Maaltijden aan huis voor patiënten Radboudumc
Publicatiedatum: 8 januari 2018
Sterker het ziekenhuis in en na de operatie en behandeling sneller herstellen. Om dit te realiseren is de Foodforcare Foundation samen met het Radboudumc een onderzoek gestart. Een groep patiënten krijgt voor of tijdens de behandeling ziekenhuismaaltijden thuisbezorgd om te voorkomen dat zij ondervoed raken en daardoor last krijgen van complicaties.
De wens van de patiënt staat centraal
Ziekenhuiscateraar Maison van den Boer heeft de afgelopen jaren de maaltijden op alle afdelingen van het Radboucumc aangepast. Hierbij is vooral rekening gehouden met de wensen van de patiënt. Zo is speciaal voor patiënten die niet goed kunnen slikken vloeibare zalm en gemalen draadjesvlees op het menu gezet. De aanleiding voor de aanpassingen komt van kankerpatiënten. Zij worden misselijk van de geur van aardappel- en vleesgerechten. Om toch alle voedingsstoffen binnen te krijgen is het ziekenhuis overgestapt op het geven van 6 kleine porties per dag. Zo krijgen zij 20 procent meer eiwitten binnen, wat een belangrijke bouwstof is voor herstel.
Slecht eten niet bevorderlijk voor het herstel
Radboudumc voert het onderzoek uit in opdracht van de Foodforcar Foundation. Deze stichting richt zich op patiëntenvoeding. Het onderzoek vindt plaats onder 440 mensen. Onder hen kanker- en orthopedie-patiënten. Kankerpatiënten hebben vaak geen trek en hebben vaak geen idee wat ze moeten eten. De geur van bijvoorbeeld gebraden vlees wordt door veel patiënten die chemotherapie krijgen, als vreselijk ervaren. Patiënten hebben daardoor de neiging om naar slecht eten te grijpen. Dat is niet bevorderlijk voor het herstel. Daarnaast kan volgens Ellen Kampman, hoogleraar voeding en ziekte aan de Wageningen University en lid van de Raad van Toezicht van Foodforcare, de maaltijdservice niet alleen de patiënt, maar ook de mantelzorgers ontlasten.
Sterk het ziekenhuis in en sneller herstellen
De proef is uitgebreid voor chirurgische, orthopedische en urologische patiënten. Zij krijgen 3 weken vóór bijvoorbeeld hun heup- of knieoperatie, eiwitrijke maaltijden met veel kwark en peulvruchten. Het idee is dat deze patiënten sterker het ziekenhuis in gaan en na thuiskomst sneller herstellen. Het doel van het onderzoek is niet alleen een betere conditie van de patiënt. “Het zou er ook toe kunnen leiden dat patiënten minder klachten ervaren en daardoor minder medicatie hoeven te gebruiken”, aldus Vera IJmker promovenda in het Radboudumc en coördinator van het onderzoek.
Kosten zijn mogelijk struikelblok
Geld is het voornaamste struikelblok. Gemiddeld wordt in Nederland per dag 5 euro aan eten besteed. De bezorgservice kost minstens het dubbele. Toch hoopt Foodforcare dat het onderzoek verzekeraars overtuigt de maaltijdservice (deels) te vergoeden. De stichting wil de service voor iedereen. “Patiënten met een lager inkomen, zouden hier anders geen gebruik van kunnen maken.”
(Bron: Stentor)