Naar cookieinstellingen

MAX Vandaag-kerstmenu 2015

Tijdens de feestdagen staan gezelligheid en lekker eten vaak centraal. Maar wat moeten we dit jaar nu weer op tafel zetten?

MAX Vandaag is benieuwd wat er deze kerst bij u op tafel staat en vroeg u uw favoriete kerstrecept in te sturen. Er is massaal gereageerd. Uit al deze inzendingen hebben we speciaal voor u het MAX Vandaag-kerstmenu samengesteld voor 4 personen.

B. de Boer (voorgerecht), S. van Hunnik (hoofdgerecht), E. Wich (bijgerecht) en C. Noordermeer (nagerecht) krijgen het kookboek Rudolph’s Christmas thuisgestuurd. Gefeliciteerd met de gewonnen prijs!

Voorgerecht – Kastanjesoep

Ingrediënten:
– 350 gram gekookte en gepelde kastanjes
– 2 teentjes knoflook
– 1 ui, gesnipperd
– olijfolie
– 1 liter kippenbouillon
– 200 ml kookroom

Bereiding:
Fruit het uitje en knoflook in een beetje olijfolie.
Giet de kippenbouillon erbij en breng aan de kook. Zet dan het vuur zacht en laat met deksel op de pan 15 minuten pruttelen.
Voeg dan de kastanjes toe, doe de deksel weer op de pan en laat nog 10 minuten op een zacht pitje staan.
Pureer het geheel goet en giet tot slot de room erbij en breng het geheel op smaak met zout en peper.

Hoofdgerecht – Ham Pilaf

Ingrediënten:
– 500 gram hamlappen
– Een blik perziken
– 2 uien
– 1 rode paprika
– 1 groene paprika
– theelepel kerrie
– theelepel sambal
– scheutje ketjap

Bereiding:
Snijd de hamlappen fijn. Laat deze zachtjes sudderen in de boter totdat ze lichtbruin zijn.
Snijd de uien en de paprika’s en voeg ze bij de hamlappen.
Meng de kerrie, ketjap en sambal met elkaar en voeg het bij de hamlappen in de braadpan. Laat dit zachtjes stoven.
Doe er na ongeveer een kwartier het perziksap uit het blik bij. Laat dit een ongeveer half uur stoven.
Snijd vervolgens de perziken in stukjes. Doe deze de laatste 5 minuten in de pan bij het vlees.
Serveer het gerecht met rijst of met zelfgemaakte aardappelkroketjes (zie onderstaand recept).

Bijgerecht – Aardappelkroketjes

Ingrediënten:
– 1 kilo kruimige aardappelen
– 2 eidooiers
– nootmuskaat
– paneermeel

Bereiding:
Verwarm de frituurpan voor op 180 graden.
Kook de aardappelen goed gaar en maak er een puree van. Gebruik eidooiers om het tot een gladde puree te maken, bewaar het eiwit voor straks.
Voeg 1 mespunt nootmuskaat toe aan de puree.
Rol van de puree balletjes ter grootte van een pingpong bal en rol ze eerst door het eiwit en vervolgens door het paneermeel.
Frituur de kroketten tot licht-goudbruin. Doe niet teveel kroketten tegelijk in de friteuse, dat vergroot de kans op openbarsten.

Nagerecht – Italiaanse Tiramisu

Ingrediënten:
– 500 gr mascarpone
– 6 eieren, gesplitst
– 30 lange vingers
– 350 ml koude espresso
– 3 eetlepels suiker
– 4 eetlepels cacaopoeder
– 50 ml Amaretto

Bereiding:
Mix de suiker en de eidooiers tot een licht en romig mengsel.
Voeg de mascarpone toe en de helft van de Amaretto en mix door.
Mix de de eiwitten stijf in een andere kom.
Schep de eiwitten door het mascarpone mengsel.
Schenk espresso in een ondiepe schaal met de rest van de Amaretto en 1 theelepel cacaopoeder. Roer goed door.
Dip elke lange vinger kort in het mengsel en bedek hiermee de bodem van een glazen schaal.
Zodra de bodem is bedekt met een laag lange vingers, bedek je deze met de helft van het mascarponemengsel, herhaal met nog een laag lange vingers en de resterende mascarpone.
Zet het geheel 4 uur in de koelkast.
Bestuif de tiramisu vlak voor het serveren bovenop met de cacaopoeder.

Eet smakelijk!

Heeft u een van deze gerechten gemaakt? We zijn benieuwd naar wat u ervan vond. Hieronder kunt u uw reactie achterlaten. 

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.