Naar cookieinstellingen
rik

Madame Bovary-taart van Rik

Zondag 1 oktober 2017 heeft Rik de Heel Holland Bakt-tent verlaten. Hij vond het geweldig avontuur en had het voor geen goud willen missen. Rik laat zich graag inspireren door de cultuur van een land. Naast ondernemer is Rik ook docent Frans en daarom heeft hij zich voor deze taart laten inspireren door het boek Madame Bovary van Gustave Flaubert.

Ingrediënten:

Voor de bodem:

  • 112 gram zachte roomboter
  • 105 gram kristalsuiker
  • 45 gram eidooier
  • 120 gram patentbloem
  • 30 gram amandelmeel
  • 3 gram gedroogde gist
  • 3 gram zout

Voor de gekarameliseerde appels:

  • 5 goudreinetten
  • 200 gram suiker
  • 200 gram slagroom
  • 50 gram boter

Voor de crème:

  • 1 vanillestokje
  • 200 gram volle melk
  • 20 gram kristalsuiker
  • 20 gram custardpoeder
  • 250 gram zachte roomboter
  • 40 gram water
  • 150 gram kristalsuiker
  • 75 gram eiwit

Voor de Italiaanse meringue:

  • 2 eiwitten
  • 50 milliliter water
  • 185 gram kristalsuiker
  • 1 of 2 druppels rozenextract

Voor de garnering:

  • 150 gram pure chocolade

Bereidingswijze:

Van de bodem:

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Klop de boter zacht.
  • Voeg al kloppende de suiker toe.
  • Voeg vervolgens de eidooiers toe.
  • Als de eidooiers zijn opgenomen, voegt u de bloem en het amandelmeel, het gist en het zout toe en spatelt u het beslag tot een homogeen deeg.
  • Vet een bakblik met een doorsnede van 20 centimeter in en verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem.
  • Bak de bodem in circa 20 minuten gaar.

Van de gekarameliseerde appels:

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Snijd de appels in dunne schijfjes.
  • Maak een karamel van de suiker en de slagroom en voeg als laatste de boter toe.
  • Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
  • Zet een taartring met een diameter van een doorsnede van 20 centimeter op de bakplaat. Giet er de helft van de karamel in. Leg de appels erop en giet de rest van de karamel erover. Bak de appels een uur in de oven; verlaag de temperatuur naar 120°C en bak ze nog een uur.
  • Laat de appels volledig afkoelen.

Van de crème:

  • Doe het merg van het vanillestokje, de melk, de 20 gram kristalsuiker en de custardpoeder in een steelpannetje en verhit het mengsel al kloppende tot een dikke room. Laat de room afkoelen.
  • Klop het eiwit met 30 gram kristalsuiker stijf.
  • Verhit het water en 120 gram kristalsuiker tot 121°C.
  • Voeg dit in een dunne straal aan de meringue toe.
  • Klop het geheel totdat de meringue is afgekoeld.
  • Klop de room los en voeg daar de zachte roomboter aan toe. Blijf kloppen, totdat de crème niet meer vettig proeft. Klop hier vervolgens de meringue door.
  • Spuit een laag van deze crème op de appeltaart en laat de taart in de koeling opstijven.
  • Leg hierop de afgekoelde appels.

Van de Italiaanse meringue:

  • Klop het eiwit met een eetlepel kristalsuiker stijf.
  • Verhit het water en de resterende kristalsuiker tot 121°C.
  • Voeg dit in een dunne straal aan de meringue toe.
  • Voeg een druppel rozenextract toe.
  • Klop het geheel totdat de meringue is afgekoeld
  • Spuit de afgekoelde meringue in de gewenste vorm op de taart. Ik heb een Saint-Honoré-spuitmondje gebruikt.
  • Brand de meringue licht.

Van de garnering:

  • Tempereer de chocolade.
  • Maak met behulp van een hartvormige uitsteker een aantal harten van chocolade.
  • Steek de chocolade harten in het schuim.

(Bron: Rik van Doornmalen)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.