Naar cookieinstellingen
hete pepers

Met deze tips krijgt u hete pepers wel van uw handen

Hete pepers zijn geliefd om gerechten lekker pittig te maken. Een nadeel is dat het sap zich na het snijden ervan niet zo makkelijk van de handen laat verwijderen. Even zonder er bij na te denken in de ogen wrijven kan dan een pijnlijke aangelegenheid zijn. Bekijk tips om de pittige restanten wel goed van uw handen te krijgen.

Capsaïcine niet oplosbaar in water

De reden dat de handen ook na uren en meerdere keren wassen branderige effecten kunnen hebben, is de capsaïcine in pepers als jalapeño, cayenne en habanero. Dit pittige ingrediënt is niet oplosbaar in water. Vandaar dat het ook niet helpt om water te drinken, als uw mond ‘in brand staat’. Het werkt zelfs averechts, want het verspreidt het branderige gevoel ook nog eens.

rode handen
Lees ook: Zo voorkomt u rode handen na het snijden van bietjes

(Olijf)olie als beschermlaagje tegen hete pepers

Door een laagje (olijf)olie op de handen te smeren kan het pittige sap zich niet hechten. Giet hiervoor een scheutje op de handen en wrijf die er helemaal mee in. Laat geen plekje onbedekt. Wees wel extra voorzichtig tijdens het snijden, aangezien de handen wat glibberig worden van de olie. Was de handen na het snijden van de pepers met water en zeep om de olijfolie te verwijderen en uw handen zijn peperloos.

Handen wassen met citroensap

Ook al wast u uw handen tot 3 keer aan toe met water en zeep, het branderige sap van hete pepers verwijdert u er meestal niet mee. Wat wel helpt is de handen na het snijden te wassen met citroensap. Het zure sap voorkomt dat de peper erna nog brandt. Doe dit niet als u een gevoelige huid heeft of open wondjes op uw handen. Want dan kan de huid verder beschadigen en het voelt erg onprettig.

knoflookgeur
Lees ook: Last van knoflookgeur? Zo verwijdert u het van uw adem en handen

Afwasmiddel in plaats van zeep

Afwasmiddel is in het geval van hete pepers aan uw handen doeltreffender dan zeep. Was uw handen direct na het snijden uitgebreid met afwasmiddel en de branderige restanten zullen er beter afspoelen.

Volle melk of yoghurt

Net zoals het drinken van volle melk helpt om de mond te blussen na iets pittigs, helpt het ook in het geval van hete pepers op de handen. Smeer de handen in met wat volle melk of yoghurt en de vetten die hierin zitten zorgen dat de pittige bestanddelen beter oplossen.

Uiengeur aan de handen
Lees ook: Uiengeur aan de handen? Zo verwijdert u dat

Baking soda

Ook baking soda is effectief tegen het sap van hete pepers. Maak daarvoor een dik papje met wat water en smeer dit meteen na het snijden op de handen. Even laten opdrogen en eraf wassen.

Hergebruik plastic

Gebruik grote boterhamzakjes of ander dun plastic dat u anders weggooit als handschoenen. Zorg er wel voor dat u voldoende grip houdt op het mes waarmee u de hete pepers snijdt.

(Bron: Culy, RTL Nieuws, Kookfans, gezondheid.be, WikiHow, archief)

Geef een reactie

Reacties (2)

    ASIANSOULSEARCHER says:

    Veel simpeler is met “Gula Djawa” (Javaanse Suiker, er zullen mensen die U vertellen wat dat is, vooral oudere mensen met een “achtergronden van de “Gordel van Smaragd”! Maar het simpelste is om het in een “Toko” te gaan kopen dan kun U het zelf lezen wat het is!) oplossen in lauw water en je hand erin stoppen en wassen! Gaat als “Sneeuw in de zon!” verdwijnen!

    nederree says:

    Er zijn speciale metalen “zeepjes” in de handel die zowel helpen voor hete pepers, knoflook- en visgeur aan je handen.
    Goed wrijven langs bv het heft van een rvs mes helpt ook goed!

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.