Meringue met lemon curd en frambozen van Wim
Publicatiedatum: 28 oktober 2024
De 82-jarige Wim moet als eerste de tent van Heel Holland Bakt verlaten. Als oudste deelnemer ooit, heeft hij er enorm van genoten. In Tijd voor MAX maakt hij nu meringue met lemon curd en frambozen.
Meer lezen over hoe Wim zijn deelname ervaren heeft? Dat kan bij Heel Holland Bakt!
Ingrediënten:
- 5 eiwitten
- 340 gram kristalsuiker
- 2 kleine citroenen
- 75 gram boter
- 100 gram witte basterdsuiker
- 2 eieren (losgeklopt)
- Opgeklopte slagroom
- Limoncello naar smaak
- Frambozen naar smaak
Bereiding meringue
Verwarm de oven voor op 110 graden. Doe de eiwitten in een vetvrije kom en klop met een (hand)mixer tot stijve pieken. Voeg geleidelijk de helft van het suiker toe. Blijf eiwitten kloppen tot het in volume verdubbeld is. Giet vervolgens de helft van de resterende suiker erbij. Klop tot een stevig, glad en glanzend geheel. Doe resterende suiker bij het eiwit en mix tot het geheel stijf is en aan de garde blijft kleven.
Giet de meringue in een spuitzak met een klein spuitmondje. Spuit op een met bakpapier bekleden bakplaat in kleine rondjes. Bak de meringue droog in de oven, dat duurt ongeveer 40 minuten in de oven. Maar houd altijd goed in de gaten dat de schuimpjes niet verbranden.
Maak de lemon curd
Rasp de schil van de citroenen en pers het sap er daarna uit. Zet een pan met water op het vuur, met een kleine pan erin en smelt de boter hierin. Meng nu de suiker met de citroenrasp en het sap erin. Los de suiker op. Op een matig vuur klop je vervolgens de opgeklopte eieren er beetje bij beetje doorheen. Blijf kloppen tot het is ingedikt. Laat afkoelen.
Bouw het gebakje op
Pak de meringue rondjes erbij en vul met de lemon curd. Meng naar smaak de slagroom met de limoncello. Doe dit op de gevulde rondjes. Maak af met frambozen.
Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.
(Bron: Wim, Heel Holland Bakt. Foto, ter illustratie: Shutterstock)