Naar cookieinstellingen
M'hencha met pistache van Robèrt van Beckhoven.

M’hencha met amandel-pistachespijs van Robèrt van Beckhoven

Het is een klassiek Marokkaans dessert van filodeeg: m’hencha. Robèrt van Beckhoven maakt het in Tijd voor MAX, voor Eid al-Fitr. Het einde van de vastenmaand ramadan wordt hiermee gevierd. De naam m’hencha betekent slang. Het is ook niet zo gek dat het zo genoemd wordt, want de lange rol lijkt hierop!

Ingrediënten:

M’hencha

  • 225 gram filodeeg (10 velletjes), in de verpakking ontdooit
  • 150 gram boter, gesmolten
  • Losgeklopt ei met een eidooier en een snuf zout, om af te strijken

Amandel-pistachespijs

  • 275 gram suiker
  • 325 gram amandelmeel
  • 25 gram pistaches, gemalen
  • 40 gram ei
  • 0,5 theelepel kaneel
  • 1 theelepel oranjebloesem- of rozenwater

Suikersiroop

  • 200 gram suiker
  • 200 gram water

Afwerking

  • Pistaches, gehakt

Extra nodig

  • Foodprocessor
  • Plastic(folie)
  • Steelpan
  • Keukenthermometer
  • Brede taartschep
  • Taartvorm van ongeveer 26 centimeter doorsnede, ingevet
  • Kwastje

Bereiding m’hencha

Amandel-pistachespijs

Vermaal de suiker, het amandelmeel en de gemalen pistaches in de foodprocessor tot een kleverige massa. Voeg (een deel van) het ei, de kaneel en het oranjebloesem- of rozenwater toe en meng nogmaals goed. Voeg eventueel ook de rest van het ei toe, tot u vindt dat de spijs de juiste dikte heeft. Verpak in plastic en leg koel weg tot gebruik.

Suikersiroop

Kook de suiker met het water in een steelpan tot 105 graden. Laat afkoelen tot gebruik.

M’hencha

Verwarm de oven voor op 190 graden boven- en onderwarmte. Rol de spijs uit tot een pil van ongeveer 2 centimeter diameter en leg apart tot gebruik.

Zorg voor een ruime werkplek van ongeveer 1 meter breed. Olie de werkplek licht in en leg 5 vellen filodeeg dakpansgewijs naast elkaar met elk een overlap van 5 centimeter. Bestrijk de overlappen met gesmolten boter om de vellen aan elkaar te laten hechten. Bestrijk het geheel met gesmolten boter en beleg op dezelfde wijze met de resterende 5 vellen filodeeg.

Breng de spijspil over naar de onderkant van het beboterde filodeeg. Houd aan de uiteinden 2 centimeter vrij van spijs. Rol de spijs van onder naar boven in het filodeeg en rol door tot een strakke spiraal. Werk voorzichtig om te voorkomen dat het deeg scheurt. Vouw de uiteinden van het deeg naar onder weg. Breng de m’hencha met behulp van de taartschep over naar de taartpan. Bestrijk dun met eistrijksel. Bak de m’hencha in 25 tot 30 minuten goudbruin en gaar.

Afwerking

Bestrijk de gebakken, nog warme m’hencha royaal met suikersiroop en bestrooi met gehakte pistaches. Serveer warm of afgekoeld in reepjes of puntjes.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto: redactie Tijd voor MAX)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.