Naar cookieinstellingen
mezze

Mezze van Mounir

“Ik ben trotse Marokkaanse Brabander. Geboren en getogen in Eindhoven en de Brabantse gastvrijheid is er met de paplepel in gegaan. De Mezzes die Mounir in Tijd voor MAX maakt zijn een samensmelting  de Marokkaanse keuken en die Brabantse gastvrijheid. Mounir maakt baba ghanoush, za’alouk, labne met gerookte paprikapoeder, rode bieten met bladpeterselie, pittige wortels, mini paprika met roomkaas en gegrilde groenten. Het lekkerste is om de Mezze ruim van tevoren te maken, dan komen alle smaken goed tot zin recht. Alle recepten zijn voor 4 personen.

Ingrediënten van de baba ghanoush:

  • 2 aubergines
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 teentjes knoflook
  • 8 takken koriander
  • zout, versgemalen peper
  • 100 milliliter Turkse yoghurt

Bereidingswijze:

  • Was en droog de aubergine.
  • Grill de aubergine in zijn geheel op een barbecue of boven een vuur rondom tot de aubergine geblakerd en gaar is.
  • Verwijder het zwarte vel en de onderkant en de steel van de aubergine.
  • Doe vervolgens de geroosterde aubergine in de keukenmachine en voeg alle andere benodigdheden toe.
  • Mix kort alles door elkaar (afhankelijk van de gewenste consistentie mixt u lang of kort).

Ingrediënten van de za’alouk:

  • 2 grote aubergines
  • 4 grote stevige tomaten
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel gemalen komijnzaden
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • ½ theelepel chilivlokken
  • 10 takjes bladpeterselie
  • 10 takjes verse koriander
  • zout en versgemalen peper

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Leg de aubergines en tomaten in zijn geheel in een ovenschaal en druppel er 1 eetlepel olijfolie over.
  • Rooster de aubergines en tomaten in ongeveer 40 minuten gaar.
  • Halveer de aubergines in de lengte, lepel er het vruchtvlees uit en snijd dit grof.
  • Pel de gepofte tomaten en snijd ze in grove stukken.
  • Pel en snijd de knoflook fijn.
  • Verwarm 3 eetlepels olijfolie in een pan en fruit hierin kort de knoflook, komijn, koriander en chilivlokken.
  • Voeg de aubergine en tomaat toe en laat alles zo’n 20 minuten op laag vuur stoven.
  • Pluk en hak de bladpeterselie en koriander fijn en roer door de stoof.
  • Breng op smaak met zout en versgemalen peper
  • Serveer de za’alouk op kamertemperatuur met brood.

Ingrediënten labne met gerookte paprikapoeder:

  • 250 milliliter Turkse yoghurt
  • 1 eetlepel grof zeezout
  • 2 takken munt
  • 2 takken peterselie
  • 2 takken koriander
  • 2 takken basilicum
  • 75 gram grof gehakte walnoten
  • 4 eetlepels olijfolie (eerste pers)
  • 1 theelepel gerookte paprika poeder
  • extra nodig: vergiet en schone theedoek

Bereidingswijze: 

  • Leg een schone (met koud water uitgespoelde) theedoek in een vergiet.
  • Schep de yoghurt erin en roer het zeezout erdoor.
  • Dek af met plasticfolie of een bord en laat ongeveer 2 uur uitlekken.
  • Schep de labne op een platte schaal.
  • Garneer met de verse kruiden, de walnoten, de olijfolie en de gerookte paprika poeder.

Ingrediënten van de rode bieten met bladpeterselie;

  • 4 rode bieten
  • ½ bos bladpeterselie
  • 1 deciliter olijfolie
  • ½ deciliter azijn
  • 1 theelepel gemalen komijnzaden
  • zout en versgemalen peper
  • 1 rode ui

Bereidingswijze: 

  • Snijd de stengels van de bieten als deze er nog aan zitten af, en was de bieten goed tot al het zand verwijderd is. Kook de bieten ongeveer 1 uur in water met wat zout tot ze gaar zijn.
  • Laat de bieten een beetje afkoelen en pel ze.
  • Pluk de bladpeterselie en hak heel fijn.
  • Maak een frisse dressing van de olijfolie, azijn, gemalen komijnzaden, gehakte bladpeterselie, zout en versgemalen peper.
  • Pel de ui en snijd in halve ringen.
  • Halveer de rode bieten en snijd in smalle partjes.
  • Meng de bietenpartjes met de uien, breng op smaak met de dressing en zet in de koelkast zodat ze afkoelen en de smaken zich goed kunnen mengen.

Ingrediënten van de pittige wortels:

  • 8 takjes bladpeterselie
  • 500 g wortels
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel citroensap
  • ½ theelepel gemalen komijnzaden
  • 2 eetlepel olijfolie
  • zout en versgemalen peper

Bereidingswijze:

  • Pluk de bladpeterselie en hak heel fijn.
  • Schil en snijd de wortels in stammen van ongeveer 6 centimeter.
  • Snijd de stammen in de lengte in 6 gelijke delen en kook ze in ongeveer 8 minuten beetgaar in ruim kokend water met een beetje zout.
  • Giet de beetgare wortels af en meng met de gehakte bladpeterselie, het paprikapoeder, citroensap, de gemalen komijnzaden en olijfolie.
  • Dek af en zet de wortels minstens 2 uur in de koelkast zodat het afkoelt en de smaken zich goed kunnen mengen.
  • Breng indien nodig op smaak met een beetje zout en versgemalen peper en serveer op kamertemperatuur.

Ingrediënten van de mini paprika met roomkaas:

  • 4 mini paprika’s
  • Roomkaas
  • bieslook

Bereidingswijze:

  • Halveer de mini paprika’s in de lengte en verwijder de zaadlijsten en de pitjes.
  • Meng de roomkaas met de gesneden bieslook.
  • Vul de paprika’s met de roomkaas.

Ingrediënten van de gegrilde tomaten:

  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 1 gele paprika
  • 1 rode paprika
  • olijfolie
  • zout, versgemalen peper

Bereidingswijze: 

  • Was en droog de groenten.
  • Snijd de groenten in de gewenste vorm.
  • Smeer de groenten licht in met zonnebloemolie.
  • Grill de groenten om en om in een voorverwarmde grillpan tot de groenten beetgaar zijn en een mooie grillrand verkrijgen.
  • Breng op smaak met olijfolie, zout en versgemalen peper.

(Bron: Mounir Toub)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.