Naar cookieinstellingen
Croissantdeeg.

Met croissantdeeg kunt u meer maken dan alleen croissants

Maakt u wel eens een croissantje met kant-en-klaar deeg uit de supermarkt? Lekker voor op een zondagochtend bijvoorbeeld. Maar er kan nog meer met dit croissantdeeg klaargemaakt worden. We vertellen wat allemaal.

Croissantdeeg of bladerdeeg?

Croissantdeeg heeft wat weg van bladerdeeg. Beiden geven mooie laagjes weer, mits goed bereid. Toch zitten er wel verschillen in het deeg. Zo wordt aan croissantdeeg gist, suiker en melk toegevoegd. De gist zorgt ervoor dat het deeg mooi rijst en dus de mooie, bolle vorm krijgt.

Voor veel gerechten waar bladerdeeg voor gebruikt wordt, kan dan ook croissantdeeg gebruikt worden. Het geeft soms meer luchtigheid en het smaakt iets zoeter, door de suiker. We geven tips voor het maken van een hartige krans, kaneelbroodjes, hapjes voor bij de borrel en cronuts (een donut en croissant in één).

We zijn nu uitgegaan van kant-en-klaar deeg. Voor de wat meer geoefende bakker is het ook mogelijk om zelf croissantdeeg te maken.

Een hartige krans van croissantdeeg

Dit gerecht staat alleen al mooi op tafel. Een rijkgevulde krans met goudbruin gebakken deeg eromheen. Zet een klein kommetje of een (breed) glas in het midden op bakpapier. Leg hieromheen de driehoeken croissantdeeg, met de breedste kant tegen de kom of het glas aan en de punten naar buiten. Vul met ingrediënten naar keuze. Denk bijvoorbeeld aan roerei met spek of zalm. Maak het roerei dan wel eerst los en vul daarna het deeg ermee. Sla het deeg terug over de vulling, naar het midden toe. Vouw voorzichtig om de onderkant. Besmeer met wat ei en bak in de oven op 200 graden voor ongeveer 15 minuten. Serveer warm.

Kaneelbroodjes

Makkelijk om te maken met croissantdeeg: kaneelbroodjes. Met wat kaneelpoeder, suiker en een losgeklopt ei kunt u aan de slag. Rol het deeg helemaal uit en druk eventueel de gaatjeslijn dicht. Roer boter en kaneel door elkaar en smeer dit over het deeg heen. Rol over de lengte op en snijd daarna in plakken. Leg ze in een muffinvorm of op een met bakpapier beklede bakplaat, met wat ruimte ertussen. Bak af op 180 graden, voor zo’n 15 tot 20 minuten. Of gebruik dit recept.

Kaneelbroodjes

Hapjes voor bij de borrel

Kaasstengels en kaas- of kaneelvlinders zijn ook erg lekker met croissantdeeg. Of maak mini hotdogs. Snijd hiervoor het deeg in de driehoeken van de stippellijn en snijd die weer in 3 gelijke delen. Leg hier kleine knakworstjes in en rol op. Bestrijk met ei en bak zo’n 15 minuten in de oven op 200 graden, tot ze goudbruin zijn.

Maak een cronut van croissantdeeg

Een donut en croissant gecombineerd wordt een cronut. Een Amerikaanse banketbakker bedenkt deze combinatie een aantal jaar geleden en het wordt meteen een hit. Zelf maken kan ook, vouw het deeg een paar keer extra op en rol het opnieuw uit. Zo creëert u extra laagjes. Maak er een ronde vorm van, door het uit te steken met een ronde vorm. Gebruik voor het midden een klein rondje. Frituur het vervolgens op 180 graden voor 3 tot 4 minuten. Wentel daarna eventueel door de kaneelsuiker. Of maak er een cruffin van: een croissant en muffin in één.

Cronut

Nog meer inspiratie

De croliebol van Mercedes

Hartcroissantjes

Hartige taart met vergeten groenten

(Bron: Heel Holland Bakt, Culy, Miljuschka, Keukenliefde, Foodies. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.