Lukt het niet om af te vallen? Misschien komt dat door deze producten
Publicatiedatum: 29 oktober 2024
Misschien vraagt u zich wel eens af waarom u ondanks een gezond voedingspatroon toch blijft aankomen. Dat kan zomaar komen doordat u kiest voor bepaalde producten die stiekem meer calorieën bevatten dan we vaak denken. Wij nemen er een aantal onder de loep.
Avocado
De avocado is populair en erg gezond. Dit komt doordat de vrucht vezelrijk is, vitaminen en mineralen bevat en daarnaast rijk is aan gezonde onverzadigde vetten. Hierdoor heeft de avocado onder andere een positief effect op de spijsvertering en het hart. Alleen helaas is deze lekkernij ook een caloriebom: een gemiddelde avocado bevat namelijk 335 kilocalorieën.
Chiazaad
Chiazaden zijn kleine, eetbare zaden van de chia. Een plant die vooral in Zuid-Amerika groeit. U kunt ze toevoegen aan de yoghurt, een smoothie of er een pudding van maken door de zaadjes te laten weken in water. Ze zijn een bron van vezels, eiwitten en verschillende mineralen zoals magnesium en calcium. Hierdoor kunnen ze de bloeddruk verlagen en hebben ze een ontstekingsremmende werking. Wat veel mensen alleen niet weten is dat deze zaadjes ook veel calorieën bevatten; namelijk zo’n 70 calorieën per portie van 15 gram.
Olie
De meeste oliën bevatten veel onverzadigd vet. Dit type vet is goed voor uw gezondheid. Olijfolie is daarbij één van de gezondste opties qua oliën, maar bevat net als andere oliën wel een hoop calorieën: bijna 100 calorieën per eetlepel. Tijdens het koken of in een dressing tikt dit dus al snel aan.
Noten
Een handje ongezouten noten per dag, zo luidt het advies van het Voedingscentrum, want noten verlagen uw cholesterol. Verder leveren ze veel goede voedingsstoffen zoals vezels, eiwit, ijzer, vitamine E, vitamine B1 en onverzadigd vet. Alleen het geadviseerde handje, wat neerkomt op 25 zo’n gram, bevat afhankelijk van de soort al gauw zo’n 165 calorieën. Ook in pindakaas, en andere notenpasta’s, zitten veel calorieën; zo’n 130 per 20 gram (gemiddelde portie voor een boterham).
Producten met kokos
Van kokos wordt vaak gedacht dat het gezond is. Zo zou kokosolie helpen bij afvallen, zorgen voor minder buikvet en de vetverbranding stimuleren. Maar volgens het Voedingscentrum heeft kokosolie hier helemaal geen positief effect op heeft. Sterker nog; het bevat veel (ongezond) verzadigd vet. Ook zijn er wat betreft kokosvet geen goedgekeurde gezondheidsclaims van de Europese Voedselveiligheidsorganisatie (EFSA).
Ook room, melk, crème, rasp en schaafsel van kokos bevatten deels verzadigd vet. Kokos is dan ook een calorierijk product. Zo bevat 1 eetlepel kokosvet ruim 115 calorieën en kokosrasp bijna 700 calorieën per 100 gram.
Chocolade
Veel mensen denken dat het goed is om regelmatig een stukje pure chocolade te eten. Het zou goed zijn voor hart en bloedvaten, diabetes voorkomen, het stressniveau verlagen en de stemming verbeteren. Vaak moet u er dan alleen zoveel van eten, dat de andere ingrediënten in chocolade juist weer de andere kant op werken, zoals een mix van verzadigde vetten en suikers. Daarnaast werkt u met een stuk van 100 gram ongeveer 500 kilocalorieën naar binnen.
Gedroogd fruit
Gedroogd fruit lijkt misschien gezond, maar u kunt hier beter niet te veel van eten. De suikers in het fruit blijven namelijk behouden, terwijl het water eruit verdwijnt. Hierdoor vult het minder goed, maar bevat het evenveel calorieën en suikers als het volledige stuk fruit: zo’n 200 calorieën per 100 gram. Het Voedingscentrum adviseert daarom om niet meer dan 20 gram gedroogd fruit per dag te eten.
