maand houdbaar. Daarbuiten is het ongeveer 1 week. Bewaar de boter dan wel in een luchtdichte botervloot. Met warm weer is het evengoed niet aan te raden om de boter buiten de koelkast te bewaren, dan wordt hij heel snel ranzig.

Bewaar restjes op de juiste manier

In 2022 staat Verspillingsvrije week in het teken van restjes. Veel Nederlanders maken de restjes ook op. Het is belangrijk om het eten dan goed op te bergen en te bewaren, om het daarna weer te kunnen eten. Laat het eten maximaal 2 uur afkoelen en berg het dan op in de koelkast. Wanneer u het langer op het aanrecht laat staan, krijgen bacteriën de kans om te groeien. Daar kunt u ziek van worden.

De juiste temperatuur in de koelkast en vriezer

Zorg ook dat de koelkast en vriezer op de juiste temperatuur ingesteld staan. Voor de koelkast geldt dat 3 tot 4 graden het beste is. Voor een vriezer wordt -18 graden aangehouden. Wilt u eten langer dan gemiddeld goed houden? Zet dan de vriezer, als dat mogelijk is, nog wat kouder.

De koelkast op de juiste manier indelen

Hoe de koelkast is ingericht, zorgt er ook voor dat eten langer bewaard kan blijven. Want niet overal in de koelkast is het dezelfde temperatuur. Bovenin de koelkast is de minst koude plek. Bewaar hier daarom producten als kaas, boter en eieren. Het midden is het meest temperatuurvast. Dit is daarom een goede plek voor yoghurt, melk, vlees en vis. Meer uitleg hierover leest u in ons eerdere artikel.

koelkast
Lees ook: Wat is beter, de koelkast even open laten of steeds open en dicht?

Schimmel op groenten of fruit

Het kan gebeuren dat in een doosje groente of fruit 1 stuk zit wat beschimmeld is. Eerder zochten we al uit of het hele doosje dan weg moet. Dit is niet altijd het geval. Dat scheelt ook weer eten weggooien. En ook voor losse stukken voedsel geldt dat het niet altijd weg moet, als er schimmel op zit.

Kijk, ruik en proef

En verder geldt altijd: kijk, ruik en proef of iets nog goed is. Zo niet, dan moet het weg. Maar is de ‘tenminste houdbaar tot’ datum al verstreken en is het nog goed? Dan kunt u het nog prima opmaken.

(Bron: Het Voedingscentrum, Samen tegen Voedselverspilling, RTL Nieuws, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.