Maakt zure room een appeltaart nóg lekkerder? We testen het!
Publicatiedatum: 23 april 2023
Een appeltaart is altijd goed. Een klassieke taart, waar velen dol op zijn. Dus wanneer de redactie van MAX Vandaag leest dat deze taart nóg lekkerder gemaakt kan worden, zijn we geïnteresseerd. Zo wordt beweerd dat het toevoegen van zure room de taart romiger maakt. Nou, dan proberen we dat toch uit?
Vraagtekens bij zure room
De zure room moet toegevoegd worden aan het beslag van de appeltaart. Het zuur zou het zoete van de appels naar een ander niveau brengen. Maar we krijgen wat vraagtekens bij de zure room. Want onlangs schreven we een artikel over het verschil tussen crème fraîche en zure room. De uitkomst: zure room kan niet in warme gerechten gebruikt worden, omdat het dan kan schiften. Werkt het dan wel in een appeltaart? En is crème fraîche niet lekkerder, omdat daar meer melkvet in zit en dus romiger is? En is het überhaupt lekker om een roomsoort aan het beslag toe te voegen?
We bakken 3 verschillende appeltaarten
Daarom hebben we 3 varianten gebakken: de klassieke appeltaart, een versie met zure room door het deeg en een versie met crème fraîche door het deeg. Zo kunnen we de verschillen proeven. En 3 soorten appeltaart proeven is nooit verkeerd, toch?
Room door het deeg mengen
In het artikel van Libelle, waar we de tip van de zure room lezen, zeggen ze dat de zure room gewoon aan het beslag toegevoegd kan worden, zonder andere veranderingen. Ze noemen voor de 1e keer een bakje van 125 gram en als het lekker wordt bevonden kan er zelfs een bakje van 250 gram door. Wij houden het met zowel zure room als crème fraîche op 125 gram.
Verschil in structuur
Als we het deeg maken, merken we al verschil in structuur met de klassieke variant. De 2 varianten met room worden, logischerwijs, veel natter. Voordat we de appels schillen en kleinsnijden, leggen we de 3 soorten beslag in de koelkast. Als we daarna de appeltaarten opbouwen, blijft het deeg plakkerig en dik. Waar het klassieke deeg nog goed met de hand te verdelen is in de vorm, is bij de 2 anderen een lepel met wat warm water nodig.
Een mooie afwerking van de appeltaart maken
Als we een mooi raster bovenop willen maken, lukt dat met de klassieke variant goed. Maar ook hier merken we bij de andere 2 dat de structuur van het deeg anders is. Een raster maken gaat lastig, omdat het deeg hier te plakkerig en nat voor is.
Links is de appeltaart met zure room, rechts met crème fraîche
De smaaktest van de 3 appeltaarten
Na het afbakken en laten afkoelen volgt een dag later de smaaktest. De structuur van de taarten met een roomsoort erin is anders. Een klassieke appeltaart valt een beetje uit elkaar en de roomsoorten zijn compacter. Maar de toevoeging van zure room of crème fraîche is wel lekker. We merken dat deze 2 taarten minder zoet zijn. Meerdere collega’s geven aan dat er nog wel wat extra suiker in mag en dat terwijl er al suiker toegevoegd is.
En de winnaar is…
De klassieke appeltaart wint het toch nipt bij de meesten. Het mondgevoel is fijner bij deze klassieke, dan bij de andere 2. Tussen de zure room en de crème fraîche wint de crème fraîche. Deze is romiger van smaak. De zure room wordt wat vlak van smaak genoemd.
Conclusie
In onze eigen smaaktest wordt met een kleine meerderheid toch de klassieke appeltaart het lekkerst bevonden. Met op een goede 2e plaats de versie met crème fraîche. De zure room werd het minst gekozen als lekkerste versie. Dus wilt u een romigere versie van de appeltaart maken? Gebruik dan crème fraîche in plaats van zure room. En houdt u van een beetje zoet? Doe er dan wat extra suiker door. De klassieke appeltaart kan altijd, maar voor de afwisseling is het leuk om eens een andere versie te maken. Laat u weten welke u het lekkerste vindt?
Kijk voor meer appeltaarten op onze receptenpagina.
(Bron: redactie MAX Vandaag, Libelle. Hoofdfoto: Shutterstock. Foto’s in artikel: redactie MAX Vandaag)