Peulvruchten
Peulvruchten zijn een goede bron van eiwitten maar wel behoorlijk calorierijk. Hieronder een overzicht van verschillende soorten peulvruchten en de bijbehorende calorieën. Alleen bent u er vaak niet met 100 gram, want een gemiddelde portie bestaat vaak uit 250 à 300 gram.
- Bruine bonen per 100 gram: 120 kcal.
- Kikkererwten per 100 gram: 140 kcal.
- Linzen per 100 gram: 99 kcal.
- Kidney bonen per 100 gram: 116 kcal.
Ban calorieën niet volledig uit
Als u wilt afvallen is het de kunst om minder calorieën binnen te krijgen dan u verbrandt. Calorieën bijhouden kan daarbij helpen, maar gezonde caloriebommetjes hierbij volledige uitbannen is geen goed idee. De meeste bovenstaande producten bevatten naast calorieën namelijk ook belangrijke stoffen die bijdragen aan een goede gezondheid.
(Bron: Archief, Voedingscentrum, Consumentenbond, Quest, Cosmopolitan. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Aankomen komt vooral door de vele tussendoortjes die we nemen en de vele koolhydraten die we eten. Wat voor mij goed helpt is twee maaltijden per dag, geen tussendoortjes en zo min mogelijk koolhydraten eten.
Beste Wim,
Ik doe precies hetzelfde en dat functioneert uitstekend. Ben diabetes-patient en mijn HbA1c (lange termijn suiker) is nog nooit zo laag geweest! Uiteraard gebruik ik al die jaren ook medicatie, maar in combinatie met het eetpatroon geeft dat prima resultaat.
Groet,
Kees
Ik was jaren aan het vechten tegen overgewicht.
Uiteindelijk bleek ik een tumor op mijn hypofyse te hebben.
Bent u gegroeid in lengte, handen, voeten na uw 20e.
Dan is het verstandig om even bij de huisarts langs te gaan.
Nu ik de juiste medicijnen krijg vliegen de kilo’s er af.
Ja elk pondje gaat door het mondje. Ook ik was wat te zwaar. En kreeg de stempel diabetes-2. Want zo gaat dat, medicijnen lagen al klaar. Ik heb deze medicijnen geweigerd en ben naar een diëtiste gegaan. Exact 3 weken bij gehouden wat ik at en dronk. Zij stelde naar mijn behoefte een dieet samen. 4 maanden later mooi op gewicht en geen diabetes-2 meer. Ik eet minder, let op de hoeveelheden van koolhydraten, blijf onder de 100/dag. En s’avonds de koelkast plunderen kan gewoon. Maar het begint ermee, hoe eerlijk ben je tegen je zelf en de diëtiste.
Wie eet er 15 gram chia zaad in 1 keer? Of 100 gram chocolade in 1 keer?
Alles met mate ! En niet overdrijven om mensen onnodig ongerust te maken!
Helaas gaat iedereen ervan uit dat elk pondje door het mondje gaat. Dat is de grootste miskleun die bestaat. In de eerste plaats moet er rekening gehouden worden met de genetische aanleg. Dan met de werking van de schildklier. Ook zoals al eerder gemeld een tumor ergens in het lichaam. En…………..Al dat bewerkte voedsel. Nee ik heb het niet over fastfood, maar over koeien die gemanipuleerd voedsel krijgen en daarom ons lichaam beïnvloeden. Of dacht er iemand dat sloopkoeien goed behandeld worden. Dat mest van deze koeien een vegetarisch dieet niet Beïnvloeden. Blijf niet leven met oogkleppen op. Kijk wat je eet.
Waarom gaan jullie steeds uit van de verkeerde interpretatie?
Vertel het werkelijke verhaal!
Iedere keer worden de calorieën erbij gesleept, terwijl het al jaren en jaren bekend is dat teveel koolhydraten en suikers de boosdoeners zijn!!!
Kijk in de supermarkten op de verpakking hoeveel koolhydraten en suikers het product bevat.
Houd je zoverl mogelijk aan de schijf van vijf dat heeft meer effect dan de praatjes in bovenstaand artikel.
Ik heb diabetes twee. Ik doe low carb high fat leefstijl. Ik eet verzadigd vet, vlees, boter. Ik eet zo min mogelijk fructose en zo min mogelijk plantaardige oliën en brood. Ik ben 10 kilo afgevallen
Ik snurk niet meer en mijn bloedwaarden zijn gemiddeld 20 procent verbetert .ook mijn bloeddruk is nu in orde. Mijn goeroes: prof Ben Bikman, Nina Teicholz en anderen.
Geen verzadigd vet op het etiket.
Door John Vink.
Twee keer heb ik in de vrijdenker geschreven over voeding. Ik doe dat nog een keer en wel omdat ik me erger en bezorgd maak over wat ik meen te zien gebeuren. In mijn beleven heeft de Big Farma en de Big Food zich meester gemaakt van onze gezondheid. Big food maakt producten die zo lekker zijn dat “once you pop you can not stop”. In de supermarkt viel 70,5 % in de categorie ‘ultra-processed foods en leidt waarschijnlijk in de loop der jaren tot gezondheidsschade. (Bron: foodwatch.org/). Daar heeft de big Farma dan weer medicijnen voor heeft die de symptomen bestrijden maar niet de oorzaak wegnemen. Meer dan de helft van de wereldbevolking is metabolisch niet in orde. Overgewicht, artrose, artritis, hoge bloeddruk, hersenmist, infarcten etc. Onze gezondheid wordt opgeofferd en wanneer we problemen krijgen en naar de dokter gaan heeft deze 10 minuten ons aan te horen. We krijgen medicijnen voorgeschreven en denken we dat het daarmee gedaan is. Wel ik meen dat als de dokter u medicijnen voorschrijft u ook naar uw leefstijl moet kijken. Big Farma heeft belang bij ziekte. Er was ooit zelfs sprake van om statines aan het drinkwater toe te voegen.Laten we het eens hebben over vlees. Eerst was het dat vlees eten 20.000 liter water per kilo kostte en derhalve erg milieu onvriendelijk, toen kregen we er darmkanker van en nu krijgen we er diabetes van. Van al deze zaken is geen enkel oorzakelijk bewijs. Dan eieren. Eieren bevatten veel verzadigd vet. Jaren lang mochten we er maar eentje in de week hebben omdat het cholesterol verhogend zou zijn. Nu zijn er mensen die 40 eieren in de week eten en geen verhoogd cholesterol hebben. Cholesterol zou aanjager zijn van hart en vaatziekten. Nu blijkt dat mensen met een hoog cholesterol minder vaak een hartaanval krijgen. Door de demonisering van verzadigd vet zijn nagenoeg alle producten die we kopen bereidt met plantaardige oliën waarmee het aandeel Omega 6 veel te groot is geworden in onze voeding. Nu is inmiddels wel bekend dat overdaad aan plantaardige oliën inflammatie(ontstekingen) veroorzaakt. Op enig moment is in de statistieken te zien dat consumptie van vlees en verzadigd vet afnemen terwijl de incidentie van diabetes en overgewicht in het zelfde tempo door blijft stijgen
Tegenwoordig is meer dan de helft van de wereldbevolking metabolisch niet in orde. In India wonen de meeste veganisten en toch hebben ze daar de meeste diabetici Hoe kan dat nou als vlees consumeren diabetes veroorzaakt?
En hoe kan het nou dat bij de Eskimo’s en andere vleesetende volkeren geen diabetes voor kwam? Er zijn ook volken die bijna geheel vegetarisch leven en waar ook geen diabetes en overgewicht voorkomt. (Zie Chris Knobbe*)
En dan fruit. ”Fruit op het werk” is in. Hele kisten vol staan er in de kantines. Fruit wordt zo zoet mogelijk gekweekt omdat we dat lekker vinden. Ik vraag me af of de vezeltjes en vitamines in fruit wel opwegen tegen de nadelen van fructose in fruit. Fructose breekt af als alcohol en wordt opgeslagen als vet in de lever. Vroeger aten we alleen in de herfst fruit. Nu eten we alle dagen fruit en denken we, dat we gezond bezig zijn.
Het volgende citaat komt uit:
“Food consumption by degree of food processing and risk of type 2 diabetes mellitus: a prospective cohort analysis of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)” – The Lancet
Brood mag
Als je je gezondheid wil verbeteren, kun je het beste hartige snacks, dierlijke producten, kant-en-klaarmaaltijden en suiker- en kunstmatig gezoete dranken laten staan. Die vergroten het risico op diabetes het meest. Brood, koekjes, ontbijtgranen, snoep, desserts en plantaardige alternatieven werden juist gelinkt aan een lagere kans op diabetes.”
Fantastisch nieuws. Bij de oude Egyptenaren werd veel graan gegeten. Er kwam geen diabetes voor. Wel artrose. Er zijn meer volken die geen tot weinig vlees aten en geen overgewicht en geen diabetes twee hadden. Wel hadden ze artrose en een slecht gebit.
Dat vlees een correlatie heeft met diabetes en bewerkt vlees heb ik nooit begrepen. Hoe kan dat nou? Volken die bijna alleen vlees aten hadden geen diabetes of overgewicht. Wat is er dan aan de hand met de hierboven genoemde vlees en snacks? Wat ik denk dat is er in het onderzoek geen rekening is gehouden met plantaardige oliën. Nagenoeg al het vlees wordt tegenwoordig gebakken in plantaardige olie. En ook snacks zoals frites, kroketten, frikandellen en chips ed, worden bereid met plantaardige oliën. Niemand wil immers verzadigd vet op het etiket. Dus als Chris Knobbe* gelijk heeft en plantaardige oliën verantwoordelijk zijn voor toename obesitas en diabetes dan is het logisch dat alle producten die daarmee thuis en in de fabriek bereid worden een correlatie hebben met het ontstaan van deze ziekten. Het gebruik van emulgatoren in voeding is de laatste honderd jaar ook sterk toegenomen. Sommige daarvan worden in verband gebracht met beschadiging van het darmslijmvlies met als gevolg dat “ongerechtigheden” in de bloedbaan kunnen komen en ontstekingen veroorzaken.
Dus hebben de veganisten en de carnivoren allebei gelijk. Hun dieet verooraakt geen overgewicht of diabetes 2.
Op dit moment slikken 6 miljoen Nederlanders pijnstillers, zijn er 1,5 miljoen mensen met artrose, heeft een op de drie Nederlanders een te hoge bloeddruk, zijn er 1,2 miljoen mensen met diabetes twee en heeft de helft van de Nederlanders overgewicht. Er zijn net zoveel mensen met Alzheimer als er mensen zijn met diabetes twee. Allemaal symptomen die passen bij bij het metabool syndroom. Hoge bloeddruk, hoog cholesterol, overgewicht, insuline-resistentie, hoog nuchtere glucose niveaus ed. Aan de basis van al deze kwalen ligt insuline-resistentie als gevolg van chronisch verhoogde glucose pieken/niveau. Het hele lichaam lijdt hieronder. Toename van insuline-resistentie gaat geleidelijk en sneller dan de nuchtere glucose omhoog gaat. Het gevolg daarvan is dat insuline resistentie (diabetes twee) pas ontdekt wordt als het te laat is. Insuline bijspuiten is dan niet de oplossing. Insuline is er genoeg maar het lichaam reageert er niet meer op. De gevoeligheid voor insuline vergroten kan alleen door het rigoureus beperken van koolhydraten.
