Luchtdicht bewaren in de voorraadkast, voorkom onnodig weggooien
Publicatiedatum: 19 april 2021
Sommige producten in onze voorraadkast gaan ongeopend jaren mee. Maar wanneer we ze open maken voor gebruik, verandert de houdbaarheidsdatum. Om te voorkomen dat u ze onnodig weg moet gooien, kunt u sommige middelen het beste luchtdicht bewaren. Wij zetten aantal bewaartips op een rij.
Luchtdicht bewaren
Wanneer we eten op de juiste manier bewaren, blijft het langer goed. Op sommige producten staat ‘na openen koel en droog bewaren’ dan is de beste plek de voorraadkast. Maar naast dat de producten koel en droog moeten staan, kan het vermijden van lucht ervoor zorgen dat ze nog langer houdbaar blijven.
Rijst, pasta en granen
Producten zoals rijst, pasta en granen zijn van zichzelf al lang houdbaar. Ondanks dat kan de houdbaarheid veranderen. Deze middelen onttrekken namelijk vocht uit de lucht. Dit zorgt ervoor dat ze minder lang houdbaar zijn of dat het de smaak krijgt van vieze geurtjes op de opbergplek. Een luchtdichte trommel of pot kan voorkomen dat er vocht, geur of stof bijkomt. Dit geldt overigens ook voor gedroogde kruiden en specerijen.
Suiker, meel en bloem
Net zoals rijst, pasta en granen nemen suiker, meel en bloem vocht op. Het is daarom belangrijk ook deze producten te bewaren in een pot of bakje met een deksel. Dit voorkomt dat het hard wordt en klonten krijgt. Suiker is, indien goed verpakt, bijna onbeperkt houdbaar. Bloem kan wel een jaar meegaan, maar volkorenmeel maar 4 maanden. Dat komt door de vetten in het volkorenmeel. Die bederven onder invloed van licht en zuurstof sneller. Check daarom altijd de houdbaarheidsdatum op de originele verpakking. Noteer deze eventueel op de pot waarin u het product bewaart.
Koffie
Een ander product dat u het beste luchtdicht kunt bewaren, is koffie. Door zuurstof verliest koffie snel zijn smaak. Het is daarom belangrijk koffie zo min mogelijk hiermee in contact te laten komen. Dit kunt u het beste doen door de koffie in een luchtdichte zak of koffiebus te bewaren. Bewaar het vooral niet in de koelkast of op andere vochtige plekken. Hierdoor kunnen de oliën en daarmee het aroma van de koffie worden aangetast. Door het op een koele donkere droge plek te bewaren, blijft de smaak van de koffie veel langer zoals die hoort. Verse koffie kan onder de juiste omstandigheden tot wel 2 weken goed blijven. Tip: kook een kleinere verpakking als u geen grootverbruiker bent. Zo drinkt u altijd een smakelijk kopje koffie.
Uien, knoflook en aardappelen
Er zijn producten waarvoor het belangrijk is ze luchtdicht te bewaren, maar bij uien en knoflook hoeft dit juist niet. Deze kunt u het beste bewaren in papieren zakken met gaatjes erin. In tegenstelling tot de bovengenoemde producten hebben deze namelijk wel goede ventilatie nodig. Zet de zakken in de voorraadkast dan kunnen ze tot wel 3 maanden goed blijven. Let er wel op dat de uien of knoflook onbeschadigd in de zak gaan. Aangetaste gewassen kunnen namelijk de nog goede bollen beschadigen. Daarnaast kunt u de uien beter niet naast de aardappelen leggen. Door de uien gaan deze namelijk sneller ontspruiten. Aardappelen kunt u overigens op dezelfde manier als uien en knoflook bewaren.
Heeft u de uien al geschild? Dan kunt u deze het beste luchtdicht bewaren. Gebruik hiervoor een glazen bakje, daar trekt de geur van de ui niet in. Bij een plastic bakje is dat wel het geval. Het is beter de uien zo snel mogelijk op te eten. Na verloop van tijd verliezen ze namelijk hun vitamines. Toch kunt u de geschilde of gesneden uien in een luchtdichte verpakking nog ongeveer 10 dagen bewaren.
(Bronnen: Culy, 24kitchen, Misterbarish, Voedingscentrum)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Koffie heb ik in ijzeren bussen wel 10 jaar bewaard en er was geen smaak verslechtering.Uien leg ik buiten onder een afdak ,deze bevriezen niet.Aardappels raap ik bij de boer na het rooien en bewaar ze op een donkere koele plaats,tot Mei,omdat er dan schot op komt en knoflook laat ik drogen en bewaren bij de uien
60 jaar gelden toen ik nog tuinder was bewaarden we uien en aardappelen zo koel mogelijk en dat ging wel een paar maanden goed. De aardappelen in een kuil of boven de grond, eerst een laag stro erop en dan grond erop, op een koele plaats ingekuild, beleven wel goed tot april. Ook wortelen idem. Ik verdenk de tegenwoordige soorten er van dat de bewaareigenschappen (soms) zijn opgeofferd aan de prijs of andere eigenschappen. Want mijn worteltjes enz blijven tegenwoordig lang zo lang niet meer goed.
Verder is het zo, dat er enorm veel nieuwe soorten zijn. Wij verbouwden altijd rode eerstelingen pootgoed en we bleken daarmee een van de weinigen te zijn in Nederland. Rooidatum voor 20 juli.
Gelukkig groeide er een groot winkelcentrum op ons land (heerhugowaard) en kon ik mijn loopbaan van 6-24 in de tuinbouw vervangen door aantrekkelijker werk (systeem) programmeur.