Naar cookieinstellingen
aardappel

Meer vezels binnenkrijgen? Probeer de afgekoelde aardappel

Zetmeelrijke producten als aardappelen of pasta worden meestal direct a het koken of bakken gegeten. Toch is laten afkoelen ook een optie. Wat het voordeel daarvan is? Koud bevatten zij meer vezels dan in warme toestand. 

Afkoelen helpt

Zetmeel zit in heel veel voedingsmiddelen. Het is bijvoorbeeld een belangrijk bestandsdeel van aardappelen, pasta en peulvruchten. Wie zo’n zetmeelrijk product verhit en opeet, krijgt er dus in 1 keer veel van binnen. Het laten afkoelen van dit eten kan helpen de inname te reduceren. Hoe dat komt? Zetmeel verandert bij de daling van temperatuur in zogenoemde resistent zetmeel. Resistent zetmeel wordt nooit meer ‘normaal’ zetmeel, dus opnieuw opwarmen is geen probleem. Zodra zetmaal resistent is kan he lichaam het niet meer opnemen, waardoor het zich gedraagt als een voedingsvezels. Vezels worden na consumptie ook niet opgenomen door het lichaam en belanden onverteerd in het darmstelsel, waar zij een gezonde darmflora stimuleren. Het is erg belangrijk voor het lichaam dat de darmgezondheid goed is, waardoor vezels een onmisbaar onderdeel zijn van de dagelijks dieet.

Kanttekeningen

Het is echter niet zo dat elk zetmeelrijk product evenveel resistent zetmeel aanmaakt tijdens het afkoelen. Volgens het Diabetesfonds bevat koude witte rijst of pasta minder resistent zetmeel dan bijvoorbeeld afgekoelde volkorenpasta of zilvervliesrijst.

Een andere kanttekening is de manier waarop het eten wordt gekoeld. “Je aardappels (of een ander zetmeelrijk product, red.) met koud water afspoelen werkt minder goed. Laat ze langzaam afkoelen op het aanrecht of hooguit in de koelkast. Als je aardappels voor dezelfde dag kookt, is dat onhandig. Voor een salade of voor een leftover voor de volgende dag is dat het niet”, aldus Henk Schols, hoogleraar biochemie van koolhydraten in levensmiddelen aan Wageningen Universiteit in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Deze salades zijn ook een prima vervanging voor de avondmaaltijd als bijvoorbeeld geen zin heeft om te koken, aldus diëtist Marie José Torenvliet. “Dat is veel beter dan een maaltijd overslaan.”

Makkelijkere manieren

Het luistert bij resistent zetmeel dus best nauw. Niet elk product bevat evenveel na afkoeling en ook de manier van koelen draagt bij aan het ‘ eindresultaat’. Al met al dus best een omslachtige manier om aan meer vezels te komen. Dat kan ook veel makkelijker, zegt Iris Groenenberg, expert Voeding en Gezondheid bij het Voedingscentrum. “Als mensen eten wat er in de Schijf van Vijf staat en daarmee variëren, dan krijgen zij genoeg vezels binnen. Daarvoor hoeft eten niet eerst afgekoeld te worden”, zegt zij. Voorbeelden van vezelrijke producten die binnen de Schijf van Vijf vallen zijn groente, brood en volkorenpasta. U ziet het, ook volkorenpasta, een zetmeelrijk product, staat dus in deze eetwijzer. Het is dus echt niet zo dat zetmeelhoudende producten slecht zijn voor de gezondheid. Bovendien bevatten zij naast zetmeel vaak ook nog andere stoffen die goed zijn voor het lichaam. Zo zijn aardappelen een bron van foliumzuur, vitamine B6, vitamine c en kalium.

Lees ook

Op MAX vandaag hebben wij heel veel vezelrijke recepten staan die gezond eten misschien wat makkelijker maken. U vindt deze, en andere recepten, op de speciale receptenpagina.

 

(Bron: AD, Diabetes Fonds, Voedingscentrum)

Geef een reactie

Reactie

    CJvW says:

    Als je de aardappelen laat afkoelen, dan gaan de vitaminen verloren!

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.