Er is geen reden om aan te nemen dat het vanaf nu beter zal gaan. De jeugd gaat zich te buiten aan “vapen”, “een pilletje”, alcohol en fastfood. Deficiente voeding leidt ook tot mentale klachten zoals depressie en gebrek aan wilskracht. Ook de foetus kan door deficiënte voeding van de moeder, al een tekort hebben in de baarmoeder aan verzadigd vet wat nodig is voor de ontwikkeling van de hersenen. Deze kinderen worden al geboren met een achterstand. Met sporten en hersengymnastiek kun je deficiënte voeding niet goedmaken.
Dit zegt ChatGpt erover:
“Je hebt gelijk dat voeding een cruciale rol speelt in de ontwikkeling en het onderhoud van de hersenen, en het is waar dat sporten en hersengymnastiek niet voldoende zijn om tekorten in essentiële voedingsstoffen volledig te compenseren.
Verzadigd vet en hersenontwikkeling: De hersenen bestaan grotendeels uit vet en hebben verzadigd vet nodig voor de opbouw en instandhouding van celmembranen, waaronder de neuronen. Dit is vooral belangrijk tijdens de vroege ontwikkeling van de hersenen bij een foetus, zuigeling en jonge kinderen. Omega-3 vetzuren, zoals die in visolie (DHA en EPA), spelen ook een belangrijke rol in hersenontwikkeling en functioneren, maar verzadigde vetten zijn eveneens essentieel voor gezonde hersencellen.
Plantaardige oliën: Veel plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie of sojaolie, bevatten hoge concentraties van omega-6 vetzuren. Hoewel omega-6 vetzuren noodzakelijk zijn voor het lichaam, kan een overmaat aan omega-6 in verhouding tot omega-3 vetzuren ontstekingen bevorderen, wat mogelijk een negatieve invloed kan hebben op de hersenen. Als een zwangere vrouw een dieet volgt dat veel plantaardige oliën bevat en laag is in gezonde verzadigde vetten of omega-3 vetzuren, kan dit inderdaad leiden tot een minder optimale ontwikkeling van de hersenen bij de foetus.
Wat wel opvalt is dat er in de afgelopen decennia een vertraging lijkt te zijn in de stijging van IQ-scores, wat bekendstaat als de Flynn-effect (de tendens dat IQ-scores in de 20e eeuw wereldwijd stegen). Sommige studies suggereren zelfs dat in bepaalde landen, waaronder de VS, de IQ-scores enigszins zijn afgenomen in de 21e eeuw.”
Het advies van Benjamin Bikman: Geef voorrang aan dierlijke eiwitten met dierlijke vetten. Vermijdt producten met barcodes. Dus eet “whole food”.
Het is tijd voor een interventie vanuit de politiek op weg naar een meer gezonde productieve generatie. Iedere hap telt.Onze leefstijl is momenteel het grootste obstakel voor een gezonde, productieve en gelukkige samenleving. Op dit moment gaat er 12 miljard euro per jaar op aan grotendeels vermijdbare ziektekosten en het eind is nog niet in zicht. Van de Big Food industrie hoeven we niets te verwachten. Het woordje gezond staat alleen op het etiket. De gezondheidsraad zal niet overstag gaan met hun adviezen en bekennen dat ze er al 50 jaar langs zitten. Daar gaat een generatie over heen.
* Chris Knobbe, MD – CURE AMD FOUNDATION
Boulder, Colorado, United States · CURE AMD FOUNDATION
Chris Knobbe, MD. CURE AMD FOUNDATION University of Colorado Anschutz Medical Campus. Boulder, Colorado, United States.
** Benjamin Bikman – Professor, Cell Biology
Provo, Utah, United States · Professor, Cell Biology · Brigham Young University
I am a professor of pathophysiology and biomedical scientist whose research agenda focuses on the molecular mediators of obesity and its co-morbidities.
ChatGPT.