Duur 15:23
Gepubliceerd op 14 december 2018

Madeleines

De madeleine komt van origine uit Commercy, een streek in het Franse Lotharingen. De schelpvormige cakejes zijn zacht van smaak en kunnen op smaak gebracht worden door bijvoorbeeld likeur. Hans doet sinaasappel door de madeleines voor een fris zoete smaak.

Ingrediënten (voor 24 stuks):

Voor het beslag:

  • 75 gram volle melk
  • 1 vanillestokje
  • 2 eieren
  • 120 gram fijne kristalsuiker
  • 165 gram bloem + extra om te bestuiven
  • 6 gram bakpoeder
  • rasp van 2 sinaasappels
  • 75 gram boter + extra om in te vetten
  • mespuntje zout

Voor de garnering:

  • 350 gram pure chocolade (callets of fijngehakt)
  • 30 gram gepelde pistachenoten

Extra nodig:

  • een bakvorm voor madeleines
  • een spuitzak

Bereidingswijze:

Van het beslag:

Doe de melk in een steelpan. Snijd het vanillestokje open, schraap het merg eruit en doe samen met het vanillestokje bij de melk. Breng de melk aan de kook en haal de pan van het vuur zodra de melk kookt.

Klop ondertussen de eieren luchtig in de staande tafelmixer en voeg geleidelijk de suiker toe. Klop nog 5 minuten, tot het wit van kleur is. Zeef de bloem en het bakpoeder boven het eimengsel. Schil de sinaasappels boven het eimengsel. Haal het vanillestokje uit de melk en voeg de melk toe. Smelt de boter in een pannetje. Voeg de gesmolten boter en het zout toe en meng tot een glad beslag. Vul de spuitzak met het beslag en laat minimaal 2 uur, maar het liefst een hele nacht, in de koelkast rusten.

Het bakken:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet de madeleinevorm in met gesmolten boter en bestuif hem licht met bloem. Tik de overtollige bloem uit de vorm. Spuit de holtes van de madeleinevorm tot 3/4 vol met het besalg. Bak de madeleines in 8-10 minuten goudbruin en gaar. Laat de madeleines afkoelen.

De garnering:

Smelt tweederde van de chocolade au bain-marie, dus in een kom boven een pan kokend water. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Haal daarna de kom van de pan. Hak de rest van de chocolade en voeg toe. Roer tot de chocolade is afgekoeld. Hak de pistachenoten.

Doop de madeleines over de lengte tot de helft in de chocolade. Strooi de gehakte pistachenoten in een lijntje op de chocolade, in het midden van de madeleines. Laat de madeleines met chocolade uitharden op een vel bakpapier.

Geniet ervan!

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer