Naar cookieinstellingen
Duur 15:23
Gepubliceerd op 14 december 2018

Madeleines

De madeleine komt van origine uit Commercy, een streek in het Franse Lotharingen. De schelpvormige cakejes zijn zacht van smaak en kunnen op smaak gebracht worden door bijvoorbeeld likeur. Hans doet sinaasappel door de madeleines voor een fris zoete smaak.

Ingrediënten (voor 24 stuks):

Voor het beslag:

  • 75 gram volle melk
  • 1 vanillestokje
  • 2 eieren
  • 120 gram fijne kristalsuiker
  • 165 gram bloem + extra om te bestuiven
  • 6 gram bakpoeder
  • rasp van 2 sinaasappels
  • 75 gram boter + extra om in te vetten
  • mespuntje zout

Voor de garnering:

  • 350 gram pure chocolade (callets of fijngehakt)
  • 30 gram gepelde pistachenoten

Extra nodig:

  • een bakvorm voor madeleines
  • een spuitzak

Bereidingswijze:

Van het beslag:

Doe de melk in een steelpan. Snijd het vanillestokje open, schraap het merg eruit en doe samen met het vanillestokje bij de melk. Breng de melk aan de kook en haal de pan van het vuur zodra de melk kookt.

Klop ondertussen de eieren luchtig in de staande tafelmixer en voeg geleidelijk de suiker toe. Klop nog 5 minuten, tot het wit van kleur is. Zeef de bloem en het bakpoeder boven het eimengsel. Schil de sinaasappels boven het eimengsel. Haal het vanillestokje uit de melk en voeg de melk toe. Smelt de boter in een pannetje. Voeg de gesmolten boter en het zout toe en meng tot een glad beslag. Vul de spuitzak met het beslag en laat minimaal 2 uur, maar het liefst een hele nacht, in de koelkast rusten.

Het bakken:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet de madeleinevorm in met gesmolten boter en bestuif hem licht met bloem. Tik de overtollige bloem uit de vorm. Spuit de holtes van de madeleinevorm tot 3/4 vol met het besalg. Bak de madeleines in 8-10 minuten goudbruin en gaar. Laat de madeleines afkoelen.

De garnering:

Smelt tweederde van de chocolade au bain-marie, dus in een kom boven een pan kokend water. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Haal daarna de kom van de pan. Hak de rest van de chocolade en voeg toe. Roer tot de chocolade is afgekoeld. Hak de pistachenoten.

Doop de madeleines over de lengte tot de helft in de chocolade. Strooi de gehakte pistachenoten in een lijntje op de chocolade, in het midden van de madeleines. Laat de madeleines met chocolade uitharden op een vel bakpapier.

Geniet ervan!

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.