Naar cookieinstellingen
maaltijden Radboudumc

Maaltijden aan huis voor patiënten Radboudumc

Sterker het ziekenhuis in en na de operatie en behandeling sneller herstellen. Om dit te realiseren is de Foodforcare Foundation samen met het Radboudumc een onderzoek gestart. Een groep patiënten krijgt voor of tijdens de behandeling ziekenhuismaaltijden thuisbezorgd om te voorkomen dat zij ondervoed raken en daardoor last krijgen van complicaties. 

De wens van de patiënt staat centraal

Ziekenhuiscateraar Maison van den Boer heeft de afgelopen jaren de maaltijden op alle afdelingen van het Radboucumc aangepast. Hierbij is vooral rekening gehouden met de wensen van de patiënt. Zo is speciaal voor patiënten die niet goed kunnen slikken vloeibare zalm en gemalen draadjesvlees op het menu gezet. De aanleiding voor de aanpassingen komt van kankerpatiënten. Zij worden misselijk van de geur van aardappel- en vleesgerechten. Om toch alle voedingsstoffen binnen te krijgen is het ziekenhuis overgestapt op het geven van 6 kleine porties per dag. Zo krijgen zij 20 procent meer eiwitten binnen, wat een belangrijke bouwstof is voor herstel.

Slecht eten niet bevorderlijk voor het herstel

Radboudumc voert het onderzoek uit in opdracht van de Foodforcar Foundation. Deze stichting richt zich op patiëntenvoeding. Het onderzoek vindt plaats onder 440 mensen. Onder hen kanker- en orthopedie-patiënten. Kankerpatiënten hebben vaak geen trek en hebben vaak geen idee wat ze moeten eten. De geur van bijvoorbeeld gebraden vlees wordt door veel patiënten die chemotherapie krijgen, als vreselijk ervaren. Patiënten hebben daardoor de neiging om naar slecht eten te grijpen. Dat is niet bevorderlijk voor het herstel. Daarnaast kan volgens Ellen Kampman, hoogleraar voeding en ziekte aan de Wageningen University en lid van de Raad van Toezicht van Foodforcare, de maaltijdservice niet alleen de patiënt, maar ook de mantelzorgers ontlasten.

Sterk het ziekenhuis in en sneller herstellen

De proef is uitgebreid voor chirurgische, orthopedische en urologische patiënten. Zij krijgen 3 weken vóór bijvoorbeeld hun heup- of knieoperatie, eiwitrijke maaltijden met veel kwark en peulvruchten. Het idee is dat deze patiënten sterker het ziekenhuis in gaan en na thuiskomst sneller herstellen. Het doel van het onderzoek is niet alleen een betere conditie van de patiënt. “Het zou er ook toe kunnen leiden dat patiënten minder klachten ervaren en daardoor minder medicatie hoeven te gebruiken”, aldus Vera IJmker promovenda in het Radboudumc en coördinator van het onderzoek.

Kosten zijn mogelijk struikelblok

Geld is het voornaamste struikelblok. Gemiddeld wordt in Nederland per dag 5 euro aan eten besteed. De bezorgservice kost minstens het dubbele. Toch hoopt Foodforcare dat het onderzoek verzekeraars overtuigt de maaltijdservice (deels) te vergoeden. De stichting wil de service voor iedereen. “Patiënten met een lager inkomen, zouden hier anders geen gebruik van kunnen maken.”

(Bron: Stentor)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.