Limoncino van Sarena
Limocino is hetzelfde als Limoncello. In het buitenland is de naam limoncello bij de meeste mensen bekend. Zo wordt het ook in Sicilië genoemd, want daar komt de meeste limoncello vandaan. Maar in de streek waar Sarena vandaan komt heet het limoncino. Het is ook heel makkelijk zelf te maken. Daarvoor heeft u vooral veel geduld nodig!
Ingrediënten (voor 8 glaasjes):
Voor de kruimels:
- 75 gram koude boter, in blokjes
- 185 gram kristalsuiker
- 100 gram bloem
Voor de citroenroom:
- 250 milliliter melk
- 250 milliliter slagroom
- rasp en sap van 1 onbespoten citroen
- 100 gram kristalsuiker
- 4 dooiers
- 2 eetlepel aardappelzetmeel (maïzena)
Voor de mascarponeroom:
- 1300 gram mascarpone
- 60 milliliter limoncino
- 300 gram slagroom
- 60 gram poedersuiker
250 gram frambozen
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng voor de kruimels de boter met de suiker en de bloem tot u een kruimelig deeg heeft. Verdeel dit deeg over een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak de kruimels 20 minuten op 180 graden tot ze goudbruin en krokant zijn. Haal de bakplaat uit de oven en laat de kruimels afkoelen tot kamertemperatuur.
Doe voor de citroenroom de melk met de slagroom, de citroenrasp en de helft van de kristalsuiker in een pannetje en breng dit aan de kook. Haal zodra het kookt de pan van het vuur en laat het mengsel iets afkoelen. Meng de eidooiers met de rest van de kristalsuiker, het citroensap en de aardappelzetmeel. Klop dit met een garde even goed door elkaar tot de eidooiers iets bleek worden en de suiker oplost. Giet het melk-roommengsel op de geklopte eidooiers en roer goed. Giet alles terug in de pan en breng het op middelhoog vuur aan de kook. Blijf constant roeren en u zult merken dat de room gaat indikken. Laat een paar minuten koken en giet de room daarna op een bord of een ondiepe schaal. Dek de room direct af met plasticfolie (de folie moet contact maken met de room om te voorkomen dat er een vel op komt) en laat de room afkoelen tot kamertemperatuur.
Meng voor de mascarponeroom met een spatel de mascarpone met de limoncino. Klopt met een mixer de slagroom met de suiker op tot deze stijf is. Spatel vervolgens de mascarpone voorzichtig door de slagroom.
Nu kunt u de glaasjes gaan vullen. Dit gaat het handigste als u de vullingen in een spuitzak doet. Leg op de bodem van elk glaasje een laagje kruimels. Spuit hierop een laagje citroenroom en vervolgens een laagje mascarponeroom. Leg hierop een laag frambozen en spuit hierop weer een laag citroenroom en mascarponeroom. Strooi nog wat kruimels bovenop en garneer met een paar frambozen. Laat de dessertglaasjes minstens een uur opstijven in de koelkast.
Limoncino zelf maken!
Limoncino is heel makkelijk zelf te maken, u heeft er alleen wel een beetje geduld voor nodig, want voor de beste smaak moet u hem een tijdje laten staan. Doe de gele schil van 6 onbespoten citroenen in een halve liter alcohol (minstens 92%, online verkrijgbaar) en laat dit twee dagen staan. Haal na 2 dagen de citroenschillen eruit en zeef de alcohol. Maak een suikersiroop door 800 milliliter water met 300 gram suiker aan de kook te brengen en laat dit mengsel afkoelen. Doe de suikersiroop bij de alcohol en meng door elkaar. Doe de limoncino in een fles (of verdeel hem over meerdere flesjes). Sluit hem goed af en laat hem een maand rusten op een koele, donkere plek. Daarna kun u hem het beste in de diepvries bewaren, want ijskoud is limoncino het lekkerst.
Als alternatief voor de alcohol kunt u wodka gebruiken. Dit is niet hetzelfde, maar wodka is een goede vervanger omdat het smaakloos is. Wodka is minder sterk. Doe er dus minder water bij om te verdunnen. Recept met wodka: 500 milliliter wodka, 130 gram suiker, 350 milliliter water.
(Bron: Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari, ISBN: 9789021561707, Kosmos Uitgevers)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
hoi even een vraagje, om de Limoncino zelf te maken heb je alcohol van minstens 92 prct. nodig.
waar is dit te verkrijgen in Nederland?
groet, Reijer
Niet!
Gewoon naar Italië gaan en dan in supermarkt Alcool Buon Gusto kopen voor ca. € 12,- p liter, zelfs in Italiaanse Lidl! In Nederland heb je vergunning nodig en bovendien moet je dan bespottelijk veel accijns betalen.
Let ook op wat voor citroenen je gebruikt, want beste zijn de citroenen uit de Sorento. In ieder geval biologische, dus zónder waslaag. Recept van NRC (zoek maar op google naar limoncello – recept – NRC) is nog beter! Ik maak het al jaren en heb veel liters alcohol op voorraad. Is namelijk ook leuk als cadeau met het recept erbij.
Salute!
Ik wil het ook graag weten waar de alcohol te koop is.
ik zou het ook graag willen weten!!!!!
We hebben het nagevraagd bij Sarena en zij neemt het zelf mee uit Italië, maar zij geeft ook alternatieven: “Alcohol is in diverse online shops te verkrijgen. Vaak waar ze ook spullen verkopen om zelf bier te brouwen. Als alternatief kunt u wodka gebruiken.”
We hebben haar recept hiervoor inmiddels hierboven toegevoegd. Succes!