Naar cookieinstellingen
Een vlaai, zoals de Margarita vlaai eruit zou kunnen zien.

Margarita vlaai van Robèrt van Beckhoven

Robèrt van Beckhoven laat zich graag inspireren door de gasten die aan tafel zitten bij Tijd voor MAX, bij het verzinnen van een nieuw recept. Omdat prinses Margarita te gast is én Jack Poels van de band Rowwen Hèze, maakt hij 2 klassiekers in 1. Pizza Margherita gecombineerd met een Limburgse vlaai. Dat wordt dus een Margarita vlaai!

Ingrediënten voor 1 vlaai

De gistbodem

  • 500 gram tarwebloem (330 + 175 gram) (T65)
  • 20 gram verse gist
  • 200 gram melk
  • 100 gram zachte boter
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 8 gram zout
  • bloem om te bestuiven

Voor de bechamel

  • 175 gram melk
  • 35 gram boter
  • 55 gram tarwebloem (T65)
  • 20 gram ei
  • 125 gram jong belegen kaas, geraspt
  • Zout en peper

De vulling

  • Tomatensaus
  • Oregano
  • Mozzarella
  • Verse basilicum
  • Zout en peper

Bereiding Margarita vlaai

Begin met een zetsel voor het vlaaideeg. Verwarm de melk tot lauwwarm. Meng in de kom van de keukenmachine 330 gram bloem, de gist en de melk tot een homogene massa. Dek de kom af en laat ongeveer15 minuten staan, of tot het deeg begint te werken.

Voeg 170 gram bloem, de boter, de suiker en het zout toe en kneed alles tot een soepel deeg (volledig afkneden hoeft niet). Bol op en laat 15 minuten rijzen tussen een met bloem bestoven deegkleedje. (Bekijk hier hoe opbollen werkt.)

Verdeel het deeg in 2 stukken en bol op. Laat nog eens ongeveer 20 minuten rijzen tussen een met bloem bestoven deegkleedje, of tot het deeg loskomt.

Rol op een licht met bloem bestoven werkblad het 1e deegstuk uit op 3 tot 4 millimeter dikte en bekleed hiermee de vlaaivorm. Laat het overtollige deeg nog even zitten. Laat 15 minuten rijzen.

Maak de bechamel

Breng 70 gram melk met de boter aan de kook in een pan met een dikke bodem. Neem de pan van het vuur, voeg de bloem toe en roer snel tot een homogene massa. Zet de pan terug op matig vuur en gaar de roux al roerende een paar minuutjes. Als er een lichte vetfilm achterblijft op de bodem van de pan, is hij goed.

Neem de pan weer van het vuur en roer voorzichtig de rest van de melk door de warme massa. Voeg achtereenvolgens het ei en de geraspte kaas toe. Breng op smaak met zout en royaal peper. Stort de bechamel uit op een plaatje of diep bord, dek af met plastic en laat afkoelen.

Vul de Margarita vlaai

Vul de vlaai met de klassieke ingrediënten voor een pizza Margherita: tomatensaus, oregano, basilicum, mozzarella, zout en peper. Giet de bechamel saus eroverheen.

Afwerking van de Margarita vlaai

Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte. Rol het 2e deegstuk van de vlaai uit tot een ovaal van 3 tot 4 millimeter dikte en rol met de rasterroller over de lange kant van het deeg tot het rasterpatroon verschijnt. Rek het deeg voorzichtig uit tot groter dan de vlaaivorm. Breng met behulp van de deegroller over naar de gevulde vlaai en bekleed deze met het deegraster. Snijd met een scherp mes de overlap af.

Bestrijk het deegraster lichtjes met water en bestrooi met greinsuiker. Bak de vlaai op een rooster in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.

Laat kort afkoelen tot de ergste hitte ervan af is, los de vlaai dan zo snel mogelijk uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto, ter illustratie: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.