Mhallabia-laagjestoetjes en gevulde dadels van Merijn
Publicatiedatum: 10 maart 2016
Mhallabia is een toetje (een soort vla) dat in het Midden-Oosten heel belangrijk is en in alle landen veel gegeten wordt. De versie van Merijn Tol maakt de klassieker nog spannender en feestelijker. In Tijd voor MAX maakt ze Mhallabia en heerlijk gevulde dadels.
Mhallabia-laagjestoetjes met geschaafde amandel en rozensuiker
Ingrediënten (4-6 personen):
- ½ liter volle melk
- 50 gram suiker
- 2 volle eetlepels maïzena
- ½ zakje mastiek (vraag bij een Marokkaanse winkel om ‘meska’)
- rozenwater (bijv. ons rozenwater van Nadia & Merijn’s SOUQ)
- 50 gram amandelschaafsel
- 2 eetlepel rozenblaadjes
Bereiding:
Verwarm in een steelpan met dikke bodem de melk met de suiker en roer tot de suiker is opgelost. Roer in een apart kommetje de maïzena los met 3 eetlepels koud water.
Voeg dit papje toe aan de melk en blijf al roerende met een garde op matig vuur verwarmen, tot de mhallabia heel even borrelt, draai het vuur laag en blijf met een houten lepel circa 10 minuten roeren tot de vla dik van de lepel afloopt. Stamp de mastiek fijn in een vijzel en roer door de mhallabia.
Voeg naar smaak wat druppels rozenwater toe, hoe meer hoe geparfumeerder van smaak. Zeef de mhallabia door een fijne zeef en blijf in de kom roeren tot hij afgekoeld en lobbig is. Bewaar op een koele plek maar niet in de koelkast, anders wordt hij te stijf.
Rooster het amandelschaafsel in een hete droge koekenpan goudbruin. Laat het op een bord afkoelen en knapperig worden.
Vijzel de rest van de suiker met de rozenblaadjes tot een fijn rozensuiker.
Verdeel de mhallabia, de geschaafde amandelen en de rozensuiker in laagjes over 4-6 kleine glaasjes of kommetjes. Eet smakelijk!
Gevulde dadels met granaatappelmelasse-pijnboompitjesspijs
Ingrediënten (20-25 dadels):
- 150 gram pijnboompitjes, liefst van uitmuntende kwaliteit uit Italië of het Midden-Oosten of amandelen
- 2 eetlepels milde olijfolie
- 1½ eetlepels granaatappelmelasse
- zout
- Een doosje lekkere dadels bij de Marokkaanse of Turkse winkel, liefst deglet nour of sukkari
Bereiding:
Rooster 100 gram pijnboompitjes in de olie mooi licht goudbruin. Pureer in een keukenmachine of met de staafmixer de pijnboompitjes met de granaatappelmelasse en wat zout tot een mooi spijs.
Ontpit de dadels, vul ze met een volle theelepel spijs en druk er nog een pijnboompit in. Herhaal tot alle spijs op is.
Zalig als tussendoortje bij een kopje thee.
Het recept Mhallabia-laagjestoetjes en gevulde dadels van Merijn Tol komt uit het boek Een druppel rozenwater (Fontaine Uitgevers, ISBN: 9789059566453) dat zij samen met Nadia Zerouali schreef.