Een vlaai, zoals de Margarita vlaai eruit zou kunnen zien.

Margarita vlaai van Robèrt van Beckhoven

Robèrt van Beckhoven laat zich graag inspireren door de gasten die aan tafel zitten bij Tijd voor MAX, bij het verzinnen van een nieuw recept. Omdat prinses Margarita te gast is én Jack Poels van de band Rowwen Hèze, maakt hij 2 klassiekers in 1. Pizza Margherita gecombineerd met een Limburgse vlaai. Dat wordt dus een Margarita vlaai!

Ingrediënten voor 1 vlaai

De gistbodem

  • 500 gram tarwebloem (330 + 175 gram) (T65)
  • 20 gram verse gist
  • 200 gram melk
  • 100 gram zachte boter
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 8 gram zout
  • bloem om te bestuiven

Voor de bechamel

  • 175 gram melk
  • 35 gram boter
  • 55 gram tarwebloem (T65)
  • 20 gram ei
  • 125 gram jong belegen kaas, geraspt
  • Zout en peper

De vulling

  • Tomatensaus
  • Oregano
  • Mozzarella
  • Verse basilicum
  • Zout en peper

Bereiding Margarita vlaai

Begin met een zetsel voor het vlaaideeg. Verwarm de melk tot lauwwarm. Meng in de kom van de keukenmachine 330 gram bloem, de gist en de melk tot een homogene massa. Dek de kom af en laat ongeveer15 minuten staan, of tot het deeg begint te werken.

Voeg 170 gram bloem, de boter, de suiker en het zout toe en kneed alles tot een soepel deeg (volledig afkneden hoeft niet). Bol op en laat 15 minuten rijzen tussen een met bloem bestoven deegkleedje. (Bekijk hier hoe opbollen werkt.)

Verdeel het deeg in 2 stukken en bol op. Laat nog eens ongeveer 20 minuten rijzen tussen een met bloem bestoven deegkleedje, of tot het deeg loskomt.

Rol op een licht met bloem bestoven werkblad het 1e deegstuk uit op 3 tot 4 millimeter dikte en bekleed hiermee de vlaaivorm. Laat het overtollige deeg nog even zitten. Laat 15 minuten rijzen.

Maak de bechamel

Breng 70 gram melk met de boter aan de kook in een pan met een dikke bodem. Neem de pan van het vuur, voeg de bloem toe en roer snel tot een homogene massa. Zet de pan terug op matig vuur en gaar de roux al roerende een paar minuutjes. Als er een lichte vetfilm achterblijft op de bodem van de pan, is hij goed.

Neem de pan weer van het vuur en roer voorzichtig de rest van de melk door de warme massa. Voeg achtereenvolgens het ei en de geraspte kaas toe. Breng op smaak met zout en royaal peper. Stort de bechamel uit op een plaatje of diep bord, dek af met plastic en laat afkoelen.

Vul de Margarita vlaai

Vul de vlaai met de klassieke ingrediënten voor een pizza Margherita: tomatensaus, oregano, basilicum, mozzarella, zout en peper. Giet de bechamel saus eroverheen.

Afwerking van de Margarita vlaai

Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte. Rol het 2e deegstuk van de vlaai uit tot een ovaal van 3 tot 4 millimeter dikte en rol met de rasterroller over de lange kant van het deeg tot het rasterpatroon verschijnt. Rek het deeg voorzichtig uit tot groter dan de vlaaivorm. Breng met behulp van de deegroller over naar de gevulde vlaai en bekleed deze met het deegraster. Snijd met een scherp mes de overlap af.

Bestrijk het deegraster lichtjes met water en bestrooi met greinsuiker. Bak de vlaai op een rooster in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.

Laat kort afkoelen tot de ergste hitte ervan af is, los de vlaai dan zo snel mogelijk uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto, ter illustratie: Shutterstock)

Geef een reactie